• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aco Trica: Na EP nećemo biti "samo učesnici"

Selektor Bosne i Hercegovine tvrdi da njegovi košarkaši u Sloveniju ne idu sa parolom "važno je učestvovati".

 Aco Trica: Na EP nećemo biti "samo učesnici" Izvor: MONDO

Košarkaši Bosne i Hercegovine do EP u Sloveniji (od 4. do 22. 9.) odigraće deset kontrolnih utakmica, od kojih će njih šest biti u periodu od sedam dana.

Aleksandar Petrović, selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine u petak (10. maja) objaviće širi spisak od 24 igrača sa kojima će početi pripreme za predstojeći Evrobasket 2013.

''Ovako veliki broj test susreta organizovali smo prvenstveno zbog kapitena Mirze Teletovića. Naša NBA uzdanica na takav način ući će u ritam i biti pravi, odnosno na prvenstvu Evrope pružiti ono što svi od njega očekujemo. Na kraju, takav ritam nas očekuje i u grupnoj fazi takmičenja u Sloveniji'', rekao je popularni ''Aco Trica'', prenose sarajevski mediji.

Selektor BiH upozorava ljubitelje košarke da ne trebaju biti skeptični po pitanju Teletovićeve NBA karijere.

''Očekivano je za Teletovića teška premijerna sezona. Već u drugoj godini u NBA biće mu puno lakše, te će pokazati svoje ogromne vrijednosti i na parketima širom Amerike'', smatra Petrović.

Petrović dodaje da BiH u Sloveniju ne ide sa parolom ''važno je učestvovati''.

''Nakon nastupa u kvalifikacijama gajimo realan optimizam. Naš cilj nije promijenjen. I dalje je plasman u drugi krug kvalifikacija''.

Podsjetimo, u grupi B u Jesenicima, BiH će igrati protiv četiri selekcije država nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Za plasman u drugu fazu takmičenja boriće se Srbija, Crna Gora, Makedonija, BiH, Litvanija i Letonija.

''Ponoviću po ko zna koji put! Zahtjevni protivnici, grupa koja nije niti malo lagana. Ne znamo u kakvim će rosterima doći ekipe, ali znamo da su Litvanija i Srbija košarkaški giganti, da je Crna Gora centarski najmoćnija u Evropi. Letonija je 'atletski' odlična, dok je Makedonija apsolutno iznenađenje posljednjeg EP-a. Ipak, spremamo dodatna pojačanja kako bi napravili moćnu ekipu koja će, vjerujem, izboriti drugi krug. U Sloveniji želimo ostaviti dublji trag, tu nema nikakvih tajni''.

Optimizam gaji i u činjenici da će BiH imati veliku podršku navijača u Deželi.

''U Jesenicama ćemo biti na domaćem terenu, jer u ovom gradu živi nekoliko hiljada ljudi koji su porijeklom iz BiH. Da ne govorim o našim navijačima iz drugih zemalja Evrope i BiH. Nema sumnje, na Evrobasketu u svakoj od utakmica imaćemo šestog igrača na parketu''.

Nešto manje četiri mjeseca prije početka Evrobasketa Petrović ima favorita za osvajanje titule prvaka ''Starog kontinenta''.

''Španija je najbolja. Ali, to ne znači da će lagano stići do trona'', naglasio je Petrović.

Selektor BiH se ne plaši sukoba među navijačima u Jesenicama.

''Ne vjerujem da će biti problema. Očekujem da se sve riješi na terenu. Već su mnogi igrali međusobno i ona ružna vremena sve dalje su za nama''.

Na pitanje kako će se osjećati ako na EP u Sloveniji bude morao voditi BiH u eventualnom duelu sa njegovom Hrvatskom, rođeni Šibenčanin bio je ''diplomata'':

''To se ne može desiti prije četvrtfinala. Ako se desi biću itekako sretan, jer bi značilo da smo napravili pravi posao, barem, što se tiče nas iz reprezentacije BiH''.

(MONDO, foto: Radio Sarajevo)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC