• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ABA: Igokea dobila Zvezdu, ide ka EL

Igokea napravila veliki korak ka osvajanju prvog mjesta u ABA ligi, i plasmanu u Evrolgu. Trojkom Štembergera Zvezda izgubila u Lajtašima 80:77.

  ABA: Igokea dobila Zvezdu, ide ka EL  Izvor: MONDO

Evroliga u Laktašima kod Banjaluke!?

Da, da, to više nije samo šala ili lijepa želja, već nešto što realno može da se dogodi. Pogotovo poslije velike pobjede Igokee nad Crvenom zvezdom Telekom 80:77 (19:19, 27:21, 18:18, 16:19) u derbiju 18. kola ABA lige i ujedno cijelog takmičenja.

Igokea ima tri pobjede više od Zvezde i, takođe značajno, oba puta je ove sezone dobila crveno-bijele. Dakle, klub iz Republike Srpske ima sjajnu poziciju u preostalih osam kola da osvoji prvo mjesto na kraju takmičenja, a to automatski znači i ulazak u Evroligu.

Pa, ko je mogao da uloži pare na tako nešto prije sezone!

"Evroligu zalužuje i ovo mjesto, i ovaj klub, koji slavi 40 godina postojanja i Republika Srpska i Bosna i Hercegovina. To nam je sada cilj i vjerujem da ćemo imati snage i mudrosti da u preostalom dijelu takmičenja to ostvarimo", rekao je u poluvremenu utakmice predsjednik RS, ali i čovjek koji stoji iza ovog uspješnog košarkaškog projekta - Milorad Dodik.

Trojkom Siniše Štembergera tri sekunde prije kraja Igokea je na svom parketu pobijedila Zvezdu. Simbolično, utakmica je riješena upravo onako kako je i tekao meč, odnosno obilježile su ga trojke domaćina.

Tim iz Beograda je bio u podređenom položaju tokom cijelog meča i imao je tek dva vođstva (17:15 i 19:18).

Mogla je Igokea i da na mirniji način uđe u finiš meča, da ranije prebrine sve brige.Imala je Igokea i 68:60, poslije trojke Kliforda Hemondsa 77:70... Ali, upravo je plejmejker Igokee Kliford Hemonds glavni krivac što domaćin nije ranije riješio meč.

Serijom njegovih gluposti u napadu (jednom mu ispala lopta, dva puta išao "sam na tenk"...) Igokea je ušla u problem i dozvolila Crvenoj zvezdi da se vrati u život i izjednači na 77:77. Imali su crveno-bijeli čak i šansu da preokrenu. Na 40 sekundi prije kraja, Šetmberger se "preigrao", bacio je pogrešno loptu, a Zvezda je krenula u kontru. Ali, bio je to loš pas do Borisa Savovića kome se Milan Dozet fino podmetnuo i iznudio faul u napadu.

Siniša Štemberger, koji je do odlučujućeg trenutka, trojke šutirao 0-4, odlučio je da bude čovjek odluke. Izbacio je loptu, pa šta bude. I posrećilo mu se! A možda je taj koš odlučujući za ovu sezonu, jer ovo jeste bio derbi sezone.

To je bila jedna od 12 trojki koliko je Igokea ubacila Zvezdi, a igrači domaće ekipe su probali 21 put. Od tih 12 čak sedam Igokea je ubacila u prve dve četvrtine.

Pomalo iz sjenke, ali jedan od igrača koji su ključno doprinijeli pobjedi Igokee bio je Mirko Brkić. Postigao je ukupno 15 poena, od čega četiri trojke (samo jednom je promašio za tri). Te trojke ubacivao je u prelomnim trenucima, ono kad vam je trojka potrebna "kao hljeb".

Zvezda je postigla samo četiri trojke iz 22 pokušaja. To jeste jedan od faktora poraza Zvezde, ali nije presudan. Crveno-bijeli, očigledno još uzdrmani poslije ubjedljivog poraza od Galatasaraja u Evrokupu, osim Borisa Savovića, Damarkusa Nelsona i Raška Katića (u trećoj četvrtini) nisu imali još raspoloženih igrača.

Igor Rakočević je potpuno podbacio. Postigao je tek 10 poena (nijedna trojka). Imao je pet-'est izgubljenih lopti, često je srljao, što se od najiskusnijeg nije očekivalo.

Poslije 19:19 nakon prve četvrtine, Igokea je serijom 10:1 došla do vođstva od +9 (29:20), zahvaljujući prije svega Milošu Komatini koji je realizovao lake poene iz kontri. Ali, Zvezda je uzvratila svojom serijom 10-2 i ponovo je vratila neizvejsnost, mada je ta neizvjesnost, potrajala do posljednjih minuta meča.

Pri rezultatu 31:30 gledali smo festival trojki. Na trojku Branka Jorovića odgovorio je istom mjerom njegov imenjak Lazić, ali je Igokea potom postigla još tri vezane (Brkić dve pa Hemonds) i ponovo je stekla prednost 43:33. Bilo je potom i 46:35.

U trećoj četvrtini mnogo promašaja na obje strane. Pogotovo je Igokea bila neprecizna sa linije slobodnih bacanja.

Bilo je 52:44, potom 54:50, potom je Zvezda prišla na 54:53, da bi domaćin postigao četiri vezana poena. Ipak, Zvezda je uspjela da izjednač trojkom Aleksandra Cvetkovića. Ali, na drugoj strani odmah je odgovorio Brkić novom trojkom za domaće, da bi Adamović postigao još jednu.

U prva dva i po minuta posljednje četvrtine bez koša na obje strane! Krenula je potom Igokea, došla do 68:60, ali je Zvezda uspjela da se vrati na već opisan način. Zahvaljujući prije svega brzopletosti plejmejkera Igokee Kliforda Hemondsa.

Hemonds je u posljednjoj četvrtini postigao trojku za 77:70, a pri rezultatu 77:73 promašio je oba slobodna bacanja!

Pogledajte samo njegovu statistiku: šut za dva 1 od 9, 3-3 za tri poena, slobodna bacanja 1-4, asistencija 5, četiri izgubljene lopte.

Ali, Igokea je pobijedila i sada ništa drugo nije važno.

Brkić je sa 15 poena bio najefikasniji kod Igokee, Branko Jorović je dao 13, a značajan šraf u pobjedi domaćih bio je i Miloš Komatina (na slici) sa 12 poena. Toliko je dao i Hemonds.

Kod Zvezde Boris savović je upisao novi "dabl-dabl" 16 poena i 11 skokova, Nelson je dao 15, Katić i Rakočević po 10.

Do kraja takmičenja u ABA ligi ostalo je još osam kola. Nije još sve gotovo.

Ostale rezultate pogledajte OVDJE

(MONDO - foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC