• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dule za MONDO: Život je štetan za zdravlje

Trener Partizana krajem septembra je bio gost naše redakcije. Tom prilikom je odgovorio i na neka pitanja koja se rijetko kad nađu u prvom planu...

 Dule za MONDO: Život je štetan za zdravlje Izvor: MONDO

Duško Vujošević mogao je da pretpostavi šta ga čeka.

Znao je da mu je zdravlje narušeno, dobrim delom zbog posla kojim se bavi, a koji je za njega bio i ostao neutaživa strast.

Rutinski pregledi, obavljeni odmah poslije plasmana u Top 16 fazu Evrolige, pokazali su da dijabetes pravi nered po njegovom organizmu i trofejni Partizanov strateg morao je da ostane na Vojnomedicinskoj akademiji.

Kada će se Vujošević vratiti košarci i da li će na pragu svog 55. rođendana morati da pravi ozbiljne kompromise u pogledu posvećenosti poslu, ostaju otvorena pitanja. Ono što je izvjesno - sve što radi, radio je na sopstveni rizik i sopstvenu odgovornost, svestan da više nije mladić i da nagomilani stres polako dolazi po svoje.

Kada je strateg crno-bijelih uoči početka aktuelne sezone bio gost redakcije MONDA, dotakli smo se i tog problema. Ali, krenimo redom...

Kako ste došli na ideju da igračima poklanjate knjige i sa kojim ciljem?

"Oni žive specifičnim načinom života. Najtalentovaniji među njima čak i ne idu redovno u školu, tako da to nije samo problem obrazovanja, nego i gubljenja kontakta sa svojim prirodnim društvom, svojom generacijom.

Iako knjige čita svega dva odsto populacije, uključujući političare, tajkune i sve ostale, postoji predrasuda da su baš sportisti neko ko nema dovoljno pameti. Prvo, pamet je u ljudima, a obrazovanje u knjigama i naravno da bi trebalo imati i jedno i drugo. Karijere profesionalnih košarkaša obično traju od 20. do 32-33. godine. Dakle, kada prosječan čojvek tek počinje da sazrijeva, njihova karijera se završava.

Pošto su već izloženi raznoraznim opasnostima, počev od nekog estradnog načina života, pokušavam da kod njih pobudim interesovanje, da na osnovu poznavanja njihovih ličnosti i problema koje imaju, pogodim knjigu koja može da im pomogne, koja može da ih zainteresuje i bude uvod u neko novo čitanje.

Nije to ne znam koliko puta najuspješnije, ali mislim da je čitanje jako bitno, čak i u smislu same košarkaške igre, jer razvija fantaziju i prosto... Narodna biblioteka je svojevremeno izbacila propagandni slogan 'Ko čita, taj pobjeđuje'. Meni se to sviđa i smatram da ti momci moraju da rade na samoobrazovanju, a da trener, pogotovo trener-učitelj, ima u tome svoju ulogu".


Vrata Partizanove svlačionice sa unutrašnje strane često predstavljaju pano za zidne novine, čiji ste "glavni i odgovorni urednik"?

"Branko Miljković ima jednu pjesmu, 'Pobjednici', gdje kaže 'Ni po čemu se neće razlikovati od onih koji su pobijedili nepravedno'. Na primjer ta dva stiha. Pa od Maksimovića 'Indijanski odgoj', koja govori o vaspitanju u tom načinu života, gdje je on to 'indijanski' stavio u metaforičkom smislu. Pa tu između ostalog kaže 'Oženiti se s konjem', čemu se Bertans naglas iščuđavao u svlačionici, ha-ha-ha, ima tu raznih scena...

Pa neki eseji Mire Furlan, o odnosu prema parama, to su njena pisma iz Amerike, objavljivana u 'Feral Tribjunu'. Biram uglavnom nešto što je lijepo rečeno, ili nešto što može da motiviše igrače. Recimo, ako je u novinama napisana neka neistina".


Vremenom su Vaš zaštitni znak postale izreke kojima baratate na konferencijama za medije - "Lako je plivati kada je voda mirna i topla", "Ako su ruže, procvjetaće", "Od pobjede ima samo jedna gora stvar, a to je poraz"...

"Ta o porazu i pobjedi je od (Milovana) Đilasa, iz knjige 'Princ politbiroa'. 'Se son rose, fioriranno' je jedna od fantastičnih italijanskih izreka. Prosto, svi smo mi ono što smo čuli i vidjeli. Neki put to što ste čuli ili pročitali, mnogo lepše definiše nešto što vi mislite, nego što biste rekli vi sami".

"Ničija biografija nije kristalno čista"?

"Svačija, ha-ha-ha... To je Božo Koprivica. Niko nema kristalnu biografiju".

Ima li u Vašoj biografiji stvari koje biste voljeli da se nisu dogodile?

"Naravno".

Da li biste podijelili sa nama bar jednu?

"Ne bih, bogami, nijednu!"

Kakvo mišljenje imate o igračima koji svoj lični izraz traže kroz tetoviranje, pirsing, "divlje" frizure?

"Ne zazirem od takvih, ali me to malo nervira. Ja sam, što se kaže, stara škola. Kad je neko policajac, treba da uđe u imidž policajca. Da nosi uniformu, da je strog, pošten i tako dalje. Tako volim i da onaj ko se bavi sportom uđe u imidž sportiste. Ne volim kad se sportista tetovira ili pije, jer pamet ne ide sa alkoholom. Hoćeš da se baviš sportom, a da ne živiš sportski. Izađi onda na ulicu... Ali, dobro, to su moji postulati. Znam da nije moderno biti mnogo 'strejt'".

Kako reagujete na tekstove o sebi, tabloidnog tipa? Bilo je napisa da se razvodite, da ste kupovali kradena umjetnička djela...

"U početku mi je smetalo, poslije sve manje. Shvatam duh vremena i prirodu tih novina, a otprilike prepoznajem čiji je rukopis, koji je interes i tako dalje. Mogu da pišu šta hoće".

Kako ocjenjujete ukupno stanje medija i onoga što se trenutno nudi ljudima?

"Nisam oduševljen. Tu i tamo ima ozbiljnih emisija, neki 'Vidici' na Drugom programu, emisija o filozofiji koja ide na svakih 15 dana. Često pratim 'Utisak nedelje' Olje Bećković, gledam emisije iz 'Trezora', sa pričama određenih ličnosti, starih glumaca, povremeno dobre filmove, sport. Mislim da ima malo obaveze prema istini. Manipuliše se određenim vijestima, 'farbaju' se ljudi".

Rijaliti programi? "Farma", "Veliki brat"...

"Ja sam ih odavno nazvao modernim koncentracionim logorima. Nije mi jasna ni potreba ljudi da to gledaju, ta rašomonija. Vjerovatno je to kompenzacija za prazne živote".

Imate li albume sa svojim slikama iz prošlosti?

"Imam nešto sa početka, dok je majka još skupljala, ali ne mnogo".

Kada vidite sebe na tim slikama, ili snimcima utakmica od prije 20-25 godina, pomislite li da je vrijeme brzo prošlo?

"Svjestan sam da vrijeme brzo prolazi i da čovjek ne može da ga zadrži. Gledam zato da ga iskoristim na pravi način, a sa druge strane, starost ka kojoj se neminovno ide, smatram prirodnom, a ne nekakvom kaznom".

Kako zdravlje?

"Život je štetan za zdravlje, ha-ha".

Osjećate li da možete da se bavite svojim poslom u nekadašnjem kapacitetu?

"Pa, tu se još najviše probudim. I za to imam energije, neki put i nezdravo, opsesivno. Sigurno je da mi je i takav način bavljenja ovom vrstom posla ugrozio zdravlje", rekao je Vujošević za MONDO, posljednjeg dana septembra 2013.

Dule, sve najbolje u 2014! Dobro zdravlje, prije svega!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC