• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

F4: "Armija" napada, Pirejci brane

CSKA i Olimpijakos sastaće se u prvom polufinalu završnog turnira Evrolige, u petak od 18 časova, a od 21 čas igraće Barselona i Real Madrid.

 F4: "Armija" napada, Pirejci brane  Izvor: MONDO

Prošle godine, na Fajnal foru u Istanbulu, srpska košarka nije mogla da ne pobijedi.

U sva četiri tima imali smo bar po jednog igrača ili trenera, a trijumfovao je Olimpijakos, sa klupe predvođen Dušanom Ivkovićem, dok je doprinos osvajanju titule na terenu dao Marko Kešelj.

Olimpijakos se na ovosezonski Fajnal for u Londonu vratio sa devetoricom članova šampionskog sastava.

Ipak, Kešelj više nije među "crvenima", a Ivkovića je naslijedio relativno nepoznati Jorgos Barcokas, čime su narušeni kontinuitet, kao i perfektna hemija, do koje je taj tim stigao minulog proljeća.

Srba nema ni u Barseloni, gdje je prošle godine igrao Kosta Perović, a nema ih ni u Realu.

Zato je u ekipi CSKA dupliran broj naših košarkaša. Milošu Teodosiću i Nenadu Krstiću ljetos su pridruženi Vladimir Micov i Zoran Erceg, koje je doveo novi trener Etore Mesina, riješen da "armejcima" pomogne da prevaziđu šok i razočaranje zbog poraza u finalu 2012.

Tada su protiv Olimpijakosa imali naizgled nedostižnih "plus 19" u 28. minutu, a onda malo-pomalo sve prosuli i izgubili utakmicu nezaboravnim "flouterom" Jorgosa Printezisa, na asistenciju Vasilisa Spanulisa.

CSKA će u petak pokušati da se domogne finala, upravo preko branioca titule, koga prije godinu dana niko nije očekivao da vidi na tronu...

"Nadam se da smo potrošili svu nesreću i da će nam se sada vratiti dobrim", rekao je Mesina na konferenciji za novinare u Londonu.

"Kada sam 2005. godine prvi put preuzeo CSKA, bili smo u sličnoj poziciji. Ekipa je doživjela neuspjeh na Fajnal foru u Moskvi i ja sam mogao samo da zamišljam koliko je to boljelo sve u klubu. Čitave sezone sam se trudio da ne govorimo o tome, nego da gledamo naprijed. Tako je i sada. Nema potrebe da razmišljamo šta se dogodilo u Istanbulu i kako da se revanširamo. Moramo pokazati da smo zreo tim, a da li ćemo to i uspjeti, vidjeće se na parketu u petak", ispričao je italijanski strateg, osvajač četiri evropske klupske titule.

Nenada Krstića, koji je u prošlosezonskom finalu bio treći strijelac tima sa 11 poena, novinari su pitali šta je naučio iz tog meča sa Pirejcima.

"Naučio sam kako se utakmica gubi u posljednjem sekundu", pokušao je da se našali iskusni srpski centar.

"Za mene i ekipu je to samo loša uspomena. Ja mogu da kažem da sam sada spremniji fizički i mentalno za ono što me očekuje. Ovo je jedinstven događaj, igraju se dvije utakmice u tri dana i moraš biti 100 odsto fokusiran. Mislim da smo spremni".

Krstić je priznao da želja za osvajanjem trofeja stvara pritisak, dodavši da nikada u karijeri nije bio u situaciji da ponovo igra protiv tima od kojeg je izgubio finale takmičenja godinu ranije.


Iako više nema "doktora" Ivkovića, iako nije uvijek blistao u Top 16 fazi (skor 9-5), ni u četvrtfinalu protiv Efesa (3:2), Olimpijakos je sa svojim iskusnim igračima i dobrom podjelom uloga, rival za maksimalno poštovanje.

Ako "crveni" odbrane titulu, uradiće ono što je nakon transformacije Kupa šampiona u Evropsku ligu 1991. godine pošlo za rukom samo Makabiju. Prvak Izraela bio je najbolji u Evropi 2004. i 2005, s tim da je prvi Fajnal for osvojio kod kuće, a drugi nakon što je Kaha Laboral u polufinalu "sklonila" sa puta CSKA, kao najvećeg favorita turnira.

I taj primjer, kao i Istanbul prošle godine, pokazuju da je Fajnal for potpuno nepredvidivo takmičenje, mada su uspjesi Obradovićevog Panatinaikosa i Mesininog CSKA dokaz da postoje i timovi koji iz sezone u sezonu znaju da se nose sa teretom najvećih očekivanja.

"Sezona poslije osvajanja trofeja je uvijek najteža. Za nas je velika stvar što smo ponovo u samoj završnici i što smo dokazali da trijumf iz 2012. nije bio plod srećnih okolnosti", rekao je Vasilis Spanulis, tek proglašen za MVP-ja Evrolige.

On je istakao da će polufinale protiv CSKA biti sasvim drugačije od finala u areni Sinan Erdem, jer su oba tima promijenila trenere, filozofiju igre, a i sastavi su "osvježeni".

"Nije nam bilo lako da se kvalifikujemo za ovaj turnir. Bilo je teških noći i trenutaka u kojima smo bili pritjerani leđima uza zid. Međutim, uradili smo ono što je bilo potrebno i ovaj Fajnal for posmatram kao novu šansu za naš tim", dodao je Spanulis.

Špansko polufinale biće specifično po tome što je Barselona ove sezone igrala mnogo bolje u grupnoj (skor 9-1) i Top 16 fazi (13-1) u odnosu na Real (7-3, odnosno 10-4), ali su zato "kraljevi" impresionirali u četvrtfinalu plej-ofa.

Eliminisali su Makabi u svega tri utakmice, dok je Barsa morala da spasava "živu glavu" na parketu Panatinaikosa i potom da dobije "majstoricu" protiv potpuno obnovljenog grčkog tima, predvođenog Dimitrisom Dijamantidisom.

U Endesa ligi su i jedni i drugi dobili derbije kao domaćini, a Barselona je u četvrtfinalu Kupa kralja, na neutralnom terenu u Vitoriji, slavila poslije dva produžetka.

Katalonci su na Fajnal for doputovali osjetno hendikepirani, bez Pita Majkla, koji zbog zdravstvenih problema možda više neće igrati košarku, a uz to neki važni igrači "vuku" povrede i pitanje je da li će biti 100 odsto spremni.

Biće zanimljivo posmatrati duel veterana i dvostrukog osvajača Evrolige, Huana Karlosa Navara, sa mlađim kolegom iz reprezentacije, Rudijem Fernandezom, koji se ljetos vratio u Španiju iz NBA lige i debitovaće na Fajnal foru!

"Sva četiri tima su kandidati da osvoje trofej poslije odličnih sezona. Mi se nadamo i vjerujemo da će to biti Real, ali prvo moramo da damo sve od sebe, kako bismo se plasirali u finale", rekao je Fernandez, član idealne petorke takmičenja, pored Dijamantidisa, Spanulisa, Tomića i Krstića.

(I. B. - MONDO, foto: cskabasket.com, Beta/AP/Thanassis Stavrakis)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC