• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SP (U-19): Hrabroj Srbiji srebro

"Orlići" su na Svjetskom prvenstvu u Pragu osvojili drugo mjesto, pošto su poraženi u finalu od selekcije SAD sa 68:82.

 SP (U-19): Hrabroj Srbiji srebro Izvor: MONDO

Juniorska selekcija Srbije hrabro se borila u finalu Svjetskog šampionata u Češkoj, ali je na kraju osvojila srebrnu medalju.

U finalnom duelu trijumfovala je selekcija SAD rezultatom 82:68 (26:22, 14:16, 17:13, 25:17).

Srbija je tako ponovila rezultat sa prethodnog SP u Letoniji 2011. godine, kada su u borbi za zlato poraženi od Litvanije, dok su se Amerikanci na najbolji način iskupili za mizeran učinak prije dvije godine. Oni su na prethodnom SP poraženi u četvrtfinalu, pa su prvenstvo okončali na petom mjestu.

Reprezentacija SAD stigla je do petog zlatnog odličja na ukupno 11 održanih Svjetskih juniorskih šampionata.

Ipak, u finalnom meču Amerikanci su morali dobrano da se pomuče. Srbija je bila njihov najteži protivnik, budući da su četvrtfinale protiv Kanade dobili sa 109:67, a polufinale sa Litvanijom riješili takođe "sa pola snage" - 100:60.

Tim Dejana Mijatovića hrabro je ušao u duel protiv favorizovanog protivnika, koji je odlučen serijom 13:3 selekcije SAD na startu posljednjeg kvartala.

Srbija je na početku meča bila ravnopravan rival do kraja prvog dijela igre (u osmom minutu 18:18), ali su u finišu Amerikanci uspjeli da se odlijepe na 26:22.

Oni su i u drugoj četvrtini, ponajviše zahvaljujući Rašidu Salimonu, koji je upisao 10 poena, održavali tu prednost. U 15. minutu Amerikanci su imali najvećih "plus sedam" (36:29), ali su srpski košarkaši do odlaska na veliki odmor uspjeli da smanje razliku na samo koš razlike, trojkom Nikole Jokića u posljednjim sekundama. Bila je to peta trojka Srbije iz 10 pokušaja tokom 20 minuta (ukupno 9/20), dok su rivali upisali tri uspješna šuta iz daljine iz devet pokušaja (do kraja meča šut za tri 4/14).

Nastavili su klinci hrabro i u drugom poluvremenu i požrtvovana igra donijela je rezultate. Mihajlo Andrić je u 26. minutu meča uspješnim šutom iz daljine približio Srbiju na samo poen zaostatka (47:48), ali je selekcija SAD nakon toga serijom 7:0 opet pobjegla na bezbjednih 55:47, i tu razliku očuvali su gotovo do ulaska u posljednji kvartal.

Taj dobar period Amerikancima kao da je dao krila. Dodali su "gas" i za četiri minuta novom serijom 13:3 prelomili su meč (70:54). Ekipa Dejana Mijatovića pokušala je da sustigne raspucanog rivala, ali se ispostavilo da je razlika koju su napravili bila nedostižna.

U ekipi Srbije najbolji su bili Jovan Novak sa 21 poenom (pet trojki), Vasilije Micić okončao je duel sa 13 poena i 10 asistencija, Nikola Jokić ubacio je 10, a Nikola Janković devet poena, uz osam skokova.

Pobjedničku ekipu predvodili su Montrel Herel sa 17 i Najdžel Vilijams Gos sa 15 pogodaka.

Bronzanu medalju na Svjetskom šampionatu u Pragu osvojila je selekcija Litvanije. Litvanci su u utakmici za treće mjesto savladali Australiju poslije produžetka sa 106:100 (85:85, 21:18, 21:16, 14:28, 29:23).

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC