• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za Kup Koraća, korektno i sportski! (ANKETA)

Od četvrtka do nedjelje u Kragujevcu se održava 11. Kup Radivoja Koraća. Šta vi mislite - ko će osvojiti trofej? Glasajte u našoj anketi.

 Za Kup Koraća, korektno i sportski! (ANKETA) Izvor: MONDO

Osam timova, tri favorita, jedan trofej.

Kragujevac će poslije šest godina ponovo biti domaćin završnih borbi za nacionalni Kup, uz bitnu razliku da je "Jezero" 2007. bilo neutralni teren, a da će parket, koševi i publika ovog puta favorizovati ekipu Radničkog.

Te godine pehar su podigli košarkaši FMP Železnika, predvođeni aktuelnim trenerom Crvene zvezde Telekom, Vladom Vukoičićem, što je bio i posljednji domaći trofej koji NIJE osvojio Partizan.

Crno-bijeli su od 2008. do 2012. vezali pet "duplih kruna", uzevši četiri Kupa u Nišu, a jedan u Železniku.

Zvezda i Radnički daće sve od sebe da prekinu dominaciju Partizana, ali na ruku im ne ide to što će prethodno - najvjerovatnije - morati da raščiste međusobne račune u polufinalu. Crno-bijeli bi u eventualnom finalu imali i više svježine, pošto im između četvrtfinala i polufinala slijedi dan odmora.

Priča nekako podsjeća na profesionalni boks, u kojem se izazivači bore za pravo da stanu pred šampiona u meču odluke...

Partizan ima još jednu prednost. Limit od četiri strana igrača po ekipi (kao i tumačenje ko su stranci) natjerao je trenera Radničkog Miroslava Nikolića da se odrekne Stivena Markovića i Kajla Vizera.

Vukoičić je "precrtao" Eltona Brauna, iskusnog centra i najbolje plaćenog igrača Zvezde poslije Igora Rakočevića, dok Duško Vujošević, objektivno, nije imao problem da kao prekobrojnog označi Žofrija Lovernja, momka koji se još navikava na famozni Partizanov sistem.

Srpska košarka nekada je imala kvartet ekipa koje su pretendovale na najviše ciljeve - Partizan, Zvezdu, Hemofarm i FMP. Onda je na scenu stupio Radnički, kao peti, ali je od Zvezde i FMP-a nastao jedan tim, a Hemofarm ljetos prestao da funkcioniše po dotadašnjim principima.

Time je krug kandidata za Kup sveden na tri imena, a prazan prostor popunila je sve ambicioznija Mega Vizura, koja se, kao lider Košarkaške lige Srbije, prvi put našla u grupi nosilaca.

Upravo Mega Vizura i Vršac (nasljednik Hemofarma) otvoriće turnir u Kragujevcu, u četvrtak od 18.30 časova. Iako igraju isto takmičenje, Mega je izraziti favorit, jer su dosadašnje utakmice KLS pokazale da malo ko može da joj parira duže od poluvremena.

"Da uživamo u košarci ova četiri dana..."



Hendikepi u listama kladionica dovoljno govore o nivou neizvjesnosti koji se očekuje na mečevima Partizan - Sloboda (23,5) i Radnički - Metalac (17,5), mada bi i tu moglo da bude zanimljivo.

Favoriti će vjerovatno kalkulisati minutažom glavnih igrača, trudiće se da racionalno troše energiju, znajući šta ih čeka u subotu i nedjelju, dok Užičani i Valjevci mogu odmah da "bace" na parket sve što imaju.

Ako budemo vidjeli četvrtinu, ili poluvreme muške borbe, bićemo zadovoljni.

Posljednje četvrtfinale odigraće Zvezda i Vojvodina, koja je u KLS drugoplasirana iza Mege, ima veliko ime, ali teško da ima igrački kadar sposoban da odigra neizvjesnu utakmicu. Kuriozitet ovog meča biće nastup plejmejkera "lala" Filipa Čovića protiv doskorašnjih saigrača.

Ono što niko ne želi, a čega se svi pribojavaju - neki i otvoreno plaše - jesu incidenti u dvorani. Incidenti bilo koje vrste.

Priča se kako Kup više ne donosi ništa osim prestiža, ali našim najvećim klubovima je i prestiž vrlo važan. Partizan, Zvezda i Radnički imaju svoje motive i jake razloge zašto žele da osvoji Kup, a na drugoj strani, svako ima spreman i poneki alibi, za slučaj da ne stigne do cilja.

Prethodnih godina je na kup utakmicama bilo ružnih scena - vrijeđanja, gestikulacija, isključenja, optužbi u "post festumu"... Da li će sada sve proći u najboljem redu? Teško, ali svi su dužni da pokušaju da tako bude.

Ako parafraziramo predsjednika Partizana, Predraga Danilovića, to znači da "ne smijemo dozvoliti da košarka padne u petnaesti plan".

Ili, kako je preko Twittera poručio bek Radničkog, Stefan Sinovec: "Želim vam svima puno sreće i da uživamo u košarci ova četiri dana..."

KO ĆE PODIĆI "ŽUĆKOVU LJEVICU" GLASAJTE OVDJE!

RASPORED TAKMIČENJA


četvrtak

A. Mega Vizura - Vršac 18.30
B. Partizan mt:s - Sloboda 21.00

petak

C. Radnički - Metalac 18.30
D. Crvena zvezda Telekom - Vojvodina Srbijagas 21.00

Polufinale (subota)

Pobjednik A - Pobjednik B 17.00
Pobjednik C - Pobjednik D 21.00

Finale (nedjelja, 21.00)

OSVAJAČI TROFEJA

Kup Radivoja Koraća: Partizan 5, FMP Železnik 3, Crvena zvezda 2.

Računajući kompletnu istoriju Kupa (SFRJ, SRJ i Srbija): Partizan 13, Crvena zvezda 5, FMP Železnik 4, OKK Beograd 3, Radnički Beograd 1, IMT 1.

(izvještač MONDA iz Kragujevca Ivan Bogunović)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC