• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od sezone 2013/14 gledaćemo Sijetl Kingse?

Sve su veći izgledi da će Sakramento Kingsi biti prodati investitoru iz Sijetla, koji će preseliti franšizu.

 Od sezone 2013/14 gledaćemo Sijetl Kingse?  Izvor: MONDO

Sakramento Kingsi, nama odavno posebno dragi zbog perioda tokom kojeg su u ljubičastom igrali Vlade Divac, Predrag Stojaković, pa i Kris Veber, Hido Turkoglu, Bobi Džekson, Skot Polard, Majk Bibi, Dag Kristi, itd, mogli bi uskoro da se odsele iz prijestonice Kalifornije.

U SAD sve su glasnije najave da bi Sijetl ponovo mogao da dobije NBA košarku, prvi put od kada je 2008. godine ostao bez kultnih Supersoniksa, koje je novi vlasnik preselio daleko odatle, u Oklahoma Siti i nazvao ih imenom Tander.

Dakle, ukoliko se ovaj trač obistini - možda već sljedeće sezone mogli bismo da imamo tim pod nazivom Sijetl Kings (ili kako već).

Navijači, Sakramentov šesti igrač počeli su otvoreno da negoduju ovim povodom u najglasnijoj dvorani u SAD, "Arko Areni", ali tako je bilo i u Sijetlu 2008, pa i Nju Džersiju prošlog ljeta, kada su se Netsi selili u Bruklin.

Investitor iz Sijetla, Kris Hansen, u poodmaklim je pregovorima sa familijom Maluf, koja je vlasnik Kingsa. Prema nekim najavama, Hansen bi mogao da izdvoji čak pola milijarde dolara za Kingse i potom ih preseli na sjevero-zapad SAD, gdje je nekada stanovao šampion NBA lige.

Ukoliko bude postignuta cijena od 500 miliona dolara, to bi bio novi rekord. Aktuelni drži novi vlasnik Golden Stejt Voriorsa, koji je 2010. godine kupio franšizu za 450 miliona dolara, ali je nije selio iz Oklanda, predgrađa San Franciska.

Familija Maluf odlučila je da proda klub kada je odbijen projekat za izgradnju nove dvorane u centru Sakramenta, vrijedne 391 milion dolara, s obzirom na to da "Arko Arena", iako najglasnija, spada u kategoriju najskromnijih u SAD.

Prema najavama Sijetl Kingsi zaigrali bi u novom gradu već naredne sezone i igrali u staroj, zaboravljenoj "Ki Areni", domu Supersoniksa do prije četiri i po godine. Ali, samo dok nova dvorana ne bude sagrađena.

Od rasturanja generacije koju smo pomenuli na početku teksta, a koja je možda nepravedno (u smislu sudijskog kriterijuma) zaustavljena na putu ka velikom finalu NBA lige u kultnim mečevima sa Los Anđeles Lejkersima, Kingsi nisu igrali plej-of. Ovo je osma sezona u nizu u kojoj po svemu sudeći neće biti doigravanja u "Arko Areni".

Sve to rastjeralo je i navijače, pa je Sakramento sa prosjekom od 13.177 gledalaca po utakmici najslabije podržan tim u NBA ligi.

"Izgleda kao da Malufovi žele da dignu ruke od problema koji su pokušavali da riješe godinama...", rekla je navijačica Sakramenta Nikol Širer, čiji roditelji imaju sezonske karte od 1985. godine.

"Da, oni se susreću sa serijom problema vezanih za klub, ali da im je zaista stalo pokušali bi sve da riješe i izgurali stvar do kraja".



Malufovi se nisu pojavljivali na svojim uobičajenim sjedištima odmah do parketa tokom prošle nedjelje, a porodica nije se ni oglašavala povodom pregovora koji traju.

Stoga, transparente: "Sactown Needs This Team", "Here We Stay", "Our Town, Our Team" i druge nije imao ko da pročita, osim putem medija. Navijači Sakramenta skupili su 4.000 potpisa za peticiju u kojoj traže da se tim zadrži u gradu, ali ni to neće biti dovoljno ako se Malufovi i Hansen dogovore.

Prije godinu dana Kingsi su bili na korak od selidbe u Anahejm, ali je tada Grad odobrio projekat nove Arene, za koju se lično založio bivši NBA Ol-star igrač, sada gradonačelnik Sakramenta, Kevin Džonson. On je svečano predao "ključeve" nove Arene braći suvlasnicima Kingsa, Džou i Kevinu Malufu, ali su oni potom odlučili da takav projekat nema nikakvog poslovnog ni finansijskog smisla.

Kada su pregovori između Malufovih i Grada Sakramenta nastavljeni, tada se Gradsko vijeće predomislilo, vjerovatno nezadovoljno uslovima koje su postavila dvojica braće.

"Svake godine nas upozoravaju da će iseliti Kingse u drugi grad. Jedne godine Sijetl, druge godine Virdžinija Bič, treće Anahejm. Ništa me ne iznenađuje. Mi radimo samo ono što možemo da radimo i kontrolišemo", rekao je gradonačelnik Džonson.

Bilo bi nepravedno ne podsjetiti da Kingsi nisu rođeni u Sakramentu i da su u tom gradu tek od 1985. godine, kada su se doselili iz Kanzas Sitija. U Kanzasu, Kingsi su igrali od 1972, a prethodno je ova franšiza živjela u Sinsinatiju (1957-72) i Ročersteru (1945-57) pod imenom Rojals.

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC