• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EUROBASKET: Slovenci bi Srbe u finalu!

Na štandu Slovenije na Beogradskom sajmu održana promocija Evrobasketa. Legendarni Ivo Daneu: "Volio bih finale Slovenija - Srbija".

 EUROBASKET: Slovenci bi Srbe u finalu!  Izvor: MONDO

Legendarni slovenački košarkaš Ivo Daneu pogledao je gore ka svodovima Hale 1 Beogradskog sajma i sjetno rekao: "Hvata me nostalgija. Igrao sam ovdje davne 1961. godine u tadašnjoj reprezentaciji Jugoslavije na Evropskom prvenstvu. Čitava Jugoslavija je tada bila uz nas, bila je naš šesti igrač. Na žalost tada nismo mogli da dobijemo SSSR, ali smo potom bili svjetski prvaci".

Daneu je u svojstvu amsabadora Eurobasketa 2013 čiji će domaćin biti Slovenija u četvrtak, zajedno sa ostalima na slovenačkom štandu u okviru Sajma turizma, pozivao Srbe da dođu u njegovu domovinu u septembru, kada će se i "orlovi" boriti na evropskoj košarkaškoj smotri.

Rekao je i svoju želju: "Volio bih da u finalu igraju Slovenija i Srbija, pa neka pobijedi bolji!".

Četiri slovenačka grada biće domaćini predstojećeg Evropskog prvenstva u košarci: Ljubljana, Koper, Celje i Jesenice. Srbija će igrati u Jesenicama, mjestu sa nešto više od 20.000 stanovnika, u renoviranoj dvorani, u kojoj se nekada igrao hokej na ledu.

Zašto će Srbija igrati u Jesenicama, u grupi sa Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Litvanijom, MONDO je pitao direktora Eurobasketa Aleša Križnara.

"Znate, u Jesenicama je, poslije ljubljanskih, Stožica najveća hala, kapaciteta do 6.000 mjesta i smatrali smo da je najbolje tu grupu smjestiti tamo", odgovorio je Križnar.

Prvi put će biti primjenjen sistem "single game ticket", odnosno neće biti prodavani kompleti karata, već će se ulaznice kupovati za svaku utakmicu. Koštaće od 15 do 25 evra po meču, u zavisnosti od mjesta u dvorani.

Upitan da li se plaše mogućih incidenata, s obzirom na to ko je sve u grupi, Križnar je odgovorio da će biti preduzeto sve, u dogovoru sa slovenačkom, ali i policijama u regionu, da budu spriječeni bilo kakvi nemili događaji, i ujedno je izrazio nadu da ih neće biti, već da će ljubitelji košarke doći u Sloveniju da uživaju.

"Košarkaška publika, a pogotovo ona koja prati reprezentaciju, nije toliko problematična. Naravno, biće onih koji će biti radosni i onih koji će biti tužni, ali ne očekujemo incidente i u svakom slučaju bićemo spremni", rekao je Križnar.

Kao i Daneu i on ima želju da u finalu EP igraju Slovenija i Srbija!

EP u Sloveniji biće tek drugi šampionat na kojem će učestvovati 24 tima.

GRUPA A (Ljubljana): Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Ukrajina, Belgija, Izrael;

GRUPA B (Jesenice): Makedonija, Litvanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Letonija, Srbija;

GRUPA C (Celje): Španija, Slovenija, Hrvatska, Poljska, Gruzija, Češka;

GRUPA D (Koper): Rusija, Grčka, Italija, Finska, Turska, Švedska.

Prvu fazu prolaze tri najbolja tima iz svake od četiri grupe i tada se ukrštaju A i B, odnosno C i D, prenoseći rezultate samo protiv timova koji su prošli. Druga faza takmičenja i eliminacije biće odigrane u novoj, modernoj Dvorani "Stožice" u Ljubljani.

Poslije tri dodatna kola, formiraju se parovi četvrtfinala, što znači da iz svake grupe druge faze takmičenja dalje idu četiri tima. Najbolji iz jedne igra protiv četvrtog tima druge grupe, drugi protiv trećeg i obrnuto.

Evropsko prvenstvo u Sloveniji biće održano d 4. do 22. septembra ove godine, a dvostruku uzastopnu titulu braniće Španija.

Srbija je na EP 2009. godine bila druga, a 2011. godine osma.

(MONDO - foto: MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC