• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EL: Poraz prvaka Evrope, Makabi nemoćan

Olimpijakos poražen u Vitoriji. Bamberg izgubio dobijeno u Malagi. Sijena odlična protiv Makabija. Real Madrid i Himki pobijedili u gostima.

 EL: Poraz prvaka Evrope, Makabi nemoćan Izvor: MONDO

Kako je počela druga faza Evrolige, moglo bi da se nasluti da će biti nekih iznenađenja.

Tri pobjede domaćih ekipa, i dva trijumfa gostiju u četvrtak, prvog dana 1. kola TOP16 faze Evrolige.

Olimpijakos je poražen u Vitoriji, Makabi u Sijeni. Bamberg je bio blizu trijumfa u Malagi, ali je u posljednjih pet minuta meča protiv Unikahe prosuo sve dobro što je uradio u prethodnih 35 minuta. Real je bio siguran na gostovanju u Berlinu, dok je Himki priredio malo iznenađenje, savladavši Bešiktaš u Istanbulu.

Odličnom igrom u trećoj četvrtini, Kaha Laboral je nanijela prvi poraz braniocu titule prvaka Evrope, Olimpijakosu - 82:74.

Imali su crveno-bijeli iz Atine deset poena prednosti u drugoj četvrtini, ali je španska ekipa u drugom poluvremenu potpuno promijenila stvari na parketu. Na tri minuta prije kraja meča, Kaha je imala +14 (80:66), a Olimpijakos je uspio samo da ublaži poraz.

Nerješiva enigma za Olimpijakos bio je Lampe koji je postigao 25 poena za Kahu. Nemanja Bjelica je postigao pet poena za 19 minuta igre, uz tri skoka. U Olimpijakosu je najefikasniji bio Vasilis Spanulis sa 18 poena.

Montepaski u Sijeni nije dao ni gram nade Makabiju - 79:69. Domaćin je odigrao vrlo dobru utakmicu, konstantno je bio u prednosti, a ekipa Dejvida Blata gotovo neprepoznatljiva. Gotovo ništa nije uspijevalo da uđe u koš.

Naravno, Montepaski je najviše zaslužan što je Makabi držao na distanci, a prije svega fenomenalni centar Tomas Res - 18 poena (tri trojke) i pet skokova. Držao je Montepaski goste iz Izraela na nekih 10 poena gotovo cijelo drugo poluvrijeme. Pokušavao je Makabi da se približi, ali, realno, nije bio ni blizu da ugrozi vođstvo domaćina.

Uz Resa, Bobi Braun 16, Dejvid Mos 13 poena. Kod Makabija Džejms Šon 18, Lior Elijahu 13, uz sedam skokova, Riki Hikman 12 poena i osam skokova.

Bamberg ima za čim da žali. Imao je Unikahu, ali to što se iz Malage vraća praznih šaka može da prebaci samo sebi. Tragičar je Šerod Ford, koji je, ironično, bio i najefikasniji u timu iz Njemačke sa 16 poena.

Unikaha je dobila 85:82, iako je gotovo cio meč bila u zaostatku.

Prije opisa posljednjih minuta utakmice, mora se krenuti od početka. Bamberg je otvorio meč serijom od čak 15:0! Unikaha je, ipak, nekako uspjela da se spasi blamaže na kraju prve dionice. Bamberg je vodio cijelu utakmicu do posljednjih pet minuta.

U trećoj četvrtini, njemački tim, koji je u TOP16 fazu ušao zahvaljujući pobjedi nad Partizanom u posljednjem kolu grupnog dijela takmičenja, vodio je u dva navrata i sa po 11 poena (52:41, 57:46). Unikaha nikako nije mogla da se "spoji".

Ipak, ni Bamberg nije pogađao ono što je morao. Nekako je tim iz Malage uspio da izjednači na 74:74, a potom i da prvi put na utakmici povede i to autokošem - 76:74! Uzvrato je Anton Gavel sa linije bacanja, pogodivši sva tri penala (bio je to faul na šutu za tri poena), ali je odmah potom Unikaha pogodila trojku (Urtasum).

Vodila je Unikaha 80:77, da bi Šerod Ford postigao tri poena na nešto manje od dva minuta prije kraja. E, sad dolazimo do dijela kada je Ford od potencijalnog junaka postao tragičar. Najprije nije uspio da izblokira Frana Vaskeza koji je doveo Unikahu u vođstvo iz apli-upa, potom mu je ispala lopta iz ruke pod košem njegovog tima, da bi napravio faul nad Endijem Pankom koji je oba bacanja pogodio.

Crnu seriju Ford je nastavio pod košem Unikahe, kada mu je Vaskez zapravo rukom blokirao loptu, a igrač Bamberga je napravio korake.

Skromna predstava berlinske Albe na otvaranju TOP16 faze Evrolige. Samo dvojica košarkaša u domaćoj ekipi imali su dvocifren učinak, pa se i nije mogao drugačiji epilog u meču protiv madridskog Reala.

"Kraljevski klub" je ostvario prvi trijumf u drgoj rundi takmičenja - 77:63.

Real je imao kvartet raspoloženih igrača - Serhio Ljulj 15, a po 13 Rudi Fernandez, Nikola Mirotić i Džejsi Kerol. U ekipi Albe Albert Mirales 14, a Džikel Foster, koji je došao umjesto povrijeđenog Vuleta Avdalovića, 10 poena. Derik Bijars je postigao osam poena, ali je imao i devet skokova.

Mnogo neizvjesnije i uzbudljivije bilo je u Istanbulu, gdje je gostujuća ekipa takođe odnijela trijumf.

Himki je pobijedio Bešiktaš 85:70, pod dirigentskom palicom Zorana Planinića. Hrvatski košarkaš je postigao 13 poena, imao je pet uhvaćenih lopti i čak devet asistencija.

Ključni trenuci dogodoili su se u posljednjoj četvrtini, kada je Himki otišao na 10 poena prednosti.

Najprije je Kejsi Rivers postigao trojku, na šta su se nadovezali poeni Pola Dejvisa, a potom je Sergej Monja pogodio trojku sa gotovo osam metara!

Bešiktaš je imao šansu na nešto manje od dva minuta prije kraja, kada je Kurtis Džerels ukrao loptu Planiniću i poentirao, što je približilo tursku ekipu na četiri poena zaostatka (73:79). Himki je, međutim, odbio taj napad i zasluženo slavio.

Vitalij Firdzon je sa 20 poena bio najefikasniji u pobjedničkoj ekipi, Pol Dejvis je postogao 17, a Planinić je imao pomenuti učinak. U domaćoj ekipi Kristofer 20 poena, Danijel Juing 15, a Džerels 12 poena i pet asistencija.

Bešiktaš - Himki (Video)

REZULTATI I PAROVI 1. KOLA:

GRUPA E

Alba Berlin - Real Madrid 63:77 (20:26, 14:12, 20:22, 9:17)

Unikaha - Bamberg 85:82 (15:19, 24:26, 24:22, 22:13)

u petak:

CSKA Moskva - Efes (17h)
Panatinaikos - Žalgiris (21h)

GRUPA F

Bešiktaš - Himki 75:80 (20:14, 19:31, 18:22, 18:13)

Kaha Laboral - Olimpijakos 82:74 (19:24, 21:20, 27:11, 15:19)

Montepaski Sijena - Makabi 79:69 (20:15, 24:20, 19:18, 16:16)

u petak:

Barselona - Fenerbahče (20.45)

(MONDO - foto: Himki)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC