• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukić za MONDO: Energijom na energiju Pionira

Hrvatski "plej" kaže da se na prostoru ex-YU osjeća (skoro) kao kod kuće i da će tako biti i prilikom gostovanja Crvenoj zvezdi Telekom.

 Ukić za MONDO: Energijom na energiju Pionira Izvor: MONDO

Crvena zvezda i Panatinaikos prije 15 godina (11. novembra 1998) u Pioniru su odigrali utakmicu za pamćenje, a najzaslužniji za pobjedu grčkog tima rezultatom 76:74, bio je Splićanin Dino Rađa, sa 23 poena i 13 skokova.

Crveno-bijeli igrali su protiv atinskih "zelenih" i naredne sezone, a igraće i sada, na povratku u najjače kontinentalno takmičenje (petak, 20.30)...

I opet je u timu Panatinaikosa jedan Splićanin - reprezentativac Hrvatske i nekadašnji NBA igrač, Roko Leni Ukić (28)!

Do njega smo uoči gostovanja Crvenoj zvezdi Telekom došli ljubaznošću menadžera Roberta Jablana iz agencije "XL", a i sam Ukić je bez ustezanja pristao da priča za naš portal...

"Uvijek mi je drago kada igram na prostoru bivše Jugoslavije, jer se tu osjećam više kod kuće nego kad sam u Rusiji ili Španiji. Posljednji put sam protiv Zvezde igrao prije osam godina, pa sa zadovoljstvom očekujem novi meč".

"Dobro znam kako je igrati pred punim tribinama Pionira, pošto sam sa Splitom gostovao prve Zvezdine sezone u Jadranskoj ligi. Sjećam se da su za njih igrali Skuni Pen i ekipa... Imam jako dobru sliku o tome šta nas čeka u petak", rekao je Ukić na početku intervjua za MONDO.

Roko je momak koji prati zbivanja u košarci i sam radi "skauting" protivnika, mnogo prije nego što mu dan-dva pred utakmicu stigne fascikla sa konkretnim taktičkim zaduženjima.

"Zna se ko su glavne poluge - tri Amerikanca u spoljnoj liniji, u posljednje vrijeme odlični Marjanović, imaju još par dobrih domaćih igrača. Obratićemo pažnju na svakoga, svjesni da dosta toga zavisi od nas. Moramo da se pripremimo za veliki utrošak energije, kako bismo odgovorili na sve pritiske i zamke".

Svaki strani tim koji dolazi u Pionir prvo mora da se izbori sa nesnosnom bukom i pritiskom publike, koja protivniku zna da onemogući i elementarnu komunikaciju na parketu. Uz to, Panatinaikos za Delije nije bilo kakav gost...

"Svi znamo da će to biti dosta teška utakmica, protiv motivisane Zvezde, koja poslije mnogo godina opet igra Evroligu. Poznato je i da su Olimpijakosovi i Zvezdini navijači dobri među sobom, pa to automatski stvara i rivalstvo sa Panatinaikosom".

"Vidjeli smo kakva je bila atmosfera u prvom kolu protiv Kubanja, koji je, onako, nazovimo ga običan evroligaš, nije ni po čemu posebno atraktivan, pa s obzirom na sve što sam rekao, mogu da zamislim šta čeka nas. Biće jako zahtjevan meč, zbog svih dodatnih okolnosti".

Postavlja se pitanje koliko to može da sputa igrače Panatinaikosa i spriječi ih da pruže sve što znaju?

"Možda može u početku utakmice, ali mislim da smo preiskusna ekipa", jasan je Ukić.

"Nakrcani smo igračima preko 30 godina starosti, sa bogatim evropskim iskustvom, a uz to svake godine imamo ratove sa Olimpijakosom, tako da ne vjerujem da publika može biti odlučujući faktor. Prije će ta atmosfera donijeti Zvezdinim igračima neku energiju više, nego što će nas sputati".

PAO je protiv Olimpijakosa nedavno igrao i izgubio meč pred praznim tribinama (nevjerovatnih 55:45!), zbog ekscesa u prošlosezonskom finalu plej-ofa.

"To je bila jako loša košarkaška predstava, sa svih strana. Prva utakmica sezone, prazno gledalište, puno igrača van bilo kakvog ritma, loša košarka... Utakmica za zaborav, ja sam je već zaboravio".

Sastav Panatinaikosa 2012. je doživio "tektonske" promjene, jer su sa Željkom Obradovićem otišli svi igrači, osim Dijamantidisa i Carcarisa, koji se ljetos oprostio od košarke. Tokom minulog prelaznog roka obavljeno je znatno manje promjena.

"Doveli smo dva iskusna unutrašnja igrača, tojest vratili, Batista i Focisa, a doveli dvojicu mlađih, Jankovića i Papasa. Ostatak ekipe je isti kao lane, kada smo negdje od februara, pa do kraja sezone, igrali stvarno dobru košarku, osvojili i Kup i prvenstvo i bili na korak od Fajnal fora Evrolige. Ljudi u klubu su očito bili zadovoljni i odlučili su da zadrže tim na okupu".

"Mislim da smo jako dobri, sposobni za puno toga, međutim, imamo objektivan problem, što dosta nas još nije u pravom ritmu, jer se vraćamo iz povreda i jer je dosta nas igralo Eurobasket. Biće nam teško i u petak i kroz čitav naredni period, dok ne dođemo na nivo za koji znamo da smo sposobni".

Panatinaikos poslije dva kola ima polovičan skor. Od Lijetuvosa je izgubio poslije produžetka, dok je u Oaki "demolirao" Laboral Kuću.

"Ta utakmica ne daje realnu sliku, jer su oni došli sa samo osam igrača i morali su da stoje u 'zoni' više od 30 minuta. Mi imamo preiskusnu ekipu i predobre šutere da to ne bi kaznili. Kada nam se otvorilo, pljuštalo je sa svih strana i tu više nisu znali šta da brane".

"U Beogradu nas čeka mnogo agresivnija ekipa, koja će pokušati da nametne trku i presing, na šta pogotovo u toj atmosferi, neće biti lako odgovoriti. Biće totalno drugačija utakmica".

Ukić ne sumnja da će se "zeleni" plasirati u Top 16 i to kao visoko pozicionirana ekipa.

"Nadao bih se plasmanu i da sam u mnogo slabijoj ekipi... Ali, neće se to dogoditi samo od sebe. Grupa je zahtjevna, sva gostovanja su teška i moraćemo da igramo dobru košarku".

"Računica je poznata - sa šest pobjeda sigurno ideš dalje, sedam pobjeda ti garantuje jedno od prva dva mjesta u grupi, a to i jeste naš cilj. Ne opterećujemo se kalkulacijama gdje dobiti, gdje izgubiti, mislim da smo najkvalitetniji u grupi i da dosta toga zavisi prvo od nas. Najvažnije su naše igre, pa onda sve ostalo".

ŠTA DA MI PRIČAJU LAZME I GIST...



Ukićevi saigrači već drugu sezonu su Stefon Lazme i Džejms Gist, nekadašnji igrači Partizana. Upitan da li mu pričaju o svojim iskustvima sa "vječitih" derbija, vižljasti Splićanin kaže da mu to nije potrebno.

"To su stranci, a ja sam, ipak, rođen u bivšoj državi, živio u njoj do sedme godine, odrastao blizu... Nije mi to rivalstvo nešto nepoznato, pa da mi objašnjavaju oni, koji su tu igrali po godinu dana".

Od ovog ljeta, u Panatinaikosu je krilo Vladimir Janković, grčki košarkaš srpskog porijekla, čiji pokojni otac Boban je bio ljubimac Zvezdinih navijača?

"Da, znam priču o njegovom starom, ali da budem iskren, nismo nešto išli u detalje..."

Za mladog Jankovića tvrdi da je "jako potentan igrač".

"Košarkaški ima takoreći sve - dobar je šuter, atleta, zna da igra, ali mu fali iskustvo igranja na vrhunskom nivou. Ovo mu je prva sezona u velikom klubu, do sada je bio nosilac u Panioniosu, gdje je stekao određenu rutinu, ali tek sada se dokazuje na velikoj sceni. To je korak koji mora da napravi, a ako uspije, onda će to biti - to".

Kada se priča o najvećoj snazi nekadašnjeg prvaka Evrope, nema dileme da je to i dalje Dimitris Dijamantidis, iako lagano ide prema završetku karijere.

"Najčešće igramo u paru. Obojica smo plejmejkeri, s tim što on fizički više nije igrač koji može u kontinuitetu da prenosi loptu na polovinu protivnika i trpi taj pritisak. Ali, majstor je da razvije igru i učini saigrače boljim", ističe Ukić.

DA NIJE KOŠARKAŠ, BIO BI...

Roko Leni Ukić u "potpisu" na svom Twitter profilu tvrdi da je "najbolji košarkaš među bubnjarima i najbolji bubnjar među košarkašima".

Njegov otac, Zoran, bio je član splitske pop-rok grupe "Daleka obala", dosta popularne u Hrvatskoj tokom 90-ih.

"Počeo sam da sviram još kao dijete, normalno, zbog starog, a kasnije mi je to poslužilo kao super hobi, jer kad si sportista moraš da osmisliš kako da dobro provedeš ostatak vremena, van treninga i ostalih obaveza".

Kao najupečatljiviji muzički nastup, Ukić izdvaja svirku na sopstvenoj svadbi!

"Neno (Belan, frontmen "Đavola" - prim. aut) je bio na gitari, ja na bubnju, Ban ("Daleka obala") je pjevao, a brat Dina Dvornika svirao bas. Svirali smo čitavu moju svadbu i to je bio spektakl".

Na pitanje ko su sada perjanice splitske rok scene, odgovara da tamo "nema puno pravih bendova" (izdvaja dobro poznate TBF), već se "više njeguje scena kancona i sličnih gluposti".

Za razliku od brojnih hrvatskih sportista, koji u trenucima veselja ili brze vožnje, vole da se prepuste popularnim "cajkama", tj. neofolku, Ukić je ostao vjeran gitarskom zvuku.

"Super mi je posljednji album 'Queens of the Stone Age', to je nešto što dosta slušam posljednjih mjeseci. Izašli su i novi albumi 'Arctic Monkeys', 'Pearl Jam'... Rijetko kad nešto novo bude dobro kao stara muzika, ali gledam da ostanem u toku".

(I. Bogunović - MONDO, foto: V. Stolis, paobc.gr / Euroleague.net)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC