• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posljednji susret sa Harisom

Prošlo je 13 godina od ubistva sjajnog sportiste. Košarci je imao još mnogo da pruži, a u život je, takoreći, tek zakoračio.

  Posljednji susret sa Harisom Izvor: MONDO

Ako me pamćenje ne vara, poznavao sam trojicu momaka na čiji život je stavljena tačka hicem iz vatrenog oružja.

Jedan je ubijen u lokalnom krimi obračunu. Njegovo ime neću pominjati.

Drugi je bio Branivoje Brana Milinović, jedna od dve žrtve devetomartovskih demonstracija u Beogradu. Tog dana se, prosto, zatekao na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Imao je samo 17 godina.

Treći je proslavljeni košarkaš Haris Brkić, sa kojim sam bio vrlo blago vezan profesionalnim odnosom, ali čija smrt je u meni ostavila neizbrisiv pečat - iz razloga što sam joj, na neki način, bio svjedok.

Bio je to tipičan decembarski dan u Beogradu. Siv, vlažan i pun smoga. Ekipa Partizana uveče je imala posljednji trening pred put u Istanbul, gdje je sa Efesom trebalo da se sastane u meču FIBA Suprolige (dio evropske elite te sezone je prvi put igrao za titulu pod okriljem ULEB).

Da ne bih okretao telefone i rizikovao da mi se niko od igrača ne javi, odlučio sam da odem do Pionira i poslije treninga uzmem nekoliko izjava za sutrašnju najavu te utakmice.

U to vrijeme je bilo mnogo manje medija nego sada, klupske PR službe su još bile u povoju, a neke stvari koje se danas podrazumijevaju, kao što su "otvoreni treninzi" pred mečeve Evrolige, tada su bile misaona imenica. Stoga nisam bio iznenađen kada sam po ulasku u dvoranu shvatio da sam tu jedini novinar.

Ne želeći da remetim tok treninga, a malo i zazirući od tadašnjeg trenera crno-bijelih Darka Rusoa, odlučio sam da se zadržim u hodniku ispod tribina i da "startujem" igrače na putu ka svlačionici.

Odjednom, potpuno sam se pojavio Haris Brkić. Relativno kratko se zadržao u svlačionici, iz koje je izašao u donjem dijelu trenerke i zimskoj jakni. Očigledno je završio trening prije vremena...

Prišao sam i zamolio ga za izjavu.

"Nemoj, molim te, nešto sam bolestan! A i tek sam došao, bolje pitaj ove druge momke".

Haris se nekoliko sedmica prije smrti vratio u Partizan iz podgoričke Budućnosti, za koju je odigrao sezonu 1999/2000 i početak te sezone.

Izdiktirao mi je svoj broj mobilnog telefona, pozdravio se i sa vrata kafića, odmah iza službenog ulaza u Pionir, postavio nekome unutra neko pitanje. Zatim je izašao napolje, a možda ni minut kasnije, začuo se jak prasak, kakav nikada do tada nisam čuo.

Znao sam da je počela sezona petardi, ali ovo nije bila petarda, čak ni takozvana "dinamitara". Bilo je nešto drugačije i jače, zabrinjavajuće. U sljedećem trenutku sam se zapitao da li je to, možda, zvuk pucnja iz pištolja i da li to ima veze sa Harisom, ali sam tu misao, čim se javila, pokušao da potisnem kao groznu i nepoželjnu.

Naravno, strepio sam da je baš to.

Ubrzo je jedan momak otvorio ista ona vrata kroz koja je Haris izašao i rekao da neko leži ranjen i da zovemo hitnu pomoć...

Istrčali su Darko Ruso, pomoćni trener Aleksandar Džikić, ostali igrači. Stigla je i policija, vozilo hitne pomoći odvezlo je Harisa u Urgentni centar sa dve rane u predjelu glave. Pojavile su se TV ekipe...

Ljekari su se nešto više od 48 sati borili za njegov život, a 15. decembra ujutru, objavljeno je da je košarkaš Partizana Haris Brkić preminuo od posljedica ranjavanja iz pištolja.

Ono što uspomenu na sjajnog beka čini još bolnijom, posebno za njegove najbliže, jeste to što su motivi i počinilac zločina ostali nepoznati i punih 13 godina kasnije. Ako su i postojale neke indicije, policija sa njima nikada nije izašla u javnost.



Partizan sjećanje na Harisa njeguje kroz memorijalni turnir, čiji su stalni učesnici klubovi za koje je Brkić nastupao - sarajevska Bosna, Borac iz Čačka, Partizan i Budućnost.

Mada je Grobari ne pjevaju često kao nekada, uspomenu čuva i pjesma, originalno posvećena fudbaleru Draganu Manceu: "Otiš'o si Harise, ostala je tuga, uvek će te voleti Grobari sa juga".

Igrom slučaja, ove godine će se seniori Partizana i Budućnosti u okviru ABA lige sastati baš na godišnjicu smrti svog asa.

Nastupajući za Partizan, Brkić je osvojio tri titule prvaka države i tri nacionalna kupa. U dresu Budućnosti je takođe bio šampion SR Jugoslavije. Sa crno-bijelima je nastupao i na Fajnal-foru Evrolige.

Bio je juniorski i seniorski reprezentativac.


Ja sam godinama čuvao Harisov broj mobilnog, kao i broj druga koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Mijenjao sam aparate, ali sam uredno, zajedno sa ostalima, prekucavao i ta dva broja, svjestan da se na njih nikada više neće javiti dva poznata glasa.

Mnogo vode je za ovih 13 godina proteklo Savom i Dunavom. Haris je odavno oplakan i prežaljen od većine ljudi, što je i normalno. Svako od nas, koji smo imali to zadovoljstvo da ga gledamo, u međuvremenu je na vječni počinak ispratio i mnogo svojih bližnjih.

Samo ponekad, najčešće sredinom decembra, zagrebemo malo dublje po uspomenama i prisjetimo se tog blagog lica, broja pet na dresu i "produženog" dvokoraka za koji nijedna odbrana nije imala rješenje.

I šta je poenta? Pa, ništa.

Nebo je plavo, trava zelena, život je prolazan, smrt je glupa. Nikada tako tragična, kao kada uzme mladog čovjeka.

(Ivan Bogunović - MONDO, Foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC