• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SL: Iznenađenje? Partizan dobio derbi!

Oslabljeni Partizan iznenadio Zvezdu pred njenim navijačima - 67:77! Isključeni Bertans i Subotić, nakon čega je Gordić dao 15 poena.

  SL: Iznenađenje? Partizan dobio derbi!  Izvor: MONDO

Košarkaši Crvene zvezde Telekom dobili su oba okršaja sa Partizanom mt:s u ABA ligi (92:78, 84:76). Slavili su i u finalu Kupa Koraća, u meču koji je zbog incidenata u dvorani završen dan kasnije, pred praznim tribinama - 78:69.

Ipak, Partizan je važeći, jedanaestostruki uzastopni prvak države i u domaćem prvenstvu, evidentno, ne smije biti unaprijed prežaljen, čak i kada protivnik "na papiru" raspolaže jačim sastavom, kao što je bio slučaj ove srijede.

Izdržali su crno-bijeli odlazak Drua Gordona, povredu kapitena Vladimira Lučića, a u finišu i isključenje Davisa Bertansa, koji je u njihovom timu imao znatno važniju ulogu od takođe isključenog Bojana Subotića u ekipi Zvezde.

Crveno-bijeli su nakon tog incidenta uspjeli da se vrate u život, Vuk Radivojević dao je pet poena zaredom i smanjio na 57:58, ali je Nemanja Gordić u potpunosti uzeo stvari u svoje ruke i u posljednjih sedam minuta ubacio čak 15 od svojih 17 poena na meču.

Crvena zvezda Telekom - Partizan mt:s 67:77 (17:16, 15:22, 16:19, 19:20)!

Partizan, Vojvodina i Radnički vode na tabeli sa skorom 2-0, prate ih Zvezda i Mega sa po 1-1, dok su Metalac, Konstantin i Sloboda bez pobjede.

Utišali su crno-bijeli oko 5.500 gledalaca i priredili veliku radost za nekoliko desetina svojih pristalica u Pioniru, dok su Zvezdine manje vatrene pristalice krenule ka izlazima iz dvorane prije posljednjeg zvuka sirene.

Pored Gordića, najbolju partiju u dresu Partizana pružio je Francuz Žofri Lovernj sa 18 poena, uz šut 6/6 za dva i 1/1 za trojku, kao i dve blokade. Mnogi su se pitali kako će crno-bijeli nadoknaditi odlazak Gordona, a ispostavilo se da klub nije pogriješio kada je odbio zahtev Amerikanca da bude isplaćen do kraja za ono što je do sada odigrao.

Pregršt pohvala zaslužuje i Đorđe Gagić, nekadašnji Zvezdin junior, koji je završio meč sa osam poena, sedam skokova, tri asistencije i četiri ukradene lopte!

Zvezda osim Raška Katića (14 poena) nije imala iole raspoloženog igrača. Na mahove su nešto odigrali Boris Savović i Vuk Radivojević, dok je Igor Rakočević bio ispod svog nivoa, o Nelsonu i Skotu da ne govorimo.

Crveno-bijeli su uporno pokušavali da trojkama razbiju zonsku odbranu rivala, ali ih šut nikako nije služio. Bili su precizni samo tri puta iz 21 pokušaja, a crno-bijeli poslali na pravo mjesto šest od 14 šuteva.

Slobodna bacanja promašivali su i jedni i drugi, ali je Zvezda to činila tokom većeg dijela utakmice, a Partizan uglavnom u četvrtoj četvrtini, kada je protivnik već igrao sa "vodom u ušima", a bio je tu i Gordić da popravi sve što saigrači nisu dobro uradili.

Partizan je košem Gagića za 27:28 u 17. minutu definitivno preuzeo vođstvo, koje je poslije serije od 9:0, uz sedam poena Gordića, iznosilo maksimalnih "plus 10" u 24. minutu (35:45) i 45 sekundi prije kraja - 65:75.

Crno-bijeli su na poluvremenu imali šest poena viška, a do incidenta najviše osam-devet poena. Zvezda je u posljednjih 10 minuta prišla po dva puta na "minus jedan" i "minus dva", imala je i dve prilike da pređe u vođstvo, ali su se ispriječile promašene trojke i izgubljena lopta Rakočevića.

Dok je Partizan napravio pun pogodak forsiranjem Lovernja (makar i iznuđenim), crveno-bijeli su "prekombinovali" sa svojim strancima i u dvoumljenju između Brauna i Samardžiskog, kao da su izgubili obojicu. Makedonac je zbog propisa bio prekobrojan za Superligu, a Amerikanac za 12 minuta u derbiju nije pokazao da može da bude oslonac pod košem.

Kao što je rečeno i u najavi meča, ovo Zvezdi i Partizanu nije bio rezultatski naročito važan duel, ali pobjeda iz uloge "otpisanog" svakako će šampionu donijeti mnogo na polju samopouzdanja i "mira u kući".

TOK UTAKMICE

Startne petorke: Nelson, Rakočević, Skot, Subotić, Katić - Vesterman, Milosavljević, Bertans, Lovernj, Musli.

PRVA ČETVRTINA



Počelo je sa po dva neuspješna napada, zatim je se spetljao Katić, promašio Skot, a na drugoj strani Milosavljević pogodio uz faul Subotića i dodatno bacanje. Promašaj Rakočevića za tri poena kaznio je Lovernj, na asistenciju Muslija - 0:5.

Tek iz petog napada, u trećem minutu, Zvezda poentira preko Rakočevića (2:5). Skot blokira Bertansa, a Savović daje trojku za izjednačenje na 5:5. Katić donosi Zvezdi prvo vođstvo (7:6), ali su Rakočević i Nelson izgubljenim loptama propustili da kazne promašaje Muslija i Bertansa... tajm-aut.

Savović ne postiže svoju drugu trojku, ali na drugoj strani ne griješi Bertans iz desnog ćoška - 7:9. Odmah uzvraća Rakočević, iz levog ugla - 10:9. Skot diže Delije na noge novom blokadom, Bertans je zaustavljen na polaganju.

Poluhorog Savovića i "2+1" uz faul Gagića 13:9. Rakočević promašuje trojku za "plus sedam", ali u sljedećem napadu probija prvu liniju odbrane i asistira Skotu za zakucavanje - 15:9, početkom osmog minuta. Vujošević traži minut odmora...

Lovernj smanjuje, Braun vraća na 17:11. Lovernj ponovo uspešan (17:13), Rakočević i Savović forsiraju šut za tri poena, a Vesterman u posljednjem minutu ove četvrtine vraća priključak crno-bijelima (17:15). Zvezda je nastavila da promašuje, a Gagić polovičnim učinkom sa linije penala postavio konačnih 17:16 nakon prvih 10 minuta igre.

Vesterman je potom izgubio loptu, a Nelson neuspešno završio posljednji napad crveno-bijelih. Zvezda za sada 2/9 u šutu za tri poena, Partizan 1/2.

DRUGA ČETVRTINA

Ni Lovernj ne može da pogodi oba bacanja - 17:17. Simonovićev "flouter" ne ulazi, kao ni trojke Bertansa i Bogdanovića, ali Partizan ima ofanzivni skok. Bogdanović sa desnog "lakta" pogađa za 17:19! Serija 0:8! Ali pogađa i Rakočević. Gagić onda šalje loš pas, a Branko Lazić se iz kontre upisuje u listu strelaca. Opet prednost domaćih 21:19...

Isforsiran šut Gordića završava na obruču, Lazić kreće u novu kontru, koju Bogdanović zaustavlja faulom. Braun gubi loptu, ali sekund kasnije gubi je i Gordić, pa Braun lako realizuje - 23:19. Milutinov poentira posle ofanzivnog skoka, ali ne stiže da zatvori Savovića na skok šutu (25:21, 14. minut).

Trojka Vestermana, Mitrović je izblokiran, a Lovernj solo akcijom na drugi obruč preokreće na 25:26. Nije uspio eksperiment Vlade Vukoičića sa Mitrovićem i Savovićem na centarskim pozicijama, vraća se Katić...

Igor Rakočević poslije minuta odmora promašuje oba bacanja, a neprecizni su i Mitrović iz reketa i Radivojević sa devet metara poslije skokova u napadu. Bertansu ne ulazi trojka za "plus četiri" i Zvezda to kažnjava brzom akcijom za Katića - 27:26. Ipak, uzvratio je Gagić, a Vesterman poslije dugog driblanja u reketu pogodio sa lijeve strane za 27:30. Vukoičić je morao da uzme predah.

Partizan je mogao da se značajnije "odlijepi" poslije promašaja Subotića na zonsku odbranu, ali Milosavljeviću je ispala lopta. Katić poslije dobrog protoka lopte zakucava - 29:30, međutim, Lovernj odlično čita odbranu i asistira Gagiću. Zakucavanje na drugoj strani, 29:32 u 18. minutu.

Gagić se istakao i u odbrani, ukradenom loptom, potom je promašio sa distance, ali Subotiću je suđen faul (treći) nad Lovernjom u rvanju pod košem. Francuski krilni centar precizan "penaldžija" i crno-bijeli su opet na "plus pet" sa početka meča (29:34).

Nelson pogađa jedno, a u sljedećem napadu nijedno bacanje, ali Lovernju je suđen faul nad Savovićem. Prethodno je Čakarević lako poentirao na sjajno dodavanje Gagića za maksimalnih 30:36! Savović smanjuje bacanjima (32:36), pa blokira Gordića na prodoru.

Rakočević u posljednjem Zvezdinom napadu srlja i gubi loptu, Bertans ne uspjeva da završi kontranapad, ali zadržava posjed, nakon čega Nemanja Gordić solo prodorom stavlja tačku na prvo poluvrijeme - 32:38, uz pogrdno skandiranje Dušku Vujoševiću na odlasku u svlačionicu.

Iznenađujuće vođstvo crno-bijelih, koji su bili disciplinovaniji u napadu i poslovično čvrsti u odbrani.

STATISTIKA NA POLUVREMENU

Trojke: Zvezda 2/11, Partizan 2/6.
Dvojke: Zvezda 11/22, Partizan 13/27.
Bacanja: Zvezda 4/9, Partizan 6/9.
Šut iz igre ukupno: Zvezda 39, Partizan 45 odsto.

Skok 14:19 (3:4 ofanzivni), asistencije 9:7, izgubljene lopte 6:6, lične greške 10:12.

ZVEZDA: Cvetković, Braun 4, Subotić, Rakočević 7 (4sk, 1as, 2 izg, šut iz igre 3/8), Mitrović 2, Lazić 2, Simonović, Savović 10 (0sk, 1as, 1blk), Katić 4 (1sk), Radivojević, Nelson 1 (3sk, 2as, 2izg), Skot 2 (2sk, 3blk).

PARTIZAN: Andrić, Lovernj 11 (4/4 za dva, 3/4 bacanja, 2sk, 1as, 1blk), Milutinov 2, Vesterman 7 (2/2 za dva, 1/1 trojke), Gordić 2, Milosavljević 3 (5sk), Bogdanović 2, Gagić 5 (4sk, 2as, 2ukr, 1izg), Musli, Čakarević 2, Đekić, Bertans 4 (1/7 iz igre, 2ukr).

INCIDENT U 33. MINUTU



Tokom poluvremena je jednoj osobi na tribinama pozlilo, pa joj je ukazana ljekarska pomoć.

TREĆA ČETVRTINA

Vesterman propušta šansu da odvede Partizan na "plus osam", ali to čini Bertans, koji je izblokirao polaganje Rakočevića, a zatim pogodio "fejdavej" sa šest metara - 32:40. Katić poentira, Bogdanović ne uprkos sjajnoj finti pod košem i otvorenoj poziciji. Zatim Savović promašuje šut sa distance, a u strelce se upisuje Dejan Musli - 34:42 u 23. minutu, bolji početak crno-bijelih.

Treći faul Bertansa, ali ni Katić ne može da ubaci oba bacanja (35:42), na obje strane slijedi serija promašaja, a onda trojka Milosavljevića za čak 10 poena prednosti Partizana - 35:45 u 24. minutu!

Rakočević je smanjio, Nelson stao na liniju penala i ponovo ubacio samo jednom, da bi Lovernj zakucavanjem iz trka potvrdio da je raspoložen za igru (38:47). Bogdanović promašuje trojku sa "45 stepeni" poslije izgubljene lopte Skota, ali solo prodorom odgovara na sličan pogodak Nelsona - 40:49.

Veliku stvar za održavanje Zvezde u ovom meču radi Katić, skokom u napadu i akcijom "2+1" za 43:49. Nelson je potom izbio loptu Gagiću, ali je ovaj uz pomoć Gordića osujetio kontru, a Milosavljević iz trka, na nepostavljenu odbranu, pogodio novu trojku - 43:52! Naravno, tajm-aut Vukoičića.

Vuk Radivojević izmakao je pažnji odbrane i poentirao uz faul Gagića. To je još jedan napad iz kog su pala tri poena - 46:52. Musli neprecizan poluhorogom sa četiri metra, Katić otvara kontru Radivojeviću, a veteran ekspresno vraća svoj tim u "igru" (48:52).

Milosavljević, Nelson i Savović promašili su trojke, a Lovernj pogodio sa sedam metara, tridesetak sekundi pošto je u pokušaju da zaobiđe Savovića zaradio četvrti prekršaj - 48:55, do kraja četvrtine 1:20 minuta.

Na drugoj strani je Radivojević treći uzastopni napad završio nepreciznim šutom van linije za tri poena, Bogdanović nije završio prodor, a Nelson potvrdio da ovo nije njegovo veče kad su u pitanju slobodna bacanja (0/2, ukupno 2/8)! Gordić je "na silu" pokušao da doturi loptu Musliju, nije uspio, ali je Gagić sa leđa izblokirao Brauna u kontri.

Sjajni Gagić potom je "ukrao" svoju treću loptu na meču i zakucao za 48:57, koliko je i ostalo pred početak četvrte četvrtine, jer Radivojević još jednom nije bio precizan u šutu za tri poena.

ČETVRTA ČETVRTINA



Zvezda za sada šutira trojke 2/16, Partizan 5/11. Slobodna bacanja 8/17 u odnosu na 6/9. Vukoičić je u pokušaju da razmrda ekipu i nešto promijeni uveo mladog Cvetkovića.

Gagić je igrao kao sidraš u vaterpolu, iznudio faul Brauna i dao jedan penal, a Bogdanović promašio trojku poslije skoka u napadu Milosavljevića. Braun spušta loptu u koš (50:58), dok Vesterman u 32. minutu dobija četvrtu ličnu u napadu i odmah zatim petu u odbrani. Ne pomažu protesti Vujoševića, uslijedio je koš Cvetkovića - 52:58.

I onda, prvi incidenti među igračima, 7:46 minuta prije kraja!

Bertans je laktom reagovao na agresivnu odbranu Lazića, dobio ofanzivni faul i to je bio povod da Braun, Cvetković i najagresivniji Subotić započnu "frku", koja se proširila na obje petorke. Ušli su i pojedini članovi stručnih štabova, Duška Vujoševića je čak pogodio loptom jedan od gledalaca koji sjede pored same ivice terena!

Isključujuće lične greške dobili su Bertans i Subotić, a tehničku Vujošević. Radivojević je dao dva bacanja, a zatim i poentirao na drugi obruč uz faul Milosavljevića i dodatno bacanje. Zvezda je prišla na samo 57:58!

Gordić iz dvokoraka daje Partizanu malo "vazduha", potom se i Cvetković pridružio saigračima promašivši jedan penal - 58:60. Zvezda je imala napad za prvo vođstvo još od 16. minuta, nastavila je sa ispucavanjem bez efekta (Cvetković i Radivojević). Gordić je opet preuzeo odgovornost i pogodio iz solo akcije (58:62), a Milosavljević blokirao Brauna na obruču.

Gordić je potom odlično odigrao "dva na dva" sa Gagićem, koji 5:19 minuta ne pogađa nijedno slobodno bacanje - 58:63. Slijede nova dva Zvezdina dalekometna hica, na "zonu" crno-bijelih, ali ne ide ni Rakočeviću.

Bogdanović je propustio da odvede Partizan na šest poena prednosti, kaznio je to Katić sigurnim izvođenjem bacanja (60:62) poslije nešto oštrijeg faula Muslija, koji se i sam žalio da je od rivala dobio lakat. Zatim Gordić iz "pik" akcije sa Muslijem daje koš uz faul Katića i četiri minuta prije kraja je 60:65.

Stvari "zakuvava" Lazić trojkom iz ćoška za 63:65. Gordić daje samo jedno bacanje, a Katić lako poentira iz reketa pored Milosavljevića, pa je prednost gostiju svedena na minimum - 65:66. Poslije promašaja Milosavljevića, Rakočević je izgubio loptu, a faul nad Lovernjom u kontri se isplatio, jer je Francuz sa linije tukao 0/2!

Ipak, Lovernj se iskupio blokadom Katiću, a Gordić trojkom na 2:16 pre kraja vratio crno-bijelima solidnih 65:69. Zvezda je u najgorem trenutku izgubila još jednu loptu, a Radivojević dobio nesportsku ličnu grešku zbog faula nad Gordićem. Dao je oba bacanja, Partizan vodi 65:71 i ima loptu...

Zvezda je umalo osvojila loptu, ali je u poslednjem trenutku spasio Gagić i uposlio Lovernja samog pod košem - 65:73. Katićevo polaganje "izašlo" je iz koša, zatim Lazić nije iznudio faul, ni pogodio sa distance, da bi Gordić 45 sekundi prije kraja otklonio sve dileme - 65:75!

Rakočević je ubacio oba penala, u trenucima kada je Pionirom odjekivala pjesma nekoliko desetina Grobara. Uzvratio je Bogdan Bogdanović, Radivojević promašio polaganje i Zvezda je odustala od fauliranja... Velika pobjeda Partizana - 67:77!

KONAČNA STATISTIKA

Trojke: Zvezda 3/21, Partizan 6/14.
Dvojke: Zvezda 21/43, Partizan 23/47.
Bacanja: Zvezda 16/26, Partizan 13/22.
Šut iz igre ukupno: Zvezda 38, Partizan 48 odsto.

Skok 31:36 (6:6 ofanzivni), asistencije 14:12, izgubljene lopte 10:12, lične greške 23:28.

ZVEZDA: Cvetković 3, Braun 6, Subotić, Rakočević 11 (7sk, 3as, 4izg, šut za dva 3/6, trojke 1/5), Mitrović 2 (3sk), Lazić 5 (2sk, 2ukr), Simonović, Savović 10 (8sk, 3as, 1blk), Katić 14 (4sk, 3as), Radivojević 10, Nelson 4 (4sk, 2as, bacanja 2/8), Skot 2 (2sk, 3blk).

PARTIZAN: Andrić, Lovernj 18 (3sk, 2blk, za dva 6/6, trojke 1/1), Milutinov 2, Vesterman 7 (5as, za dva 2/3, 1/1 trojke), Gordić 17 (4sk, 2ukr, za dva 5/7, trojke 1/1, bacanja 4/5), Milosavljević 9 (7sk, 1as, 1blk), Bogdanović 6 (6sk, 1ukr, 1blk, za dva 2/11, trojke 0/3), Gagić 8 (7sk, 3as, 4ukr, 1blk), Musli 2 (4sk), Čakarević 2, Đekić, Bertans 6 (2sk, 2ukr, 1blk, za dva 1/4, trojke 1/4).

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nenad

Postovani presednice republike srbske kad dolazite u kozarsku dubicu da se vidimo puno pozdrava od marka colica

Nenad borojevic

Kako nece igrati srbijanski igrac

Zvezdas

Napred Zvezda

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC