• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opačić za MONDO: Vodimo Zvezdu u Arenu!

Košarkaški klub Crvena zvezda planira da u nastavku Evrokupa ugosti protivnike u Beogradskoj areni.

 Opačić za MONDO: Vodimo Zvezdu u Arenu! Izvor: MONDO

Reprezentacija Srbije ljetos se sa velikim uspehom oprobala kao domaćin u Beogradskoj areni, a u prvim mjesecima 2009. godine to će vjerovatno učiniti i košarkaši Crvene zvezde, najavio je u razgovoru za MONDO generalni menadžer kluba Milan Opačić.

Crveno-bijeli su dva kola prije kraja prve faze obezbijedili plasman među 16 najboljih timova Evrokupa i namjera im je da bar jednog od buduća tri protivnika ugoste u najvećoj dvorani na Balkanu.

"Iz kancelarije Evrokupa smo dobili pozitivan odgovor. Ostaje nam da sačekamo konačnu verziju rasporeda druge faze, pošto se protivnici naslućuju, ali ne znamo kojim ćemo tačno danima igrati kod kuće. Poslije toga moramo da utvrdimo da li je Arena slobodna u tim terminima", rekao je Opačić.

On smatra da bi Zvezdine utakmice u Areni predstavljale iskorak sličan onom koji su tadašnji košarkaški radnici napravili 60-ih godina prošlog vijeka, dovođenjem Harlem Globtrotersa u najveću halu Beogradskog sajma.

"Tako i mi sada želimo da gledaocima priredimo spektakl na evropskom nivou".

Ako ova ideja bude sprovedena u djelo, neće biti besplatne podjele ulaznica, kao što je za mečeve reprezentacije uradio Košarkaški savez Srbije.

"Zvezda mora da razmišlja tržišno. Mečevi u Areni predstavljali bi trošak za klub, jer je ona mnogo skuplja za najam od hale Pionir, ali smatramo da bi povratna korist bila veća. Ona ne bi bila izražena samo kroz novac od ulaznica, nego i kroz mogućnost da se Beograd na dobar način predstavi svijetu, pa da neki naš klub jednog dana organizuje Fajnal for NLB lige, zašto da ne i Evrolige".

Opačić ističe da bi Pionir ostao baza crveno-bijelih za treninge i utakmice regionalnog i domaćeg prvenstva.

"Pionir je hram košarke, egzistira već 35 godina i vjerovatno je domaćin najvećeg broja košarkaških priredbi u Evropi, ali će ubrzo postati pretijesan. Mi ćemo nastaviti da treniramo i da igramo u toj dvorani, a kao i mnogi drugi evropski klubovi, prelazićemo u Arenu za određene velike utakmice".

Nedavno ste pričali o potrebi izgradnje sopstvenog trenažnog centra?

"I u prošlosti je bilo takvih ideja, one iz različitih razloga nisu sprovedene u djelo, a sigurno je da ćemo i mi pokušati da riješimo taj problem. Postojanje sopstvene infrastrukture omogućilo bi nam nesmetan rad, bez pritisaka u vidu plaćanja kirije ili pretnji izbacivanjem. Tada bismo mogli da spojimo menadžment sa sportskim dijelom i ostvarimo bolje funkcionisanje kluba. Ovako, mi smo na Kalemegdanu, a ekipa u Pioniru. Nije prirodno".

Kako Zvezda danas funkcioniše na finansijskom planu?

"Naš budžet je napravljen na godišnjem nivou, a realizuje se na mjesečnom, dakle, moguće su korekcije i rebalansi. Zvezda nema garantovan budžet, već za njega moramo svi da se potrudimo, tako rade klubovi poput Barselone i CSKA. Imamo stabilnu finansijsku situaciju, obaveze prema igračima, trenerima, agentima i klubovima iz kojih smo se pojačavali izmiruju se u predviđenim rokovima, tako da nema razloga za strahove da će narednih mjeseci biti drugačije".

Zvezda i Partizan dobili su jednokratnu pomoć države u iznosu od 250.000 evra, a na Malom Kalemegdanu očekuju i novac od pojedinih javnih preduzeća, sponzora kluba. Da li se globalna finansijska kriza odražava na Zvezdinu egzistenciju?

"Mi pratimo i pratićemo kako ona utiče na košarkaško tržište. Može se čuti da su neki klubovi već povukli konkretne poteze na smanjenju troškova. Dosta srpskih kompanija uključeno je u evropske tokove novca, pa će se kriza možda odraziti i na njihovo poslovanje. Na neke stvari klub ne može da utiče, ali se već sada trudimo da budemo maksimalno ekonomični".

Bjelica, novi centar, Amerikanci...

Ekipa Crvene zvezde počela je sa pravim radom tek 1. septembra, a još dvadesetak dana bilo je neophodno da se kompletiraju redovi.

Bez obzira na to, jesen je na sportskom planu bila najuspješnija u posljednjih deset godina. Pešićevi izabranici u NLB ligi i Evrokupu su dobili 16, izgubili tri utakmice i jednu odigrali neriješeno.

"Dovedeno je deset novih igrača, u klubu smo zatekli samo četvoricu, od toga su dvojica provela ljeto sa reprezentacijama BiH i Crne Gore. Osnovna namjera bila je da što bolje radimo, pa da poslije određenog vremena procijenimo mogućnosti i perspektivu igrača i tek onda postavimo ciljeve. Sigurno je da smo sa 82,5 odsto dobijenih utakmica napravili uspjeh koji niko nije mogao da predvidi", zadovoljan je Opačić.

Kakvi su onda ciljevi za 2009?

"Očekujemo da ekipa u drugom delu sezone zadrži ovaj nivo. Daćemo maksimum da otklonimo neke nedostatke, ali moramo da očekujemo i pad forme u jednom periodu. Mislim da imamo tim koji može da se upusti u takmičenje sa najboljima na ovim prostorima. Ako bude zdravlja i sreće, vjerovatno ćemo igrati jedno ili više finala, a tu najčešće odlučuje jedna lopta".

Da li će biti promjena u sastavu tima?

"Trener Pešić treba da se vrati sa mini-odmora i obavi analizu. Onda ćemo vidjeti da li da obavimo neke korekcije, naročito što četiri nedjelje nećemo moći da računamo na Tadiju Dragićevića. On će vjerovatno biti spreman za početak druge faze Evrokupa. Razmatramo ko je slobodan, a mogao bi da pojača konkurenciju na centarskim pozicijama, gdje za sada veoma dobro igraju Roberts, Kikanović, Štimac i Dragićević. Mogu da kažem jedino da će to biti domaći igrač i da računamo da će to biti gotovo do 3. januara".

Mladi Nemanja Bjelica uz Stevana Miloševića nije imao garantovan ugovor?

"Bjelica će ovih dana potpisati ugovor na tri godine. Njegov agent dolazi u ponedjeljak da to ozvaničimo i predstavimo ga kao igrača koji će duže vrijeme ostati u klubu. Što se tiče Miloševića, on je vrijedno trenirao i pokazao veliku želju da igra za Zvezdu, ali je pauza od godinu i po učinila svoje. Neophodno mu je vrijeme da zaigra bolje i smatrali smo da je za njega idealno da pronađe klub u kojem će moći da računa na veću minutažu".

Pokazalo se da ste dovođenjem Andre Ovensa i Lorensa Robertsa napravili pun pogodak. Splet srećnih okolnosti ili nešto drugo?

"Prilikom dovođenja crnih igrača moraju se uzeti u obzir njihovi kvalitet, cijena, moć adaptacije na evropsku košarku, karakter... Svetislav Pešić i ja smo iskoristili sve svoje kontakte i znanje da pronađemo adekvatne ljude za Zvezdu. Odluka je bila da ne čekamo zatvaranje kampova NBA ekipa, već da dovedemo Amerikance što prije, kako bi se na vrijeme uklopili sa ostatkom ekipe, koja je i bez njih bila potpuno nova".

Zašto baš njih dvojica?

"Opredijelili smo se za Ovensa i Robertsa, koji ne pripadaju getu Njujorka ili Čikaga, već su u pitanju porodični ljudi, za koje su nam njihovi prethodni treneri garantovali da su dobri momci. U startu nije moglo da se tvrdi da će oni biti glavni igrači, ali smo znali da dolaze bez ijednog incidenta iza sebe i da će vrijedno trenirati. Ekipa igra dobro i sa njima i bez njih i mi smo veoma zadovoljni".

(Ivan Bogunović, MONDO, foto: kkcrvenazvezda.rs)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC