• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sagadin: Srbi, ne brinite za plasman na SP

"Bio sam skeptik nakon velikog broja povreda i otkaza. Ipak, sve što je Srbija ovdje pokazala, mnogo je bolje nego što se očekivalo", kaže Sagadin.

 Sagadin: Srbi, ne brinite za plasman na SP Izvor: MONDO

Ljubitelji košarke u Sloveniji uvažavaju mišljenje Zmaga Sagadina (61), selektora ovdašnje mlade reprezentacije i trenera Heliosa.

Tokom Evropskog prvenstva radi kao komentator mečeva, a u specijalnoj TV emisiji analizira učinak ekipa i igrača.

U Srbiji je ostao upamćen kao trener Crvene zvezde, koju je napustio 2004. godine. Košarkaške prilike u našoj zemlji i dalje prati, kao i reprezentaciju.

O igrama izabranika Dušana Ivkovića u Jesenicama i Ljubljani govori pohvalno. Ne usuđuje se da "orlovima" predvidi eventualno osvajanje titule, ali čvrstvo vjeruje u to da bi mogli da se bore za neko od odličja.

"Mislim da je Srbija teško moći do titule, ali vjerujem da će se boriti za medalju. Uvjeren sam u to i mislim da su šanse za to velike. Doduše, biće to strahovit posao", izjavio je on novinarima u dvorani "Stožice".

Selektor Ivković nije htio da prethodnih dana naziva četvrtfinale ključnom utakmicom. Naprotiv, tako je okarakterisao svaku od naredne tri, ističući da bi jedna pobjeda odvela "orlove" na Svjetski kup u Španiji.

Sagadin smatra da reprezentativci i navijači Srbije ne bi trebalo da brinu za "špansku vizu", koju će "izvući" šest najbolje plasiranih reprezentacija. Tačnije - sedam, ako među njima bude i Španija.

"100 odsto sam ubijeđen da se Srbija izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo. Ima organizaciju, red i disciplinu u igri. Ivković sve drži pod kontrolom do te mjere da sve to zajedno miriše na medalju", konstatovao je bivši trener Maribora, Olimpije, Lijetuvos Ritasa, Zadra...

"Srbija je, nesumnjivo, prijatno iznenađenje šampionata. Uvijek je jaka, pa je bilo i očekivano da će igrati dobro. Malo se pojavila sumnja zbog povreda i otkaza. Iskreno, i ja sam bio skeptik. Ipak, ono što smo vidjeli ovdje je mnogo bolje od svega što se očekivalo...".

"Srbija nije samo sastavila respektabilan tim, već ima i fantastičnu atmosferu. Igra bez pritiska, a mladi igrači su veliko osveženje".

Na primjer?

"Štimac je odigrao izvanredno protiv Francuske. Znao sam da to može, zbog čega sam se i pitao što nema veću minutažu. Čvrst je, a takvih petica nema mnogo. Micić me je iznenadio igrom protiv Parkera, a Nikola Kalinić je činio čuda u odbrani. Dragocjen je u defanzivi i skoku i 'zadavio' je Želabala. Nije se vidio cijeli meč".

Raška Katića, jednog od iskusnijih reprezentativaca Srbije, upravo je Sagadin otkrio i doveo u Crvenu zvezdu. Vrijeme je pokazalo da je "nanjušio" dobrog igrača.

"Malo je 'petica'... Svaki centar, koji istraje i svake sezone napreduje, dođe do reprezentacije. Uopšte nisam iznenađen, pogotovo poslije njegovih nekoliko odličnih sezona".

Nije iznenađen ni pobjedama Slovenije, vođene stručnim štabom Božidara Maljkovića.

"Protiv Grčke je prikazana najbolja igra na turniru. Reprezentacija Slovenije dobro trči i ima dosta atleta, koji mogu da igraju jake utakmice iz dana u dan...", podvukao je slovenački stručnjak.

Izabranici Božidara Maljkovića poraženi su u ponedjeljak, beznačajno. Raspoloženiji i precizniji od njih bili su Finci. Sagadin je i tu utakmicu ispratio u svojstvu stručnog konsultanta.

"Ključ je četvrtfinale", opominje i podsjeća slovenački trener pred početak treće, završne faze Evropskog prvenstva.

Sagadinove kritike i pohvale

"Neki nisu ništa uradili. Na primjer, Turska, koja niti je promijenila generaciju, niti ostvarila rezultat... Mislim da je trebalo da 'presjeku' poslije Svjetskog prvenstva, a ne da zadrže starije igrače. To su uradili Nijemci, koji imaju mlade igrače, trenera i skupljaju iskustvo".

Sagadin je ocijenio i da je Ukrajiina "napravila dobar posao", a da je Izrael "bez kompasa".

"Šta tek reći za Rusiju? Napravili su sprdnju. Niko nije vjerovao da neko u 21. vijeku može da preko noći zamjenjuje trenere, da se igrači nećkaju... Ipak, to je sve njihova stvar i njihov problem", dodao je Sagadin.

(Izvještač MONDA iz Slovenije, Mladen Šolak, foto: Mondo)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC