• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vukoičić za MONDO: Glavne stvari u 2013!

Trener Crvene zvezde Telekom u opširnom razgovoru za naš portal sabirao jesenje utiske i najavio izazove u novoj godini.

 Vukoičić za MONDO: Glavne stvari u 2013! Izvor: MONDO

"Preuzimanje Crvene zvezde čast je i privilegija", rekao je trener Vlada Vukoičić početkom oktobra, kada je postalo jasno da će baš on na klupi naslijediti Milivoja Lazića, nagomilane probleme i uzdrmani tim.

Vicešampion Srbije dugo je sklapao ekipu za sezonu 2012/13. Rukovodstvo je ljetos temeljno promijenilo njen sastav, a uprkos tome, uvodne utakmice ABA lige donijele su navijačima razočaranje i poraze od nejakih Splita i Zadra.

Potom je brzo izvedena "sječa" među crveno-bijelima, u kojoj je prvi "pao" bivši trener. Naredni poraz, od Igokee, uzrokovao je još jedan rastanak, sa iskusnim bek-krilom Morisom Almondom.

Ne baš optimistična slika za prve dane na novom poslu.

U razgovoru za MONDO Vukoičić je još jednom u mislima oživio atmosferu na prvom treningu sa crveno-bijelima.

"Igrači su bili stegnuti, u grču i uplašeni zbog početnih poraza", podsjetio se Zvezdin trener.

"Niko teže od njih nije doživio te poraze. Oni su ih osjetili na svojoj koži. Svaki neuspjeh smeta i ne prija nikome, ni navijačima ni ljudima oko kluba, ali je realnost da je njima bilo najteže. Prisutna je bila atmosfera grča i velikog straha šta će biti dalje. To je bio prvi i opšti utisak".

Zvezdin trener počeo je da se svojim poslom bavi 1994. godine, u mlađim kategorijama FMP Železnika. Vodio je sve mlađe selekcije "pantera" prije nego što je 2005. godine preuzeo seniorski tim. Naredne, 2006, osvojio je Jadransku ligu, 2007. trofej Kupa Radivoja Koraća, a zatim vodio belgijski Ostende, Hemofarm i sarajevsku Bosnu.

Sa distance od nekoliko mjeseci objašnjava da su njegovi igrači u septembru prolazili kroz manje-više uobičajen krizni period, karakterističan za skoro svaku ekipu. Sa razlikom što su takvi dani u Zvezdi teško podnošljivi.



"Normalno je za svaki tim da na početku sezone prolazi kroz period uigravanja linija i pozicija. Rijetko se dogodi da od početka sve kockice budu složene. Ne mislim ni da su drugi imali složene timove značajno ranije, ali neki su imali bazu, osnovu i kostur tima. Crvena zvezda je prilično promijenila roster pred početak sezone, a ako se dobro sjećam mislim da su od aktuelnog sastava prošle sezone u ekipi bili samo Lazić i Subotić. Tu su bili i Cvetković i Radivojević, ali iz različitih razloga nisu mogli da pomognu. Milutinović je tu, ali je njegova situacija ranije objašnjena".

Na sreću Vukoičića, igrača i Zvezdinih navijača, ružan početak sezone bio je uvod u njima prijatnu jesen. Od teško izvojevanog trijumfa u Skoplju, crveno-bijeli su ostvarili 11 uzastopnih pobjeda, uključujući i pet uspjeha u Evrokupu, slavlja na gostovanjima Partizanu mt:s, Ciboni...

Novi trener "protresao je ekipu" i brzo se našao u drugačijem, prijatnijem problemu. Početkom decembra imao je zadatak da sačuva igrače od pritiska i želje pristalica da ostvare i 12, 13, 14. pobjedu... Međutim, zaustavljeni su (tradicionalno) u Podgorici.

"Ni jedno ni drugo breme nije lako i nosi svoje probleme, splet različitih faktora... Kada postoji kriza jako je neprijatno i nikome nije dobro. Sa druge strane, pritisak velikih očekivanja, bremena favorita i upisanih pobjeda takođe nije lak, ali to je psihološki dio posla i razgovora sa igračima. Ako bih mogao ili morao da biram, uvijek bih prije odabrao da se borim da spustim igrače na zemlju poslije pobjeda nego da ih sa zemlje dižem poslije poraza", objašnjava uz osmijeh bivši selektor "orlića", koji je generaciju Milenka Tepića, Miloša Teodosića, Ivana Paunića i saigrača 2007. godine odveo do titule šampiona Evrope.

Crveno-bijeli dočekaće 2013. godinu na drugoj poziciji tabele ABA lige i plasirani u Last 16 fazu Evrokupa. Iako su početkom sezone skorom 1-4 njegovi igrači uplašili "crveno-bijelu" javnost, na kraju su zajedno sa svojom publikom u Pioniru pjevali i slavili tri uzastopna trijumfa, nad Radničkim, Splitom i Zadrom.

Prema Vukoičićevom mišljenju, odnos pobjeda i poraza mogao je da bude i bolji i gori. Posebno ga boli neuspjeh u duelu sa liderom - Igokeom, ali utjehu pronalazi u činjenici da je pobjeda Aleksandrovčana u tom meču bila minimalna (76:75).

"Neke utakmice u prvom dijelu izgubili smo neočekivano i nesrećno, dok smo u drugom pobijeđivali, pa možemo reći da smo vratili situaciju u normalu. Važno je da protiv direktnih konkurenata nismo imali velike poraze i kikseve. Utakmicu sa Igokeom smo izgubili, iako je sada jasno da bi ta pobjeda značajno uticala na stanje na tabeli. Međutim, svi porazi, pa i taj, doživljeni su sa prihvatljivom razlikom, a revanširanjem za njih došli bismo u situaciju da budemo bolji u međusobnim skorovima".

Nastup u Evrokupu ocjenjuje "prilično solidnim". Pobjede nad Sasarijem, Orleanom i trijumf na gostovanju Kahasolu dopustili su njegovim igračima opuštanje i poraz od španskog tima u posljednjem kolu prve faze takmičenja.

"Možda posljednja utakmica kvari utisak, ali ona ništa nije značila i da je uticala na plasman sigurno bismo je odigrali na drugačiji način. Da je odlučivala - pružili bismo bolju partiju, tako da ni zbog nje nema razloga da budemo potišteni. Nisam nezadovoljan igrama u Evropi".

"DUGO SMO STVARALI HEMIJU TIMA"



Sredinom prošle nedjelje Crvena zvezda Telekom dovela je pojačanje na centarskoj poziciji, Alija Traorea. U Beograd će stići drugog dana januara i odmah će se staviti na raspolaganje stručnom štabu. Vukoičić je u ranije objavljenom dijelu intervjua istakao da ne želi nametanje imperativa ni vremenskih rokova pred Francuza.

Ostanak Eltona Brauna uprkos angažovanju nove "petice" jasan je znak da rukovodstvo želi da proširi Vukoičićev izbor igrača. Na pitanje da li je realno očekivati još neki "dodatak" ekipi, na primjer na bekovskim pozicijama, odgovorio je jasno: "Imam tim".

"Imamo solidan, ne i savršen sastav - pošto nijedan to nije, ali dugo smo radili na pravljenju hemije i sopstvenog principa igre na obje strane terena. Ne bi trebalo ići putem čestih promjena i dodavanja igrača svakog mjeseca. Ne bismo smjeli da budemo vođeni logikom da svaki dobar igrač automatski znači i pojačanje", smatra Vukoičić.

Međutim, ne isključuje mogućnost eventualnih promjena u slučaju "vanrednih situacija".

"Bogu hvala nismo imali povrijeđene igrače u dosadašnjem dijelu sezone, pa samim tim nismo imali ni potrebu da dovodimo bilo koga poslije Skota. Naravno da taj faktor iznenađenja i neophodnosti apsolutno mora biti doveden u obzir".

Jedina zamjena u svlačionici namijenjenoj igračima obavljena je takođe u oktobru. Morisa Almonda zamijenio je Majkl Skot i u prvim utakmicama unio neophodnu energiju saigračima. U finišu sezone izgubio je svježinu, formu i preciznost, ali Vukoičić uverava: "Vratiće se u pravi ritam".

"Nije velika tajna šta mislim o učinku stranaca. Almond nije uradio nešto loše, ali mi se učinilo da neko ko je stranac i ko je dobro plaćen da pravi razliku mora da ima veći uticaj na igru tima. Tu mislim i na statistički vidljiv i nevidljiv učinak. U međuvremenu se pojavila mogućnost da tim pojača Majkl Skot i njegov dolazak bio je od koristi cijelom timu. Međutim, kao i kod Brauna, u njegovoj igri došlo je do pada u formi i siguran sam da će se to vratiti kroz trening. Znamo koliko mogu obojica".

O plejmejkeru Demarkusu Nelsonu govorio je odvojeno od ostalih Amerikanaca. Nazvao ga je "pismenim košarkašem".

"On je tokom karijere igrao na poziciji dva, tek je posljednje dvije i po sezone prekomandovan na poziciju jedan i nije izvorni plej. To se uči, ali je veoma pismen i razumije igru. Iako ima solidan broj godina (27), svakodnevno napreduje odgovornošću i željom da se usavršava".

Svaki dolazak igrača sa sobom vuče i nepopularnu mjeru "otpadanja" pojedinaca iz startne postave. Dolaskom još jednog, trećeg iskusnog centra jasno je da bi mjesto u timu (čitaj: na klupi) Luke Mitrovića moglo da bude ugroženo. Ipak, Vukoičić ne želi da govori o takvim odlukama. "Nezahvalno je", ističe.

"Biće jako mnogo utakmica i oscilacija kod igrača i nezahvalno je da u posljednjim danima decembra govorim ko će biti u kom timu. Volio bih da svi igraju po 40 minuta, ali to je nemoguće".

"TEŠKO JE UDOVOLJITI JAVNOSTI"



Zvezdini nastupi u prethodna četiri mjeseca dali su najbolji odgovor na pitanje ko je potvrdio da je vođa, ko igra u skladu sa (velikim) očekivanjima, a ko je i sam svjestan da se još nije potpuno snašao u klubu.

Upitan da li postoji prostor za duže nastupe mladih igrača odgovorio je da oni znaju šta očekuje od njih.

"Ako stavite mlade igrače u tim, onda javnost nema mnogo strpljenja što ne igra neko iskusniji. Ako je iskusniji igrač na terenu onda se traže mladi... Jednostavno je - mi trenutno imamo cilj da pravimo rezultat i da mlade igrače dovedemo u stanje da svakog dana budu bolji nego što su bili prethodnog. Ne bi bilo korektno da govorim pojedinačno o imenima i tako ih stavljam pod pritisak, ali oni dobro znaju šta očekujemo od njih, kao i svoje mane koje moraju da ispravljaju".

Afirmacija mladih adefinitivno neće u naredna dva mjeseca biti prioritetan Vukoičićev zadatak. Do 23. februara njegovi igrači odigraće sve utakmice Last 16 faze Evrokupa (protiv Ulma, Uniksa i Galatasaraja), završnicu Kupa Radivoja Koraća (od 7. do 10. februara u Kragujevcu) i sedam kola ABA lige (Olimpija, CEDEVITA, Igokea, MZT, Solnok, PARTIZAN MT:S i Krka * velikim slovima ispisani rivali na domaćem terenu).

U tom periodu u ogromnoj mjeri biće nagovještena sudbina sezone i konačan plasman ABA ligaša pred završnicu borbe za plasman u Evroligu.

"Svaki period sezone je izuzetno važan, počev od dobro odrađenih priprema na početku do ulaganja truda za što veći uspjeh u finišu, u borbi na Jadranu, u Last 16 fazi Evrokupa, nacionalnom Kupu, Superligi... Dok se trenira i igra nema lakih perioda. To što nas čeka je vrlo zahtevno jer su sve utakmice do sada bile pripreme za taj period", smatra Vukoičić i zaključuje:

"Slijede nam početak završnice i glavne stvari".

Za razliku od svih klubova iz Srbije i kompletne ABA lige izuzev Budućnosti, crveno-bijeli igraće u narednom periodu na dva, pa i tri fronta. Kada nisu bili ni blizu međunarodnih takmičenja - silno su ih željeli, a u novonastaloj situaciji Evrokup može da bude dodatni teg za vratom Igora Rakočevića i ekipe. Zavisno od ugla iz kojeg posmatrate.

Jasno je da je to staza kojom bi većina uspješnih timova rado išla. Vukoičić je ne naziva opterećenjem, već izazovom.

"Kako vrijeme bude odmicalo taj faktor igranja na više frontova biće više izražen. Ne u prva dva ili tri kola, ali će postajati sve važniji i važniji. Ipak, cilj svih klubova na visokom nivou je da budu paralelno prisutni na dva kolosijeka i to je problem sa kojim se susreću svi dobri timovi. U hodu ćemo pronalaziti rješenje za svaku situaciju i za eventualni umor igrača. Nekad će to biti promjena treninga, nekad pasivni odmor, nekad individualna akcija, razgovor... Ali, to je izazov sa sve u klubu".

O konačnim ambicijama i velikim željama ne želi da razgovara. Bar još ne. Uvjerava da su mu na umu samo sljedeći korak, trening i utakmica, kao i da ga trenutno ne okupiraju razmišljanja o plasmanu u Evroligu, prekidu Partizanove dominacije i osvajanju nacionalnog Kupa.

"Ni prevelike ni premale ambicije nisu dobre. Tim mora da ima kratkoročne ciljeve i zahtjeve, a to se najbolje ogleda u dnevnim obavezama, treninzima... Ne bi trebalo da se opterećujemo šta će biti poslije 11 kola i šest utakmica u Evrokupu. Hajde da sad dobro isplaniramo dane pauze, iskoristimo ih i da utakmicu po utakmicu i nedelju po nedjelju ostvarujemo mikrociljeve. Samo takav pristup dovešće nas do ostvarenja većih ciljeva", podvlači Vukoičič.

Mladi trener potpisao je početkom oktobra trogodišnji ugovor sa crveno-bijelima. Za sobom je ostavio mirniji posao na klupi talentovane Mega Vizure i preuzeo na svoja leđa teret odgovornosti za plasman ekipe u Evroligu i unošenje pehara šampiona Srbije u klupske vitrine. Poslije 14 godina.

"Vrlo dobro znam šta se očekuje od trenera Crvene zvezde", rekao je na promociji, a prva tri mjeseca dokazala su da je sposoban da se nosi sa velikim izazovom.

Prva i važnija crta ispod ovosezonskog učinka crveno-bijelih biće podvučena krajem marta, sa završetkom takmičenja u ABA ligi i raspodjelom karata za učešće u Evroligi.

(M. Šolak - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC