• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vujošević: Incident izvučen iz konteksta!

Trener Partizana mt:s dao svoje viđenje incidenata na meču protiv Crvene zvezde Telekom, uključujući njegov nasrtaj na sudiju Obrkneževića.

 Vujošević: Incident izvučen iz konteksta!  Izvor: MONDO

Duško Vujošević smatra da su mediji sa punim pravom objavili snimak sa "vječitog derbija", na kojem on ostvaruje fizički kontakt sa sudijom Urošem Obrkneževićem, ali ističe da je izolovano komentarisanje tog detalja pogrešno i da su mediji, uključujući naš portal, "izvukli stvar iz konteksta".

"Mislim da se radi o klasičnoj manipulaciji i pokušaju skretanja pažnje sa dobre igre Partizana i ishoda utakmice. Pri tome ne mislim da je to dirigovano sa bilo koje strane, bez obzira na vlasništvo medija i ko je u to uključen. Svako ima pravo na simpatije i afinitete, ali bi štampa trebalo da shvati da pisana riječ ima težinu i da ne može da vadi stvari van konteksta", počeo je Vujošević.

On je ponovio svoju poznatu tezu, da "bez normalnog poraza nema normalne pobjede", dodavši da se već godinama poslije određenih poraza stvara nezdrava atmosfera, a krivci pretvaraju u žrtve.

"Vjerujem da to ne ide od kluba i ne mora da ima nikakvu lošu namjeru, nego da je cilj bolja prodaja novina ili posjeta sajtu".

Strateg crno-bijelih brzo je prešao na stvar, dakle, na događaje iz četvrte četvrtine utakmice Zvezda - Partizan (67:77).

"Ja poslije utakmice nisam htio puno da komentarišem, iako nisam bio sasvim zadovoljan svim situacijama. Normalno, kad čovjek pobijedi, u prilici je da bude malo veći gospodin nego kad izgubi, mada se pravo gospodstvo vidi u ovoj drugoj situaciji. Da se ne traži alibi za poraz i da se ne recikliraju određene stvari. Prosto, utakmica je imala nekoliko problematičnih momenata. Ja znam da je nije bilo lako voditi i da sudije trpe velike pritiske prije utakmice. Što reče jedan funkcioner: 'Potrebno je igrati i igre van terena'. Ne znam baš tačno o čemu se tu radi, ali sama ta izjava govori dosta toga".
ZAŠTO I NELSON NIJE ISKLJUČEN?


Vujošević se pozabavio kriterijumom suđenja na derbiju.

"Bertans je jako dobro odigrao posljednju utakmicu protiv Zvezde i oni su se koncentrisali da zaustave njegov šut, igrajući na granici faula i preko toga. Između onog što se desilo i onoga kako vi vidite da se desilo, uvijek postoji razlika u onom što je vaše subjektivno. Ja ne pretendujem da sam objektivan, ali pričam ono što mislim - da Bertans nije bio zaštićen i da na njemu nisu svirana dva faula, pa kada je reagovao, došlo je do situacije poslije koje je isključen".

"Smatram takođe da situacija sa faulom u napadu Vestermana nije sasvim jasna, a da je poslije toga on od Cvetkovića apsolutno primio faul u napadu. Ako ono nije faul u napadu, ne znam šta jeste. Njegove četvrta i peta lična su se desile u vrlo kratkom roku i ubrzo je došlo do incidenta".

Vujošević je u sljedećem delu iznio najozbiljnije zamjerke na račun arbitara Neškovića, Mažića i Obrkneževića.

"Znate jako dobro, da u pravilima decidno piše da niko od igrača sa klupe ne smije da uđe na teren kada dođe do incidenta ili tuče. Taj koji nogom zakorači u teren je automatski isključen. Zato sam se prvo koncentrisao da neko od naših igrača slučajno ne uđe na teren", rekao je on i ušao u polemiku sa navodima iz teksta koji je MONDO objavio u četvrtak uveče.

"Kad se već pitate šta bi bilo u Evroligi da je neko vučen za ruku, ja mogu vas da pitam šta bi u Evroligi bilo da je neki igrač ušao u teren za vrijeme incidenta i tuče? A poslije to niko nije vidio i taj igrač je ostao u igri! Kad je već postalo evidentno da stvari izmiču kontroli, ja sam ušao da igrače Partizana odvojim iz te gužve i pokušam da smirim situaciju... I pogodila me je lopta. Pravo da vam kažem, nisam se nadao tom dodavanju, ali eto, da postavimo i pitanje šta bi bilo u Evroligi, da je neko iz prvog reda gađao trenera gostujuće ekipe?"

Vujošević smatra da mediji i novinari koji su objavili snimak i komentar incidenta sa sudijom Obrkneževićem "nisu u funkciji istine, mada je taj segment istinit, ali je totalno izvučen van konteksta i ispala je neadekvatna i nekulturna reakcija na nedužnog čovjeka".

"Mora da se gleda u kontekstu stvari koje su se neposredno prije toga dešavale. Da sudije hoće da pređu preko ulaska igrača u teren, gdje je Nelson bio toliko dugo u terenu da nema nikakve dileme. Da sudije hoće da pređu preko toga što sam ja gađan loptom. Ja sam ga (Obrkneževića) povukao za ruku i pitao 'o čemu se radi?' Moja tehnička je po pravilima vjerovatno zaslužena, ali su čiste i ove situacije koje su drugačije tretirane i sankcionisane".

Osvrnuo se trener crno-bijelih i na konstataciju da u ABA i pogotovo u Evroligi nikako ne može da "prođe" fizički kontakt sa arbitrima.

"Ja se u Jadranskoj ligi uopšte nisam ponašao drugačije prema sudijama nego ovde. Ove sezone sam - mada dosta i svojom greškom, jer sam previše teatralno napravio isključenje protiv Zadra, pa je došlo do drakonske kazne koja se primjenjuje u slučaju ponovljenog incidenta - jedno vrijeme bio meta za dokazivanje hrabrosti i principijelnosti te lige. Dakle, moram zbog javnosti da objasnim da se ovo (u srijedu protiv Zvezde) dogodilo u određenom kontekstu i da ja poslije svega navedenog ne mogu sudije da vodim na sladoled. Reagovao sam vrlo pošteno, pokušavajući da ih, ako je u pitanju strah, dovedem u vezu sa pravdom i realnošću, a ako je u pitanju tendencija, da vidimo šta će da bude".
NIKO NEMA KRISTALNU BIOGRAFIJU


Svoju reakciju, koja je naišla na osudu, objašnjava reakcijom na nepravdu.

"Ta reakcija nije bila mnogo racionalna, nažalost, moja priroda je takva. Smatram da je sport izmišljen da tu pobjedi pravda, pošto nigdje drugo u životu ne pobjeđuje. I strašno me pogađaju neke situacije koje imaju određene predigre van terena".

U tom trenutku je Duško Vujošević napravio prvu digresiju na četvrti meč prošlogodišnjeg finala plej-ofa, kada su sportski direktor Partizana Dragan Todorić i tadašnji trener Vlada Jovanović na nezapamćen, necivilizacijski način, završili utakmicu "okupani" pljuvačkom navijača Crvene zvezde.

"Shvatam funkciju izvlačenja stvari iz konteksta - da se skrene priča sa nekih drugih incidenata i napravi mala izbalansiranost, podijeljenost krivice. Jer, vjerovatno sam ja kriv i za pljuvanje u Železniku prošle godine? Oni su znali da ću ja da vučem Obrkneževića, pa su akontaciono pljuvali? Niko nema kristalnu biografiju i meni prelaze preko dosta stvari, kao što prelazim i ja. Detalj kad ja njega povlačim za ruku jeste bio za objavljivanje (u medijima), ali ako već pričamo o tome, ne smijemo to da izuzimamo od drugih stvari, jer onda djeluje onako kako nije".

Vujošević je pojasnio i zbog čega je bio skeptičan prema najavljenoj mjeri Superlige, da se u slučaju vrijeđanja aktera utakmice ide do pražnjenja dvorane u najekstremnijim slučajevima.

"Prvi bih ja volio da se niko ne vrijeđa. Sjećam se kad sam u Kragujevcu poslije prekida utakmice ušao u hodnik i vidio svog sina od 12 godina kako mu brada podrhtava... organizovano vrijeđanje nikome ne može da prija. Ali to nije moguće sankcionisati nigdje na svijetu. Moguće je da se spriječe fizički napadi, da ne bude bacanja mokraće pomiješane sa uljem, pripremljenog scenarija... Ima ljudi koji se time bave i koji bi trebalo to da spriječavaju. Stvarno bi svakoga ko se bavi time trebalo osuditi. A vrijeđanja ima svuda u svijetu i sport između ostalog služi da se isprazni višak agresivnosti, naravno na dozvoljen način".

Trofejni stručnjak osudio je neke reakcije na gaf novinara Aleksandra Jovanovića, koji ga je tokom incidenta pogodio loptom u ruku, a zatim tražio i fizički obračun.

"Nerazumljiv je gest tog čovjeka, ali se pretjeralo u nekim reakcijama, kao što je objavljivanje njegove adrese i nekih pretnji. On je shvatio da je pogrešio, izvinio se i ja sam to prihvatio. Svakih pola sata može da se nađe razlog da se neko premlati. Ima puno ozbiljnijih stvari od ovoga i mi moramo da pravimo duh tolerancije, da pokažemo zrelost i budemo u stanju da oprostimo. Tako da ja Mondu opraštam!", uz osmjeh se vratio Vujošević na naš tekst od četvrtka.
POČNIMO KATARZU OD PLJUVANJA U ŽELEZNIKU


U trenutku održavanja konferencije za novinare nije bilo poznato da je direktor takmičenja Superlige Predrag Bojić odredio kazne za učešće u incidentu, pa je Vujoševiću (kasnije rekao da su kazne "skandalozne") postavljeno pitanje da li bi bilo rješenje da kompletan incident prođe "kroz sistem" i da liga reaguje?

"Slažem se sa tim, ali mislim da bi proces čišćenja i katarze trebalo da počne od pljuvanja u Železniku i drmanja koševa... Radi se i o tome da mediji stalno izazivaju neku tenziju između Zvezde i Partizana. Čovjek treba da ne odgovori na neko pitanje, a ako odgovori, onda i oni odgovore i tako dalje".

Upitan da li je u domaćoj Superligi loš koncept rukovođenja, sa direktorom kao čovjekom koji nema velika ovlašćenja, već samo koordinira stavove klubova, a klubovi ga, pak, optužuju za loše odluke ili nečinjenje, Vujošević je uzvratio kontrapitanjem:

"Da li mislite da je ovaj incident bio veliki", a na odrečan odgovor, upitao: "Zbog čega je onda problematičan?"

Na odgovor novinara da u Španiji, Italiji ili Rusiji nema ni većih ni manjih incidenata, trener Partizana se nasmijao i rekao: "Ne da Putin! I ne miješa se oko suđenja".

"Liga je tek počela i nikakvog ozbiljnog incidenta nije bilo. Ono što se desilo u Kragujevcu nije kod vas izazvalo takvu znatiželju o sistemu, a na snimku se jasno vidi šta je bilo", nastavio je Vujošević.

"Problem naše lige je što ne donosi ništa osim trofeja. Trofej nije mala stvar, ali mi smo izgubili mogućnost da domaća takmičenja imaju značaj u određivanju učesnika Evrolige i Evrokupa - što je veliki gubitak - a na drugoj strani nismo dobili srazmjerna vlasnička i upravljačka prava u ABA ligi".

Na Bojićev rad ima "1.000 primjedbi", jer je "on prošle godine u Železniku rekao da je sve bilo u redu", ali "nikome nije lako".

"Košarka je nacionalni sport i ona je interesantna kao 'koža' društva. Nečije zdravlje tačno vidiš po stanju kože. Teško da jedan čovjek može tu da uradi bitne stvari, ako svako od klubova gleda da realizuje svoj interes po cijenu regularnosti i fer-pleja", objasnio je trener Partizana.

"Ligi bi trebalo nekako vratiti značaj, mada je i nama i publici svaka utakmica iovako važna. Kako da Superliga bude još nešto, osim kvalifikacija za ABA ligu? To je, bogami, teško pitanje ovog momenta i ne znam ko bi to mogao da uradi i riješi. To je manje pitanje sistema, a više pozicije u kojoj se nalaze naša košarka, naša država, tržište, televizijska prava... Evroliga ima svoje interese i želi da ih realizuje. Ne želi da, naprimjer, Real nije prisutan u tom takmičenju".

(I. Bogunović - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC