• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nekada jedna, sada šest reprezentacija na EP

"... To dokazuje da je tu, ipak, bilo i kvaliteta", ocijenio u Ljubljani Ivo Nakić, legendarni bivši košarkaš.

 Nekada jedna, sada šest reprezentacija na EP Izvor: MONDO

Nastup velikog broja reprezentacija sa prostora bivše Jugoslavije na Eurobasketu neiscrpna je tema razgovora u Sloveniji.

U danu otvaranja izložbe "Živio život" u Ljubljani, posvećene postojanju i uspjesima te, velike države, sama po sebi nametnula se priča o košarkaškoj snazi nekadašnje republike, sada razuđenoj na šest republika.

Svih šest su učestvovale na aktuelnom Evropskom prvenstvu, a plasman u drugu fazu su izborile Srbija, Slovenija i Hrvatska. Nisu Crna Gora, Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Posjetioci izložbe u stadionu "Stožice" bili su i proslavljeni košarkaši i bivši reprezentativci Željko Obradović i Predrag Danilović, a uz njih i Ivo Nakić (47).

"Ovdje sam došao zato što mi je organizator prijatelj. Vidi se cijela istorija, malo smo i mi dio svega toga, jedan dio... I ja sam bio klinac u mnogim ovim detaljima, ali nekih se sjećam. Lijepo je prisjetiti se svega toga", izjavio je on izvještačima beogradskih medija.

U blizini dijela postavke posvećene uspjesima košarkaša do 1990. godine, neizostavna je bila priča i o trenutnoj snazi novih reprezentacija, nastalih iz jedne, jugoslovenske.

"Šest reprezentacija iz bivših republika učestvuje na Evropskom prvenstvu i to je dokaz da je tu bio kvalitet. Opet, moramo znati da je od tih 72 igrača, nekada reprezentaciju činilo 12, tako da se i to razvodnilo, ne samo u košarci, već u svim sportovima", dodao je Nakić.

Ipak, bivši košarkaš Cibone, Partizana, Hapoela i mnogih drugih klubova, ne smatra da bi trebalo previše žaliti, već uložiti trud da u trenutnim okolnostima svako radi najbolje što može

"I SSSR se raspao... Teško je pričati 'šta bi bilo kad bi bilo', pogotovo sada", objasnio je Nakić.

Upitan da prokomentariše igre reprezentacija Srbije i Hrvatske ovog ljeta, ponovio je jednu riječ - "osciluju".

"Hrvatska se podiže, ali ima dosta oscilacija. Trebalo bi ići utakmicu po utakmicu. Niko nema kvalitet da se opusti, čak ni Španija, koja je jako čudno vođena... Sa druge strane, tim Srbije je krenuo ambiciozno i poletno, ali što se ulazi u teže faze i što se više igra sa jačim protivnicima, isplivavaju greške. I Srbija dosta osciluje".

Ime novog šampiona Evrope ne želi da predviđa.

"Ostajem i tu sam, sve pratim. Evropsko prvenstvo nikada nije bilo izjednačenije. Svi imaju iste šanse i za osvajanje i za eliminaciju. Svaka utakmica to dokazuje. Na primjer, meč Grčke i Španije je dobar primjer za to".

Koja reprezentacija sa područja nestale države je najbliža zlatu? Da li neka ima šansu da osvoji Evropsko prvenstvo?

"Moj favorit je Slovenija", dodao je Nakić na kraju kratkog razgovora sa novinarima iz Srbije.

(Izvještač MONDA iz Slovenije, Mladen Šolak, Foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC