• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NCAA: Kardinalsi šampioni poslije 33 godine!

Martovsko ludilo u NCAA ligi završeno je trijumfom Univerziteta Lujvil. Kardinalsi u finalu F4 turnira u Atlanti savladali Mičigen.

 NCAA: Kardinalsi šampioni poslije 33 godine! Izvor: MONDO

Na ovo se u Lujvilu čekalo više od tri decenije!

Univerzitet Luivil Kardinals osvojio je titulu prvaka američke košarkaške studentske organizacije (NCAA) pošto je rano jutros po našem vremenu u Atlanti, u finalnoj utakmici savladao Mičigen Volverajns - 82:76.

Finalna utakmica 75. izdanja NCAA Lige odigrana je u "Džordžija domu" pred više od 74.000 gledalaca, a do treće titule u istoriji ovog takmičenja Luivil je predvodio Pejton Siva sa 18 koševa, šest skokova, pet asistencija i četiri ukradene lopte.

Pored Sive u pobjedničkom timu istakli su se Luke Henkog sa 22 poena i Čejn Behenan koji je utakmicu završio sa 15 koševa i 13 skokova.

Prvu šampionsku titulu studenti Univerziteta Luivil osvojili su daleke 1980, a drugu šest godina kasnije. Čekali su, bezmalo, tri decenije da bi se ponovo popeli na tron do kojeg ih je predvodio Rik Pitino.

Vrsni stručnjak je tako u jednom danu stekao dva velika priznanja. Najprije je postao član Kuće slavnih u Springfildu, a poslije finalne utakmice protiv Mičigena i prvi trener u istoriji NCAA lige koji je osvojio šampionsku titulu sa dva različita univerziteta.

Prije Luivila, Pitino je do šampionske titule predvodio Kentaki. Bilo je to 1996. godine.

Najtrofejniji tim NCAA je i dalje Univerzitet iz Los Anđelesa (UCLA) sa 11 titula. Tri manje osvojio je Kentaki, dok su Sjeverna Karolina i Indijana po pet puta bili šampioni.

Košarkaši Lujvila posvetili su istorijski trijumf svom teško povrijeđenom saigraču Kevinu Veru, koji je u jednoj od utakmica na putu ka finalu doživio težak, dvostruki otvoreni prelom potkoljenice i bio hitno operisan. On je tada poželio da ekipa ode do kraja, što su njegovi drugovi i uradili.

Detalje sa finalne utakmice, koju nikada ranije nije pratilo 74.000 gledalaca, pogledajte OVDJE.

(Tanjug/MONDO, foto: Beta/AP/Charlie Neibergall)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC