• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krstić za MONDO: Evropa pre NBA lige

"Ostao sam u Moskvi, pokušavam da završim pregovore oko novog kluba. NBA nema prioritet u odnosu na timove iz Evrope", otkriva Krstić.

 Krstić za MONDO: Evropa pre NBA lige  Izvor: MONDO

Nenad Krstić, reprezentativni centar Srbije, nije otputovao sa saigračima u Kinu na Dajmond Bol, već je ostao u Moskvi. Razlog nije povreda, niti novo skrećenje spiska selektora Dušana Ivkovića, već pokušaj centra Nju Džersija da pronađe novi angažman.

On u razgovoru za MONDO otkriva da to ne mora da bude NBA!

"Ostao sam u Moskvi još dan, dva... Pokušavam da završim pregovore oko novog ugovora"
, otkrio nam je Krstić u ponedeljak popodne.

Da li se radi o ponudi Trijumfa?

"Ima istine u tome... Ali, ne bih o detaljima, prerano je zaista. Ne bih, jer ima još ponuda, što klubova iz NBA, što evropskih i ruskih. Očekujem da ću potpisati novi ugovor u najskorije vreme, kako bih se priključio saigračima u Kini", dodao je bivši košarkaš Partizana.

Ne isključuješ mogućnost da karijeru nastaviš u Evropi?

"Ne isključujem... NBA mi nije prioritet. U principu, NBA je jako nekorektan u poslednje vreme prema ograničenim slobodnim agentima (igrači sa jednom godinom do isteka ugovora). Prava takvih igrača Liga ozbiljno ugrožava", ljut je Krstić na poslodavce u Nju Džersiju i kompletan sistem u američkoj košarci.

Da nije jedini koji misli tako govori sve veći broj transfera igrača iz NBA lige u evropske timove. Nedavno je Horhe Garbahosa potpisao za Himki, Navaro se vratio u Barselonu...

O čemu se radi?

"NBA klubovi pokušavaju da mi maksimalno snize cenu... Znam koliko vredim i koliko sam truda, napora i znoja uložio u karijeri. Neću dozvoliti da me NBA klubovi spuste na nivo koji njima odgovara, jer znam koliko zaslužujem", poručuje Krstić, koji je na leto 2004. godine napustio Partizan i srpsku košarku i otišao u Nju Džersi Netse.

"EVROLIGA NIJE PRESUDNA"


Da li je novac jedini motiv za povratak u Evropu?

"Ne. Evropska košarka se ozbiljno približava NBA ligi po kvalitetu, a sve je veći broj igrača, koji se vraća ovde. A, nepobitna je činjenica da evropski klubovi, naročito ruski, u poslednje vreme dovode igrače pod boljim finansijskim uslovima od onih koji im se nude u Americi".


Da li će igranje Evrolige biti jedan od uslova prilikom pregovora sa novim klubom?

"Voleo bih da to bude klub koji igra Evroligu, ali neće to biti presudan uslov".


Kako si zadovoljan dosadašnjim tokom priprema reprezentacije? Javnost u Srbiji pozitivno je iznenađena sa tri startne pobede u prijateljskim utakmicama, protiv Ukrajine, Letonije i Rusije.

"Od prvog treninga sa Dudom video sam da je to nešto posebno. Pored dobrog rada, odlična je i atmosfera, jer su momci, manje-više, svi ista generacija. Poznajemo se iz vremena kad smo igrali zajedno u Srbiji i nastupali za mlađe reprezentacije... Što se tiče turnira u Moskvi, to su tek prve utakmice i rezultati ne moraju ništa da znače. Postoje druge stvari koje su važnije, a to je odličan odnos prema radu, treninzima i obavezama"
, sumira 213 centimetara visoki Krstić.

Odrastao si i kao igrač sazreo u evropskom sistemu treninga, ali poslednjih godina radiš po američkom stilu. Da li ti prija povratak na stari način rada?

"Naravno, baš mi prija, osim činjenice da treniram dva puta dnevno. Navikao sam na jedan, ali duži trening. To je NBA stil rada. Ali, raduje me što radim "stare" vežbe, ponikao sam u takvoj školi i normalno je da mi prija".

"KONAČNO PRIČAM SRPSKI"

Kao i to da pričaš srpski?

"Konačno! Posle svega što sam preživeo u prethodne dve godine, sa povredama, super je osećaj što sam među starim drugovima, što radim sa našim trenerima i što oko mene ljudi pričaju na srpskom jeziku".

Kada si već pomenuo povredu kolena, da li te ona i dalje muči?

"Ne. To moram da naglasim. U reprezentaciji od prvog dana imam specijalni program rada, naročito u teretani, gde sa kondicionim trenerom Batom Zimonjićem radim na jačanju noge. Stručni štab je u mnogome zaslužan što je ta povreda prošlost, jer su mi pomogli da je na pravi načim prevaziđem. U početku, s obzirom na to da nisam igrao dva i po meseca, bilo je malo bolova, ali zajedno sa snagom koju sam stekao na treninzima, nestali su i fizički bolovi i nesigurnost u strahu od nove povrede. Hvala Bogu, to je iza mene"
, kaže Krstić, momak rođen 25. jula 1983. godine u Kraljevu.

Da li imaš problem sa motivacijom uoči starta kvalifikacija za Evrobasket 2009. u Poljskoj, s obzirom na to da smo svi navikli da igramo samo najveća takmičenja?

"Meni lično nije problem, ne znam za ostale saigrače. Pronašao sam viši cilj, a to je igranje za reprezentaciju Srbije, konačno. Meni je ovo prvi put. Do sada sam igrao za Srbiju i Crnu Goru, Jugoslaviju... Što se mene tiče, isto gledam na pripremnu utakmicu protiv Ukrajine, koju smo dobili sa 40 poena razlike i na, recimo, nastup na EP ili OI. Ne delim utakmice na prijateljske, kvalifikacione i finalne, a verujem da je tako i sa svim ostalim momcima u reprezentaciji", završava Krstić.

(Nikola Janković, MONDO, Foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC