• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Degutantna odbrana Lejkersa: Jurili Dvajta

Pogledajte jurcanje za Dvajtom Hauardom po terenu kako bi se on poslao na liniju penala. Da li je to košarka?

 Degutantna odbrana Lejkersa: Jurili Dvajta Izvor: MONDO

Nekad je bilo "hack-a-Shaq", a onda se to pretvorilo u "chase-a-Howard".

Los Anđeles Lejkersi stigli su do pobjede u Hjustonu protiv Rokitsa trojkom Stiva Blejka 1,3 sekunde prije kraja, ali sve što su radili nekoliko minuta prije toga ne služi im na čast, odnosno nije prava košarka, nije sport.

Iako cilj opravdava sredstvo, NBA sudije moraće što prije da smisle način kako da odbrane i Hauarda i Hjuston i košarku od ovakvog načina borbe: košarkaši Lejkersa bukvalno su jurili centra Hjustona po terenu ne obazirući se gdje je lopta i da li protivnički igrač može da postigne poene.

Cilj je bio samo i isključivo faulirati Hauarda i poslati ga na liniju slobodnih bacanja, odakle on od početka karijere, poput Šakila O'Nila, ima velikih problema.

Hauard je promašio sedam slobodnih bacanja u finišu meča Hjuston - Lejkers, što su gosti iskoristili i trojkom stigli do pobjede od 99:98.

VIDEO

Prije deceniju i više, pojedini treneri tražili su od svojih igrača da žestoko fauliraju O'Nila pod košem, tako da on ne može da postigne poene (čitaj: zakuca), odnosno da do njih mora da stigne sa linije slobodnih bacanja. I to je bilo osporavano, ali je ta strategija daleko "humanija" od ove koju su primijenili Lejkersi.

Hauard u karijeri ima 57,6 odsto uspješnosti sa linije penala (3.753/6.512). Počeo je solidno, u prvoj sezoni ubacivao je 67 odsto penala, a u posljednje vrijeme pao na 50 procenata, mada je u sezonama 2011/12 i 2012/13 bio na 48, 49 odsto. Ove sezone ima polovičan učinak od 32/64, a protiv Lejkersa šutirao je 6/15.

Navijači u Hjustonu su im s pravom zviždali, a NBA bi mogao da ima problem ukoliko ostali timovi u napetim završnicama sa Rokitsima budu takođe jurili za Hauardom po terenu.

Ostaje nejasno kako neki od faulova koje su Lejkersi pravili nad Hauardom nisu od strane sudija okarakterisani kao nesportski, s obzirom da je lopta bila na sasvim drugoj strani terena i da je postojala očigledna namjera da se faulira igrač, a ne oduzme posjed lopte. Ipak, pravila su trenutno takva da je protivnicima dovoljno da stave ruku na rame Hauardu na sredini terena i pošalju ga na penal liniju, ukoliko prije toga ispune bonus, a svi se svojski trude da tako i bude.

(MONDO, Foto: bleacherreport.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC