• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Goran Dragić, naviknut na pritisak

"Tenzija i velika očekivanja od mene su normalna stvar, godinama. Nije to ništa novo", konstatovao nakon trijumfa nad Grčkom Goran Dragić.

  Goran Dragić, naviknut na pritisak Izvor: MONDO

Bilbordi, izlozi, konzerve i flaše piva, autobuske stanice, flajeri, vodiči za Evropsko prvenstvo, pa čak i školske sveske... Gdje god da bacite pogled u Sloveniji, ne možete izbjeći lik Gorana Dragića (27, 194).

Sin Slovenke (Mojce) i Srbina (Marinka), rođeni brat Zorana Dragića (24, 196 cm), takođe reprezentativca, "brend" je oko kojeg su kreirane i marketinška kampanja za Eurobasket i igra domaće selekcije.

To je dokazano i u subotu uveče, kada je dvorana "Stožice" ponovo bila ispunjena tokom utakmice slovenačke reprezentacije. Više od 10.000 gledalaca posmatralo je plejmejkera Finiksa kako ispunjava očekivanja i lako probija i obesmišljava grčku odbranu.

Postigao je 28 poena, uz pet skokova i četiri asistencije.

U prvom poluvremenu je za 13 minuta na parketu ubacio 18 poena i podstakao veliku seriju, kojom su Slovenci u jednom trenutku poveli i 25 razlike...

Tada mu je Božidar Maljković pružio priliku da odmori na klupi, a Vasilis Spanulis (21, 8 sk) ubrzo dao sve od sebe da se momak koji je odrastao gledajući igre Majkla Džorda i Alena Ajversona ponovo nađe na terenu.

"Dok sam gledao kako nas stižu, sjetio sam se utakmice koju smo protiv njih igrali 2007. godine, kada smo u završnici vodili četiri poena prije kraja, ali i izgubili", priznao je novinarima poslije utakmice.

Uprkos naporima Grka, još jedan njihov preokret nije mogao biti režiran bez povrijeđenog Kostasa Papanikolaua, uz veći broj skokova Slovenaca (47:39) i sa razigranim Dragićem na parketu.

Momak koji je do svoje 11. godine trenirao fudbal, a ne košarku, u finišu je ponovo preuzeo stvar u svoje ruke. Tačno 46 sekundi prije kraja, oteo je loptu Grcima, pretrčao sa njom cijeli teren i poentirao baš preko Spanulisa.

VIDEO

Nedoumica oko imena pobjednika više nije postojala.

"I kada vodite 30 poena razlike, morate se boriti, što smo i uradili. Hvala navijačima i mojim saigračima igračima. Imali smo mračne minute krajem treće četvrtine i početkom četvrte, ali smo se na kraju odbranili", dodao je Dragić.

Bivšem igraču Olimpije, Hjustona i Kahe Laboral, navijači su na putu ka svlačionici dobacivali "MVP", "MVP". Teško je i nezahvalno raspravljati da li će mu to priznanje biti uručeno nakon Eurobasketa, ali je definitivno potvrđeno da je on najbolji i najraspoloženiji plejmejker takmičenja.

Na Evropskom prvenstvu prosječno postiže 17 poena, 3,6 skokova i 5 asistencija. Za sada mu ništa ne mogu ni Vasilis Spanulis, ni velika očekivanja, koja ga prate gdje god da se okrene.

"Svaka utakmica sa sobom donosi pritisak. Tokom prošlih godina sam igrao mnogo minuta u NBA u takvoj situaciji. Pod pritiskom sam bio i kada sam došao u Finiks da menjam Stiva Neša, pa sam bio pod još većim pritiskom kada je on otišao i kada sam morao da zauzmem njegovo mjesto", priznao je novinarima poslije utakmice sa Grčkom.

U dresu Finiksa prošle sezone je odigrao 77 utakmica i prosječno postizao 14,7 poena, 7,4 asistencije i tri skoka. U Ljubljanu se vratio spreman da ostvari snove svih u Sloveniji.

"Sve to je nekada dobro, nekada loše, ali sam spreman. Odličan je osjećaj kada imate 10.000 ljudi iza vas da vas podrže. Odličan! Ipak, isto tako je i riskantno, jer zbog njih možete da odigrate i loše, taj pritisak može da vas preoptereti. Sve vrijeme je neophodno biti skoncentrisan i truditi se da igrate svoju igru", objasnio je Dragić, najveća meta slovenačkih (i ostalih) novinara u holu Stožice arene.

Konstantno praćen grupom domaćih izveštača, često je prinuđen da odgovara na pitanja i duplo duže od predviđenog vremena. U Stožicama je nemoguće zateći ga usamljenog u miks zoni, kao što je i protivnicima nemoguće da ga "uhvate" nespremnog u finišu meča.

Koliko se popularni plejmejker za sada dobro bori za pritiskom, dokazuje i zanimljiv statistički podatak u vezi sa učinkom NBA igrača u završnicama.

Naime, Goran Dragić je, prema nekim izvorima, najprecizniji igrač NBA lige u momentima kada na satu ostane 24 ili manje sekundi do kraja utakmice.

Najčešće nakon svojih brzih prodora, u poslednjim napadima je priseban u 70 odsto slučajeva. Drugi na toj rang listi je Lebron Džejms (64 odsto), treći Kobi Brajant (32), četvrti Kevin Durent (25)...

(Izveštač MONDA iz Slovenije, Mladen Šolak, foto: Beta/AP/Petr David Josek)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC