• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBA: Šta može Karmelo protiv petorice? Ništa!

Indijana, čiji su starteri ubacili 98 poena u šestoj utakmici, eliminisala je Njujork osuđen na učinak Entonija. U finalu Istoka: Majami - Indijana.

 NBA: Šta može Karmelo protiv petorice? Ništa! Izvor: MONDO

Napad dovodi publiku. Odbrana osvaja titule.

Ova sportska mantra ispisana je na mnogim sportskim objektima širom svijeta, bez ne samo košarkaškim i često je sinonim za franšize koje su se odlučile za drugačiji put ka uspjehu.

U NFL ligi to bi bili Pitsburg Stilersi, u savremenom evropskom fudbalu vjerovatno Inter ili Čelsi, u evropskoj košarci nekad Limož, u skorije vrijeme Partizan, u vrhunskom rukometu reprezentacija Francuske...

...a, ako ovako nastave i narednih godina, moći ćemo da kažemo da su Indijana Pejsersi legitimni nasljednici čuvenih Detroit Pistonsa sa kraja 80-ih i početka 90-ih prošlog vijeka. Ono što su nekada radili Pistonsi, sada protivnicima priređuju Pejsersi - igraju atipično jaku, odgovornu i organizovanu odbranu za NBA prilike.

Košarkaški analitičari u SAD tvrde da je eliminacija Njujork Niksa u polufinalu Istoka u stvari kulminacija odbrane koju Indijana vježba od početka sezone i da je taj tim nagrađen plasmanom u finale konferencije zato što nije počeo da "steže" odbranu tek pred ulazak u plej-of.

I u šestoj utakmici, Indijana je pred svojim navijačima uspjela da odbrani "brejk" koji je napravila u prvom duel serije sa Njujorkom u "Medison Skver Gardenu" - 106:99. Rezultatom 4:2, Pejsersi su se plasirali u finale Istoka gdje ih od ranije čekaju šampioni, Majami Hit.

Pogledajte.

I taj duel ne bi trebalo da plaši momke Franka Fogela, jer Indijana ove sezone nije izgubila od Majamija u dva meča kod kuće (oba je prilično ubjedljivo dobila), a jedini poraz zabilježila je u duelu na Floridi.

U šestoj utakmici sa Niksima zablistao je Lens Stivenson, najmanje iskusan član startne petorke Pejsersa, koji je - kada je bilo najvažnije - ubacio rekord karijere od 25 poena, uz deset skokova i doveo do ludila "žuto more" u "Bankers Lajf Fildhausu".



Pejsersi su u prvom finalu Istoka od 2004. godine i imaju priliku da se revanširaju Hitu za prošlogodišnju eliminaciju u polufinalu.

Pol Džordž ubacio je 23 poena, Roj Hibert imao je 21, uz 12 skokova i pet blokada, što je bilo dovoljno da se timski nadoknadi 39 ubačenih poena od strane Karmela Entonija.

Njujork je imao Entonija, a Indijana ekipu. Evo i zašto: svaki član prve petorke Indijane jednom je u ovih šest mečeva bio prvi strijelac tima! Entoni je bio najefikasniji igrač Niksa u svakoj od šest utakmica.

"Nevjerovatno, ali nevjerovatno! Nema nikakvog plej-of iskustva, ali ima sjajan košarkaški instikt koji je izašao na vidjelo. Mali baš ima hrabrosti", rekao je Fogel o mladom Stivensonu.

Pejsersi su sredinom treće dionice imali 12 poena prednosti, ali se tada probudio Iman Šampert i vezao tri trojke iz tri pokušaja za svega 64 sekunde! To je bila serija od 12:2, kojom su Niksi izjednačili rezultat na 72 svako.

Na Šamperta su se trojkama nadovezali Kris Kopland i Džej-Ar Smit, pa su Niksi sa ukupno sedam ubačenih trojki za kratko vrijeme poveli 90:92, na 5:42 do kraja.

Fogel je predosjećao da će u tim trenucima Entoni tražiti da se i on uključi u napadačke akcije, pa je pojačao odbranu nad njim i to je bio preloman trenutak meča, pardon serije! Prvi strijelac ligaškog dijela sezone vezao je dva promašaja i izgubio tri lopte (!?), što je Stivenson kaznio sa sedam uzastopnih poena za seriju od 9:0 i vođstvo od 99:92.

Tada je Smit ubacio trojku, a Entoni zakucao za 103:99, ali je do kraja bilo ostalo samo 49 sekundi, taman toliko da Pejsersi sa penala dovrše posao.

"Nisam mogao da dočekam da počne ova utakmica. Nisam mogao da spavam prethodne noći. Bio sam veoma fokusiran i to se vidjelo. Htio sam da budem agresivan, da idem pravo na koš i odigram pametno", rekao je Stivenson.

On je šutirao 9/13 iz igre, Džordž je imao 9/15 i njih dvojica bili su najprecizniji od svih startera Indijane, od kojih je svako imao dvocifren broj poena, zbirno 98!

Entoni je ponovo "silovao" (15/29) i sada treneru Majku Vudsonu ostaje cijelo ljeto i pola jeseni da porazmisli da li je trebalo da oduzme neke šuteve prvoj zvijezdi, naročito u ključnim trenucima, i osloni se na igrače koji su bili produktivniji, poput Šamperta (5/6 za tri poena) ili Koplanda (3/6 iz reketa).

Očajno odigranu seriju, pa i cijeli plej-of, Smit je završio "sa stilom" - 4/15 iz igre. Startni bek Niksa šutirao je 26/90 (29%) u šest mečeva sa Pejsersima, protiv kojih je ubacio samo devet trojki iz 39 pokušaja (23%)! Mislili ste i da smo zaboravili Tajsona Čendlera.

Pogledajte...

Ne. On je rano izašao sa šest prekršaja u trenutku kada je imao samo dva poena, šest skokova i nula blokada. Rejmond Felton? Promašio je sve! Svih sedam pokušaja i možda je njihov "grijeh" u noći između subote i nedjelje najveći.

"Teško je ispasti na ovakav način. Davali smo sve što smo imali, ali su oni ipak bili agresori ove večeri. Imali smo svoje šanse, vratili smo se u vođstvo u finišu utakmice, ali nismo znali i da privedemo utakmicu kraju", rekao je Vudson, koji u tri pokušaja nije uspio da napravi "ribrejk" u Indijanapolisu.



REZULTATI POLUFINALNIH SERIJA KONFERENCIJA:

ISTOK

(1) Majami - (5) Čikago rezultat u seriji 4:1

(3) Indijana - (2) Njujork 106:99, rezultat u seriji 4:2
/Stivenson 25 - Entoni 39/

ZAPAD

(1) Oklahoma Siti - (4) Memfis rezultat u seriji 1:4

(2) San Antonio - (6) Golden Stejt rezultat u seriji 4:2

PAROVI FINALA KONFERENCIJA:

ISTOK

(1) Majami - (3) Indijana, prva utakmica u Majamiju sreda na četvrtak

ZAPAD

(2) San Antonio - (5) Memfis, prva utakmica u San Antoniju u nedelju uveče

(MONDO, foto: Beta/AP/Darron Cummings)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC