• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP (kvalifikacije): Prvo, pa muško!

Najbolji srpski košarkaši uspešno su započeli kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2009. u Poljskoj.

 EP (kvalifikacije): Prvo, pa muško! Izvor: MONDO

Izabranici selektora Dušana Ivkovića zabeležili su pobedu u prvom meču u Kaljariju, nadigravši domaću selekciju Italije sa 78:64 (26:18, 12:16, 19:17, 21:13).

Najefikasniji u redovima srpskog tima bili su Miloš Vujanić sa 16 poena, Novica Veličković upisao je "dabl-dabl" sa 15 koševa i 11 skokova, dok je Kosta Perović doprineo pobedi sa 11 pogodaka. U listu strelaca upisalo su se čak desetorica igrača našeg tima, svi osim Dušana Kecmana i Stefana Markovića.

U ekipi Italije najbolji su bili Marko Mordente sa 18 poena i Luiđi da Tome, koji je zabeležio 12 pogodaka i šest uhvaćenih lopti.

Iako su na duelu protiv reprezentacije Srbije nastupali bez trojice možda i najboljih igrača Andreje Barnjanija, Marka Belinelija i Danila Galinarija, Italijani su se pokazali kao dobar tim. Iskusni vuk Karlo Rekalkati selektirao je postojeće snage, koje su plavima pružile dobar otpor.

Srpski tim, predvođen Milošem Vujanićem, uspevao je da drži prednost tokom prvog poluvremena, iako je bilo vidljivo da je ekipa, posle uspešno odrađenih priprema, još uvek nedovoljno uigrana.

Srbi su već posle prvog kvartala imali stekli prednost od osam poena viška, a onda su uspeli da održe vođstvo do odlaska na odmor (38:34).

Ivković, koji je pre početka meča sa liste precrtao dvojicu igrača - Duška Savanovića i Bobana Marjanovića, koji su se poslednji priključili pripremama - pokušavao je izmenama da pronađe pravi tim.

On je tokom prvih 20 minuta meča pružio šansu svim raspoloživim igračima, u želji da proveri postojeći kadar.

Uvek neugodni Italijani, dodatno motivisani pred svojom publikom, mnogo bolje su zaigrali u nastavku.

Iskusni Mordente predvodio je "azure", koji su već u 22. minutu uspeli da istope prednost rivala - 38:38. Rezultatska neizvesnost potrajala je pet minuta, kada je Veličković preuzeo konce igre i sa ukupno deset poena u tom periodu ponovo odlepio plave na "plus šest" - 57:51.

U istom ritmu nastavili su i u poslednjem kvartalu. Razigrali su se Vujanić i Perović i povećali prednost, a onda je Milenko Tepić, četiri minuta pre kraja, sa pet vezanih poena "zapržio čorbu" domaćinima - 72:55.

Furiozna igra donela je dodatno samopouzdanje i ostalim igračima, pa je Luka Bogdanović trojkom posle toga praktično zadao završni udarac grogiranom protivniku - 75:55. U preostalih tri minuta "azuri" su brzom igrom uspeli samo da ublaže prednost do konačnih 14 razlike.

Srbija je tako posle 13 godina ponovo zaigrala kvalifikacije za šampionat Starog kontineta. Prethodno su igrači tadašnje Jugoslavije morali da se izbore za plasman na Eurobasket 1995. u Grčkoj.

Ako je suditi prema istoriji, Srbiji se dobro piše, jer su upravo tada plavi sa uspehom okončali kvalifikacioni ciklus, a zatim i osvojili zlatnu medalju.

Naredni meč u kvalifikacijama za EP 2009. Srbija igra za nedelju dana u "Pioniru", kada će ugostiti selekciju Mađarske, koja je u prvom kolu grupe A pretrpela poraz od Bugarske - 89:71. U grupi je još i selekcija Finske.

Plasman na Evropsko prvenstvo u Poljskoj izboriće pobednici četiri kvalifikacione grupe i tri najbolje drugoplasirane ekipe.

(MONDO, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC