• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šilb za MONDO: Sad znamo kako...

"Mislim da smo sazreli i da smo naučili da pobjeđujemo u Evroligi", konstatovao krilni košarkaš Crvene zvezde u razgovoru za naš portal.

 Šilb za MONDO: Sad znamo kako... Izvor: MONDO

Trijumf crveno-bijelih u Vitoriji ulio je optimizam među igrače i navijače pred nastavak evroligaške borbe.

U bici koju je morala da dobije, Crvena zvezda Telekom izborila se sa pritiskom i dokazala da je izvukla pouku iz tri uzastopna poraza na početku takmičenja.

Njen trener, Dejan Radonjić, poslao je poruku iz dvorane Laboral Kuće da bi trebalo vjerovati u kvalitet igrača koje vodi. Istovremeno, Demarkus Nelson ocijenio je da je u Vitoriji odigrao najbolju partiju u posljednjih nekoliko godina.

Crveno-bijeli su u Beograd doputovali u petak, oko podneva. Pravo iz aviona "rastrčali" su se ka svojim kućama, na odmor pred početak pripreme za duel sa Cedevitom (nedjelja, 17.00).

Blejk Šilb pristao je, po povratku u Srbiju, u razgovoru za MONDO sabere utiske iz uzbudljive večeri, koju će navijači crveno-bijelih dugo pamtiti.

"Nije bilo vremena ni za odmor, ni za slavlje poslije utakmice. Još smo umorni od puta, jer smo tek doputovali u Beograd. Osjećaj je sjajan. Trebalo nam je dosta utakmica da upišemo prvu pobjedu, ali smo uspjeli kada je bilo najvažnije. Bili smo pribijeni uz zid. Reagovali smo u najboljem mogućem trenutku", rekao je na početku intervjua, umornim, ali zadovoljnim glasom.

Pobjednički koš Tajrisa Rajsa u Viljnusu, nekoliko sati prije meča Zvezde i Laborala, razjasnio je da bi crveno-bijele pobjeda potpuno uključila u borbu za plasman u TOP 16. To se i dogodilo.

"Bilo nam je veoma važno da pobijedimo. Naravno - nama, kao i navijačima kod kuće. Poslije uzastopnih poraza, borili smo da nađemo način da se vratimo u igru i što prije ostvarimo pobjedu. Biće veoma važno da nastavimo u istom ritmu", dodao je Šilb.

Poslije četvrtog kola, prerano je i nezahvalno iznositi procjenu nastavka borbe za mjesto u drugoj fazi. Tim prije, jer su i u četvrtak sekundi odlučivali da li će Lijetuvos ipak pobijediti Makabi, a PAO izboriti produžetak protiv Lokomotive Kubanj, na Kipru.

"Rano je za prognoze i ne bih se upuštao u to. Dokazali smo da možemo da pobijedimo bilo koji tim u grupi. Igrali smo 'otvorenu' utakmicu i protiv Lokomotive i protiv Panatinaikosa, a samo nam je Makabi zadao nerješiv problem. Lako smo mogli i da imamo skor 3-1, ali... Dobro je što smo se uspravili na vrijeme i uzvratili udarac".

Šilb nam je potvrdio da se Leskovčanin Borislav Nikolić "probio" u četvrtak do svlačionice i slavio sa igračima.

"Da, bio je jedan navijač među nama. Ušao je u svlačionicu i slavio do povratka u hotel. Uvijek je dobro vidjeti da taj uspjeh znači i navijačima", rekao je Amerikanac.

Prema Šilbovom mišljenju, naredne međunarodne utakmice mogle bi da donesu još radosti navijačima.

"Mislim da smo sazreli i da smo naučili da pobjeđujemo u Evroligi. Sakupili smo dovoljno iskustva za to. Sada nam predstoji veliki zadatak: moramo pokušati da održimo isti nivo igre i kroz Evroligu i kroz ABA ligu. To će biti veoma važno".

Dosadašnje četiri utakmice pružile su crveno-bijelima važne lekcije. U četvrtak je dokazano da su neke i naučene.

"Mnogo smo naučili, cijeli tim. Imamo dosta igrača koji se prvi put susreću sa ovim nivoom košarke, jakim takmičenjem... Potrebno je vrijeme za adaptaciju mladog tima na sve to. Mislim da su momci protiv Laborala dali sve od sebe i da se to sjajno vratilo".

Poslije četiri godine provedene u francuskom Šalonu, i Blejk Šilb se ove sezone upoznaje sa novom sredinom, novim izazovima...



"Bez laži, prošao sam težak period. Četiri godine sam živio u jednom mjestu i igrao za jedan klub, nije baš jednostavno odmah se adaptirati na novu sredinu, klupsku organizaciju... Pokušavam da igram na visokom nivou i svi u klubu mi pomažu u tome".

Za razliku od Amerikančevih prethodnih sezona, navijači od njega i tima za koji igra traže pobjedu u svakom meču.

"Svi su svjesni pritiska i svi osjećaju velika očekivanja navijača. Moramo da dobro odgovorimo na izazove i mislim da je bolje što smo imali poteškoća na početku sezone nego da to doživimo na kraju... To govorim iz iskustva. Korisnije je da se, ako moramo, na početku suočimo sa lošim stvarima i da potom rastemo tokom sezone, kao tim i kao cjelina".

Mnogi ga vide kao lidera novog Zvezdinog tima. Sa druge strane, u pojedinim mečevima je bilo očigledno da se još "traži" u novom klubu.

"Da, upoznat sam sa očekivanjima i osjećam ih. Moram reći da i ja sebi namećem visoke standarde. Nijedan navijač mi nije veći kritičar od sebe samog. Niko nije stroži od mene u ocjeni mojih nastupa. Mislim da još nisam odigrao posebno dobru partiju", objasnio je Šilb i podvukao:

"Volim što su navijači stvastveni i što su nam toliko posvećeni. Njihove poruke nam služe i za provjeru realnosti".

Za malo više od 48 časova, košarkaši Crvene zvezde Telekom ponovo će istrčati na parket Pionira, gdje će u nedjelju ugostiti Cedevitu, drugoplasirani tim ABA lige.

Blejk Šilb je u dosadašnjih šest utakmica ABA lige prosječno postizao po 11,7 poena, a u Evroligi po 14, na četiri meča.

Poslije te utakmice, Radonjićevi igrači se neće seliti iz Beograda, ali će se suočiti sa podjednako velikim iskušenjima - duelom sa Lijetuvos Ritasom u petak, pa sa Partizanom u ponedjeljak.

"Tačno, čekaju nas teške utakmice, ali nam je trenutno najvažnija samo sljedeća. Pričajmo o Cedeviti. Dovela je Alana Reja i to je čini jakim timom. Tačno, možda bi mogli da imaju problem dok se potpuno ne adaptira na novu sredinu, jer je tek stigao, ali mislim da su snažna ekipa. Čak su i na diobi prvog mjesta..."

Vremena za odmor neće biti.

"Odmor? Sada se odmaram, sjedim sa porodicom, sa ženom, djecom i to mi daje snagu da guram naprijed, da radim i da budem bolji", podvukao je Šilb na kraju razgovora za MONDO.

(M. Šolak - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC