• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bjelica: I na "četvorku", ako selektor odluči

U izostanku velikog broja visokih krila "orlova", Nemanja Bjelica mogao bi da EP prinudno odigra na poziciji bližoj košu. Kao i u klubu...

 Bjelica: I na "četvorku", ako selektor odluči Izvor: MONDO

Duško Savanović, Novica Veličković, Zoran Erceg, sada i Milan Mačvan... Sve je veći broj krilnih centara na koje selektor Srbije Dušan Ivković neće moći da računa na Evropskom prvenstvu u Sloveniji (4-22. septembar).

Nemanja Bjelica (25 godina, 209 cm) jedan je od onih koji su u ponedjeljak (spremni) došli u Beograd, na okupljanje državnog tima.

Prvotimac španske Laboral Kuće, želja Barselone, Fenerbahčea i Minesote Timbervulvs, trebalo bi da u predstojeća dva mjeseca bude jedan od najvažnijih igrača "orlova".

Na skup reprezentativaca u hotel "Zira" došao je sa odmora, poslije naporne sezone u Španiji. S obzirom na najaktuelniji problem reprezentacije, nije teško pogoditi koje je prvo pitanje čuo.

"Super se osjećam. Imao sam problem sa upalom tetive, ali sam je zaliječio i spreman sam", rekao je Bjelica na početku razgovora sa novinarima.

"Imali smo veliki peh što su nam tri igrača na istoj poziciji povrijeđena, a pritom su ranije bili nosioci igre. To ne bi trebalo da nas obeshrabri. Imamo mlade igrače, željne dokazivanja i važno bi bilo da su svi koji su došli zdravi...", dodao je, neinformisan da je Vladimir Micov nekoliko minuta ranije otkrio da neće moći da nastupi u Sloveniji.

Najveći uspjeh u dresu državnog tima Nemanja je ostvario 2009, kada je osvojio srebro na svom prvom Evropskom prvenstvu, u Poljskoj. Neposredno prije toga, sa saigračima se okitio zlatom na Univerzijadi u Beogradu...

Naredni kontinentalni šampionat dočekaće kao jedan od najtraženijih igrača Endesa lige, pa i Evrope.

"Znao sam u toku sezone da je Barselona zainteresovana za mene. Kasnije se pojavila priča o Fenerbahčeu... Ne mogu da kažem da nije primamljiva. Jednostavno, kada vas u ekipi želi Željko Obradović, onda to može samo da godi... Do kraja nedjelje ću znati gdje ću nastaviti karijeru. Imam ugovor sa Kahom i to je to što za sada mogu da kažem".

Na kraju minule sezone priznao je u intervjuu španskim novinarima da vjeruje da će jednog dana zaigrati u najjačoj ligi na svijetu. Ako bi otišao u SAD, obukao bi dres Minesote, koja polaže pravo na njega od drafta 2010. godine i razmjene "pikova" sa Vašingtonom.

"Ukoliko bih otišao tamo, ne bih igrao Ljetnju ligu. Minesota je promijenila generalnog menadžera, ali sam joj i dalje interesantan, vidjećemo. Ponavljam, trebalo bi da sve bude poznato do kraja nedjelje...", rekao je bivši junior Partizana i senior Crvene zvezde.

Prošle sezone prosječno je u Evroligi postizao 9,9 poena, uz 4,8 skokova i tako pomogao ekipi da se plasira u četvrtfinale, gdje je, ipak, bolji bio CSKA.

Međutim, tim iz Baskije doživio je pravi brodolom u domaćem plej-ofu, koji je dočekao kao drugoplasirana ekipa nakon ligaškog dijela. Već u četvrtfinalu, Laboral Kuću eliminisala je Gran Kanarija (2:1), koju je potom Barselona "slistila" u polufinalu (3:0).

Za mnoge neočekivan epilog, s obzirom na velike uspjehe Bjelice i saigrača tokom zime i čak 17 uzastopnih pobjeda u svim takmičenjima.

"Mislim da sam imao dobru sezonu, ali kako smo je završili ne mogu da kažem da je dobra. Imali smo šansu protiv Barselone u Kupu kralja, ali smo izgubili kao domaćini. Imali smo šansu i u četvrtfinalu Evrolige, nismo imali sreće protiv CSKA. Borili smo se, bilo je dosta umora".

"Počeo sam sezonu stvarno dobro. Onda sam povrijedio list, imao sam neku rupturu, nisam igrao mjesec dana i trebalo mi je vremena da se naviknem na Tabakov način rada... Krenuli smo dobro, imali smo 17 pobjeda u nizu, ali poslije kada nas je stigao umor nismo odigrali kako bi trebalo".

Prodaja Olesona velika greška

Koliko jak je udarac ekipa doživjela odlaskom Breda Olesona u Barselonu? "To je bila velika greška. On je jedan od najboljih šutera u Evropi, značio je ekipi... To je možda bio i ključ sezone, on je otišao nedjelju dana pred Kup kralja..."

Iako je, po slovu ugovora, još igrač Laboral Kuće, visoki Beograđanin ne krije da bi volio da pređe u klub koji "juri" trofeje.

"Ako ne odem u Ameriku, mislim da je vrijeme za neki veći izazov, jer je Kaha zaista klub sa velikom tradicijom, ali nedostaju trofeji. Otišao bih u klub koji se bori za trofeje".

Dakle, možda i ne zaigra sljedeće sezone protiv Crvene zvezde Telekom u mečevima Grupe D Evrolige. Kakva je trenutno situacija u njegovom klubu?

"Svuda je teško. Predsjednik se trudi da obezbijedi rezultat i klub funkcioniše tako što dolazi dosta mladih igrača. Sigurno je da će biti spremni za sljedeću godinu".

Odličan rezultat Zvezde

Upoznat je i sa situacijom u Zvezdi. "Ostvarili su odličan rezultat, poslije 15 godina igraju Evroligu. Rano je govoriti šta mogu da urade. To će biti nešto novo i za navijače, dugo su to čekali. Pratio sam ih, ali je Partizan na kraju pokazao da je kvalitetniji..."

Klupske obaveze su mjesecima udaljene, a Bjelici predstoje ljekarske provjere, pa pripreme sa reprezentacijom. Da li će u novonastaloj situaciji moći da igra "četvorku" i u državnom timu, kao u klubu?

"Bilo je situacija kada su tu bili Noćioni i San Emeterio, pa sam prešao na poziciju četiri. U reprezentaciji se pita selektor. Njegovo je da predstavi i kaže mi šta očekuje od mene, a moje je da to ispunim..."

Da li prati ostale reprezentacije pred EP?

"Slabo. Nisam ni čitao novine ovih dana, odmarao sam, sada očekujem samo naporan rad i to je to... Naravno, ako za Španiju ne igraju Navaro i braća Gasol onda nisu toliki favoriti. Sve reprezentacije su kvalitetne, vidjećemo...", dodao je i bez pitanja konstatovao:

"Mislim da će najbitnija utakmica biti prva, protiv Litvanije. Mi smo 2009. dobili Špance u prvom kolu i mislim da je to bila jako važna pobjeda. Naravno, još je rano pričati o tome...", završio je razgovor strpljivi reprezentativac Srbije i bez prigovora počeo priču ispočetka sa još jednom grupom novinara.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC