• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maljković: Spasite ženski sport i košarku!

"Projekat kao Partizana kao mini reprezentacije je propao. Apelujem na čelnike ove države da nam kažu šta se dešava sa ženskim sportom i košarkom".

 Maljković: Spasite ženski sport i košarku! Izvor: MONDO

Selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković apelovala je poslije povratka sa Evropskog prvenstva iz Francukse da se riješi pitanje ženskog sporta i ženske košarke, rekavši da je projekat kluba Partizan "propao" i da su ona i šest košarkašica ostale na ulici.

"Nisam htjela o ovome ranije da govorim da unosim nemir, ali sada moram kao selektor državnog tima i trener jednog od najvećih klubova. Projekat kao Partizana kao mini reprezentacije je propao. Šest košarkašica i ja smo na ostale ulici. Moram da apelujem na čelnike ove države da nam kažu šta se dešava sa ženskim sportom i košarkom. Ako je mrtva, neka kažu gdje je, da je sahranimo. Ne nastavljamo dalje. Ne mogu da pravim planove za Tursku (Svjetsko prvenstvo), jer ne znam kakva je budućnost", rekla je Maljkovićeva brojnim novinarima na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu.

Košarkašice su na Evropskom prvenstvu osvojile četvrto mjesto, pošto su u meču za bronzanu medalju poražene od Turske. To je veliki uspjeh tima koje je na šampionat ispraćen kao potpuni autsajder. Tim rezultatom Srbija se plasirala na Mundijal u Tursku naredne godine, kao i na sljedeće Evropsko prvenstvo.

"Nemam odgovor (kakvi su dalji planovi). Vrlo otvoreno molim čelnike naše države da dobijem odgovor na pitanje šta će da čine sa ženskom košarkom. Nije samo Partizan u pitanju. Jako je teška situacija u srpskim klubovima. Zbog svega toga, ja moram, nažalost ili na sreću da govorim o tim stvarima", rekla je Maljkovićeva.

Prije ovog apela selektorke, košarkašice je na aerodromu dočekalo nekoliko desetina navijača, kao i porodica i prijatelji.

Selektorka je kazala da je postignut veliki uspjeh i zahvalila se na podršci.

"Ogromno hvala svim igračicama, ne bih nikoga izdvajala. Osjećale smo podršku. Hvala i medijima što ste nam pravili veliki vjetar u leđa.

Tek kada smo gledale finale, pomislili smo 'Vau, sa kim smo mi igrali'. Ovo je najveći uspjeh od 1991. kada je (centar) Sara Krnjić učila da hoda", kazala je Maljkovićeva.

"Ja razumijem da je prosječan Srbin, koji ne prati žensku košarku, a koji je počeo da nas gleda kada smo zaredali dobre rezultate, razočaran što nimo uzele medalju. Ja to potpuno razumijem, ali ako neko osjeća razočarenje zbog toga, vjerujte da je to ovaj tim. Puni smo emocija i toliko toga imamo da kažemo, a javnost treba da shvati koliko smo težak put prešle. Najveća sreća nam je imidž koji je ovaj tim stvorio. Puno nam je srce kad nas zovu kolege selektori iz mlađih kategorija i kažu da su im naši nastupi inspiracija", dodala je ona.

Kapiten reprezentacije Milica Dabović razvila je na stolu ispred sebe zastavu Srbije i govorila je sa mnogo emocija uz podršku ostatka ekipe.

"Ne bih mogla da pričam...malo mi je ubrzano srce", zastala je Dabovićeva, na šta je njena sestra Ana viknula "podrška", poslije čega je ekipa aplaudirala svom kapitenu.

"Postigli smo ogroman uspjeh, ogroman za sve nas, ali smo to postigi svojim radom. Iza nas su ekipe kao što su Crna Gora, Rusija, Belorusija, Češka... Pred polazak sam obećala da ćemo dati sve od sebe, što smo i uradili. Hvala na podršci i navijačima iz raznih republika. Mnogo nam je to značilo", kazala je Dabovićeva.

"Hvala svim djevojkama. Presrećna sam što sam sa njima sve dijelila prethodna dva mjeseca, ne žalimo za medaljom, jer na greškama se uči. Ovo je ekipa pred kojom je budućnost", dodala je ona.

Predsjednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Dragan Đilas takođe je ocijenio da je ovo veliki uspjeh koji je postignut bez naturalizovanih igračica. On je i otkrio da će Savez finansijski nagraditi ekipu.

"Drago mi je što je uspio ovaj projekat koji smo počeli prije dve godine. Hvala svima na podršci. Ovo je veliki uspjeh, mi smo bili jedina ekipa u četiri najbolje koja je igrala bez naturalizovanih iz egzotičnih područja. Predložiću Upravnom odboru KSS-a da igračice nagradi sa 60.000 evra", rekao je Đilas.

Izjavu Đilasa košarkašice su pozdravile velikim aplauzom.

(MONDO/Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC