• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lisac za MONDO: Ni govora o klubu sa Kosova

Direktor ABA oštro demantovao da postoji mogućnost uključivanja KK Peja iz Peći u regionalno takmičenje.

 Lisac za MONDO: Ni govora o klubu sa Kosova Izvor: MONDO

Roman Lisac iznenađen je "prašinom" koja se u srpskim medijima podigla oko izjave hrvatskog trenera Danijela Luca.

Doskorašnji strateg Cibone je po preuzimanju Peje iz Peći rekao da taj klub ima velike ambicije i da mu je cilj priključivanje ABA ligi, u kojoj više od 10 godina igraju najbolji timovi Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, BiH, odskora i Makedonije, ali i nekih zemalja izvan prostora ex-YU.

"Iznenadilo me je to što sam pročitao, jer kod nas niko ne razmišlja o uključivanju klubova sa teritorije Kosova u ABA ligu, niti nas je po tom pitanju bilo ko kontaktirao. Zna se koje procedure takva odluka mora da prođe i zato je besmisleno da se lome koplja i da se 'istrčava' sa takvim izjavama. Za tako nešto nema nikakve osnove", poručio je iz Ljubljane Roman Lisac u izjavi za MONDO.

Predsjednik Crvene zvezde Nebojša Čović i sportski direktor Partizana Dragan Todorić istakli su da je ulazak timova sa Kosova u ABA ligu daleko od realnosti, a Čović dodao da u tom slučaju "ABA lige više ne bi bilo".

"Liga se previše borila da dođe tu gdje jeste, da bi nekim nesmotrenim potezom sve dovela u pitanje", kaže Lisac.

"Klubu iz Peći niko ne može da uskrati želju da igra ABA ligu. To je želja i mnogih drugih klubova, unutar i izvan prostora lige. Željeli su to i Grci i Bugari..."

Direktor ABA poručio je da se u košarci zna red i da bi klubovi sa Kosova, da bi uopšte ušli u razmatranje, prvo morali da se nađu u punopravnom članstvu FIBA, a potom i da prođu proceduru za prijem u ABA, što bi svakako morala da usvoji Skupština Sidra - u kojoj sjede predstavnici klubova iz svih zemalja učesnica.

Razgovor sa Romanom Liscem iskoristili smo i da zatražimo komentar najnovije odluke, da se "vajld kard" za predstojeću sezonu proslijedi Radničkom iz Kragujevca, s obzirom na to da Vojvodina nije iskoristila svoje pravo.

"Rok za uplatu punog iznosa bio je 5. jul. Mi na današnji dan na računu nemamo vidljivo više od tih 30.000 evra. Široki je uplatio sve, a poziv koji je imala Vojvodina, poslat je Radničkom, da ne bismo povredili kvotu klubova, koju je Srbija zaslužila na terenu".

Radničkom je "vajld kard" ponuđen pod istim uslovima - po cijeni od 150.000 evra.

"Sve to je jasno rečeno na Skupštini Sidra 20. juna. Ako Vojvodina ne ispuni uslove, nudimo mjesto Radničkom - pod istim uslovima. A, ako ni oni ne ispune do utorka u 12 sati, onda to više nije u mojoj nadležnosti. I ta odluka je usvojena jednoglasno, u prisustvu svih klubova", podvukao je Lisac.

Podsjetimo da je Vojvodina završila prethodnu sezonu uz dosta finansijskih problema, da ima dugove prema igračima i da je već tri godine pod sankcijama FIBA Arbitražnog tribunala (BAT), što joj onemogućava da angažuje strance, kao i srpske košarkaše - povratnike iz inostranih klubova.

"Lale" su imale šansu da uplatom svih 150.000 evra nagovijeste ozbiljnost projekta za sljedeću sezonu, ali nisu smogli snage, odnosno sredstava da to i učine.

Roman Lisac nije mogao da odgovori na pitanje da li će ponovno uključivanje Radničkog u ABA ligu značiti i aktivaciju plasmana u Evrokup, koji je Kragujevčanima trebalo da bude uskraćen zbog neuspjeha u Superligi Srbije, gdje su bili tek peti.

(I. Bogunović - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC