• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đilas: "Sukob prenesen na tribine"

"Sukob između Čovića i Vujoševića podiže mržnju kod dijela navijača dva kluba".

  Đilas: "Sukob prenesen na tribine" Izvor: MONDO

Predsjednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas, dan poslije tužnog (i prekinutog) finalnog meča Kupa Radivoja Koraća, pojavio se pred možda i rekordnim brojem novinara u "Kući košarke".

Tema? Nažalost, incidenti.

Đilas se u dugom izlaganju dotakao mnogih tema i između ostalog rekao je da se lični sukob predsjednika KK Crvena zvezda Telekom Nebojše Čovića i trenera KK Partizan mt:s Duška Vujoševića prenio i na tribine i da je ljetošnja "prepiska" povećala mržnju kod dijela navijača dva kluba.

Takođe, Đilas je ocijenio da problem sa huliganima postoji jako dugo i da se sa fudbalskih prenio na ostale sportove, a da se ti sportovi sada mnogo teže bore sa mržnjom raznih navijačkih grupa iz prostog razloga što su dvorane takve da je gotovo nemoguće spriječiti fizički kontakt.

"Na fudbalskim stadionima postoje ograde i način da se spriječi fizički kontakt između navijača, ali sa košarkom je drugačiji slučaj. Ne mislim da je organizator Kupa (KK Radnički, prim. aut) kriv za bilo šta, jer su oni, zajedno sa Savezom, uradili sve što su mogli u organizaciji utakmice u hali koja ima takve mogućnosti kakve ima".

Stoga, apelovao je na promjenu zakonskih regulativa i prebacivanje većih ovlašćenja na organe reda, jer samo prisustvo redara u markerima ne znači ništa. "Oni ljudi, pa i da ih je hiljadu, nisu u stanju ništa da urade", rekao je.

Na pitanje da li smatra da je incident u Kragujevcu imao političku pozadinu, Đilas je rekao da "zna otkuda to pitanje, ali da ne želi da vjeruje u takav scenario".

No, krenimo redom...

"Ono što znam to je da postoji sukob između dva kluba, naročito između Vujoševića i Čovića i to se prenosi na navijače. Konkretno, kada se očekivao nastavak meča, po mom mišljenju Vujošević je trebalo da vodi zagrijavanje, a ne da ide kod Čovića. A onda se desilo šta se desilo", rekao je predsjednik KSS Dragan Đilas.

On je rekao da na su na tribinama i parketu viđene potpuno različite slike.

"Ponašanje navijača bilo je sramno. Na poluvremenu sam tražio od sudija da, ako navijači i dalje budu vrijeđali porodice igrača i funkcionera, da se meč prekine. Za razliku od toga, ponašanje igrača bilo je na visokom nivou. Jedno vrijeme razmišljao sam da se utakmica uopšte ne nastavi i da ove godine, zbog svega, nemamo pobjednika Kupa. Ali, kada sam vidio da se igrači dva kluba zagrijavaju zajedno, riješio sam da se utakmica ne prekida potpuno, već da se nastavi u ponedjeljak", otkrio je Đilas.

"Oni su to zaslužili".

Prst je usmjerio ka upravama dva kluba.

"Sve ovo započeto je teškim riječima ljetos. Pitate me da li je trebalo tada da suspendujemo Čovića i Vujoševića? Kako? Savez je organizator samo jednog takmičenja, Kupa Srbije i ono traje četiri dana. Savez se ništa ne pita u ABA ligi, a klubovi su tražili da im se prepusti organizacija srpskog prvenstva, odnosno da ga vodi Zajednica klubova. Ako oni žele, a ja kažem danas da smo spremni, neka vrate organizaciju lige Savezu", opisao je Đilas ukratko gdje leži nemoć njegova i njegovih saradnika kada su problemi u pitanju:

"Ja obećavam da će Savez, ukoliko bude vodio takmičenje, biti nepristrasan prema svima i da će raditi u samo i isključivo u interesu košarke".

Đilas nije samo opomenuo "vječite", nego i Radnički, koji je uoči finalnog turnira iznio dosta teških riječi na račun potpredsjednika KSS Dejana Tomaševića i samog Saveza.

"Atmosfera je bila naelektrisana i prije nego što je počeo turnir, zbog toga što Radnički nije vodio računa o pravilima koja su donijeta na prijedlog selektora Dušana Ivkovića. Zbog nedostatka sopstvene pažnje iz dana u dan vrijeđali su Dejana (Tomaševića, prim. aut), a to se kasnije prenijelo na dvoranu u kojoj su mu poručivali da je 'ustaša'. To nije zaslužio čovjek koji je srpskoj košarci dao toliko toga, pa samim tim i Srbiji", rekao je Đilas i nadovezao se:

"Na kraju, to je podiglo i tenzije na relaciji Beograd-Kragujevac, pa sam dobio informaciju da su tokom finalne utakmice između Partizana i Crvene zvezde u Kragujevcu bušene gume automobilima sa beogradskim tablicama. Sve to su stvari za koje sam vjerovao da su iza nas, da pripadaju vremenu bivše Jugoslavije, kada se radilo o međunacionalnim pitanjima. A, izgleda da to postoji i sada, unutar naše nacije".

Đilas je podsjetio da godinama unazad traje nekontrolisana potreba kod čelnika Partizana i Crvene zvezde da uvijek odgovore na riječi ovog drugog i da u svakoj rečenici traže "skrivenu poruku". Toga je, kaže, bilo i uoči Kupa.

"To nije bilo u redu prema onim momcima dole na terenu. Jedno vrijeme razmišljao sam sa saradnicima o tome da prekinemo finale i da ove godine nemamo pobjednika, da svi shvate da ovako više ne može, ali momci to nisu zaslužili. Kada sam ih video kako jedni drugima dodaju loptu i zagrijavaju se na istom košu, smatrao sam da samo oni zaslužuju da se utakmica završi", prepričao je Đilas.

"I njima je donekle laknulo kada smo donijeli odluku da se prekine meč, jer su vjerovatno razmišljali šta će biti do kraja, da li će biti novih incidenata. Parket je bio u očajnom stanju, bilo je klizavo. Policija bi možda uspjela da obezbijedi da niko ne uđe na parket, ali niko ne bi mogao da ih spriječi da ubacuju šta stignu. Zbog budućih karijera tih momaka najbolje je bilo da se utakmica odigra dan kasnije pred praznim tribinama. Time sam se vodio u tim trenucima i hoću da kažem da ni rukovodstvo Zvezde, ni rukovodstvo Partizana, nije imalo ništa protiv te odluke".

Jednu stvar, poručio je Đilas, neće tolerisati u budućnosti.

"Tražio sam na poluvremenu od sudija i delegata da se prekine meč i isprazne tribine ako se nastavi sa vrijeđanjem supruga, prvo Igora Rakočevića, potom i Nebojše Čovića. To je nivo ispod kojeg ne smijemo da idemo i nismo išli prošle godine na finalu Kupa u Nišu. Tada smo uspjeli da privedemo utakmicu kraju bez većih problema, ovog puta nismo".

"Gotovo 50 odsto navijačkih pjesama u sebi sadrže muške i ženske polne organe. To je ružno, ali kada se taj bijes prenese na supruge aktera utakmice, to je nešto što ne smijemo da tolerišemo u budućnosti", poručio je prvi čovjek srpske košarke, uz ogradu da nije tačno da je došlo do sukoba između njega i njegovog obezbjeđenja sa navijačima Crvene zvezde.

"U pojedinim novinama pojavilo se da je bilo sukoba, čak i da su se vadili pištolji. To nije tačno. Kada sam ušao u dvoranu jedan navijač Crvene zvezde me je opsovao i ja sam mu uzvratio, što je bilo pogrešno, ali sam reagovao ljudski. Potom, ostali navijači koji su bili oko njega ubijedili su ga da prestane sa provokacijama i na tome se završilo".

Đilas je potom rekao da je neko iz obezbjeđenja hale ušao u raspravu sa navijačima Crvene zvezde na granici između tribine i svečane lože, što se prenijelo na ostale, pa je reagovalo i njegovo obezbjeđenje, ali da se situacija brzo smirila i da nije bilo nikakvih sukoba i tuče.

Kada je govorio o početku incidenta između dvije grupe navijača, Đilas je potvrdio teoriju po kojoj su se "jedan ili dvojica navijača Crvene zvezde našli na tribini sa Grobarima", ali nije mogao da objasni kako se to dogodilo.

"Tada je reagovala policija, ali došlo je i do reakcije ostatka navijača Crvene zvezde i onda više nije bilo moguće zaustaviti stihiju. To je, ponavljam, samo posljednja epizoda u nečemu što traje dugo i čemu se ne nazire kraj".

Đilas kaže da je Savez s njim na čelu uradio mnogo toga pozitivnog za srpsku košarku, od vraćanja dugova, preko energije koju su na mlađe selekcije prenijeli Dejan Bodiroga, Dragan Tarlać, Dejan Tomašević i ostali, ali da je...

"...sve to palo u vodu poslije besmislenih događaja u Kragujevcu. Savez će nastaviti da pokušava da snizi tenziju među klubovima i da uputi svakog košarkaškog radnika na težinu javno izrečene riječi. Svako mora da shvati da učestvuje u svakom slovu riječi 'ustaša' upućene Dejanu Tomaševiću ako ga javno izlaže ruglu. Mala je granica između uvrede i nasilja".

Odgovornost Saveza?

"Ja ne znam šta smo mogli više da uradimo? Apelovali smo na svakoga da se ponaša sportski. Ispoštovali smo sve procedure neophodne za organizaciju ovakve utakmice. Šta još? Veliki broj navijača došao je da navija i bodri svoj tim, ali jedan dio je došao da se tuče i pokaže ko je jači. Organizatori su uradili koliko su mogli u hali koja je takva kakva je".

Da li je Kragujevac bio pravi grad za domaćinstvo? Policija u tom gradu ne funkcioniše najbolje, kao i gradska vlast. Između redova, Đilasu je postavljeno pitanje da li je baš Radnički trebalo da bude organizator ako se zna da u njegovoj Upravi sjedi Mlađan Dinkić, Đilasov otvoreni politički protivnik.

"Da li je bilo političke pozadine? Želim da vjerujem da nije. Ovaj problem traje jako dugo i potrebno je mnogo vremena da se riješi. I Englezi su imali problem sa huliganima, pa sada imaju samo navijače. Rekao sam, neophodna je promjena zakonskih regulativa i da se takve grupe izbacuju iz hale, po cijenu da se igra pred praznim tribinama. Vremenom, oni koji dolaze sa rušilačkim namjerama - odustali bi", rekao je Đilas, a potom bio vraćen na početak i pitanje o Dinkiću i Kragujevcu.

"Nadam se da nije to pozadina. Sinoć i danas zvao sam Aleksandra Vučića i pričali smo o svemu što se dogodilo. Nemam nikakav problema da pozovem svakoga ko može da pomogne da se ova situacija smiri, da na kraju to i uradi. Shvatam šta stoji iza vaših pitanja, ali tim kriterijumom ne postoji grad u Srbiji gdje bi bila moguća organizacija utakmice. Možda samo van granica zemlje..."

"Da, u Kragujevcu postoje tenzije, ali ne vjerujem da je to razlog za incidente".

Đilas je rekao da nije prisustvovao navodnom gađanju flašama članova dvije Uprave u tunelu, ali da je jasno da postoji sukob o kom je govorio i da s tim mora da se prekine odmah.

"Očekujem od Vujoševića da ubuduće ne stoji na zagrijavanju tako da bude blizu navijača Crvene zvezde, iako kao trener može da vodi zagrijavanje odakle želi kraj terena, ali to onda dovodi do gađanja i uvreda, a to nikako nije cilj. To važi za svakoga", podvukao je Đilas, i dalje prvi čovjek srpske košarke iako se uoči konferencije u ponedjeljak u 13 časova u Saznovoj moglo čuti i da slijedi - ostavka.

(N. Janković - MONDO, foto: MN Press, Tanjug/Miloš Milivojević)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC