• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vujošević za MONDO: Služim Partizanu!

Duško Vujošević je u novogodišnjem razgovoru za MONDO pričao o uspjesima Partizana u 2008. godini, otkrio šta želi u 2009, šta mu smeta u košarci...

 Vujošević za MONDO: Služim Partizanu! Izvor: MONDO

Duško Vujošević je jedna od najvećih konstanti u svijetu sporta na ovim prostorima.

Ljeta 2001. godine po drugi put je sjeo na klupu Partizana i do danas ostao da radi ono što najbolje zna. Mnogo puta se učinilo da će mu ponestati motiva i da je to što je postigao sa svojim igračima maksimum u datim uslovima.

Vujošević je u novogodišnjem razgovoru za MONDO konstatovao da su mu uspjesi ekipe u sezoni 2007/08 dali šansu da na spektakularan način ode iz kluba…

"Kažu da iz crkve treba izaći kad hor najljepše pjeva. Međutim, ja sam veoma zahvalan ljudima koji su mi omogućili da služim Partizanu. Zato sam i ljetos odlučio da ostanem vjeran klubu, mada je postojala mogućnost odlaska u lijepom momentu i najvjerovatnije dobrog početka na nekom drugom mjestu. A kada sam već ostao, imam veliki motiv da uradim nešto i sa postojećim timom".

Po čemu ćete jednog dana pamtiti 2008. godinu?

"Vezano za moj život i rad, to je sigurno način na koji je završena prethodna sezona, sa tri osvojena trofeja i plasmanom među osam najboljih ekipa u Evropi. Bila je to izuzetno plodna sezona i pamtiću je po velikom naporu, koji je kroz ostvarene rezultate dobio svoj smisao".

"Volio bih da imam dobre vijesti, ali ono što se na globalnom nivou najviše osjetilo ipak je ta kriza na Vol Stritu. Ona se osjeća i vjerovatno će se tek osjetiti na svakom dijelu planete".

Šta bi vas naredne godine učinilo zadovoljnim, na rezultatskom i stvaralačkom planu?

"Bio bih više nego zadovoljan titulom prvaka Srbije, plasmanom u Top 16 Evrolige i na Fajnal for Jadranske lige. Pokušavam da budem koristan svaki dan, prije svega na terenu, da se odradi dobar trening, poslije kojeg će i ekipa i pojedinci biti bolji nego što su bili. Želim da se moralne norme koje važe za ovu grupu još više učvrste i razviju kroz naporan rad i pravičnost, da spremimo što više igrača za reprezentaciju..."

ZA TROFEJE SA ZVEZDOM I HEMOFARMOM


Ove sezone imate negativan bilans sa Crvenom zvezdom, koja je trijumfovala u jedinom "vječitom derbiju". Da li će se trofeji na proljeće dijeliti između ta dva tima?

"Ne, mislim da će u tu borbu jako ozbiljno da bude uključen i Hemofarm. Poraz od Zvezde mi je pao teško, ali svaka utakmica sa njima je krajnje teška i sa neizvjesnim ishodom, ma kako to poslije izgledalo. Izgubili smo taj meč sa pola koša, protivnik je zasluženo dobio, mada smo u tom trenutku bili opterećeniji i sigurno umorniji tim. Biće neizvjesne i utakmice koje predstoje, gledaćemo svakako da se revanširamo".

Šta mislite o povratku Svetislava Pešića na klupsku scenu Srbije?

"Vidim to kao veliku dobrobit za srpsku košarku. Velika je stvar da tako kvalitetan trener hoće da radi u Srbiji i dođe tu. Ovog momenta imamo Ivkovića, Pešića, žao mi je što i Maljković nije konkretnije angažovan. Uz moju malenkost i mlade, ali već iskusne trenere, rekao bih da je sa te strane situacija u zemlji bolja nego ranije".

Kako konačno obezbijediti stabilnije finansiranje vrhunskih klubova, tako da više ne zavise od dobre volje imućnih pojedinaca ili rijetkih jakih kompanija?

"Zakon o sportu trebalo bi da precizira upravo ideju kako da se sport finansira. Po meni bi poreska politika trebalo da bude stimulativna, da ljudi koji imaju ekstraprofit, u određenom momentu vide interes da dio tog novca daju za kulturu, sport ili druge djelatnosti koje nisu profitabilne, a za kojima društvo ima potrebu. Smatram da bi društvo trebalo da brine o sportu, jer nam on treba zbog elana i vitalnosti nacije, zbog reprezentovanja nacije".

Kako tek funkcionišu klubovi iz srpske Svislajon lige, koji su u velikoj mjeri zaboravljeni od javnosti? Jaz između njih i učesnika regionalnog takmičenja postaje sve veći i veći…

"Ja mislim da Partizan funkcioniše najteže, jer je suočen sa ogromnim očekivanjima, koja su nesrazmjerna mogućnostima i još više neutemeljena na pomoći koju dobijamo. Svako ima dovoljno svojih problema da bi razmišljao o tuđim. Nikome danas nije lako da obezbijedi sredstva za obavljanje posla, ali nadam se da u ovoj, još uvijek mladoj državi, ima nade da će oživjeti neki od košarkaških centara".

SUDIJE I DELEGATI

U Jadranskoj ligi, čiji je Partizan nekada bio ljuti protivnik, upravo su crno-bijeli znatno prosperirali. Ako sve ostane kako je ljetos najavljeno, Partizan će ostati standardni učesnik Evrolige.

"Nije to sve crno-bijelo, ima dosta nijansi. U NLB ligi imamo bolje takmičenje nego da smo ostali u Srbiji. Ali ta liga i dalje nije idealna i mora da doživi određene reforme, da upravljačka i vlasnička prava budu drugačije raspoređena, da srpski klubovi imaju udio srazmjeran svojoj važnosti, da sistem takmičenja bude u duhu regularnog sportskog nadmetanja, a ne da bude izvitoperen da bi se riješili nečiji finansijski i drugi problemi. Nijedna liga tog tipa ne završava se Fajnal for turnirom, već plej-of takmičenjem".

Šta vam u današnjoj košarci najviše smeta?

"To što glavni akteri više nisu oni koji kreiraju košarku, igrači i treneri, nego sudije i iznad svega oni koji ih delegiraju".

Koga vidite na Fajnal foru Evrolige u Berlinu?

"U najboljoj formi, ali prerano, nalazi se Barselona. Tu su još Sijena, Panatinaikos, CSKA, da ne propustim i Taukeramiku... Kada bi se tamo našla četiri tima iz kruga ovih pet, to bi bilo očekivano. Ali iznenađenja su uvijek moguća".

POLJSKA JE SAMO MEĐUKORAK


Reprezentaciji Srbije poslije izostanka sa Olimpijskih igara predstoji Evropsko prvenstvo u Poljskoj. Šta očekujete?

"Onog momenta kada je dotaknuto dno, kada su razbijene sve iluzije, krenulo se zdravo. Pozvani su igrači koji ne čašćavaju svojim prisustvom, već odazivanjem selektoru ispunjavaju obavezu. Uspostavljen je red na terenu i van terena i počela je da se formira ekipa koja može da vrati Srbiju na staze uspjeha. Put nije kratak niti lak, Poljska je tu samo međukorak, a krajnji cilj je veći. Ni ta ekipa neće biti amnestirana od rezultata, ali ne treba biti nerealan. Treba shvatiti da je reprezentacija u fazi stvaranja i da se rade prave stvari".

Da li u toj ekipi ima mjesta za igrače iz NBA lige, s obzirom na sve specifičnosti njihovog položaja u odnosu na igrače srpskih i evropskih klubova?

"Naravno da ima mjesta za svakog ko ima želju. To što je neko NBA igrač ne može da mu da pravo da misli da je iznad tima. A svako ko želi da bude u funkciji ekipe i po kvalitetu zaslužuje da igra u njoj, treba da bude u reprezentaciji, bez obzira na to da li igra za klub u Srbiji, negdje u Evropi ili u Americi".

Imate li neke lične želje za 2009. godinu?

"Da uhvatim zlatnu ribicu ha-ha... Prije svega dobro zdravlje. Sve više prostora i važnosti u mom životu ima sin Luka (8) i moje želje polako se prenose na njega".

Šta biste poželjeli građanima Srbije?

"Da uprkos svemu ostanu dobri ljudi".

(Ivan Bogunović, MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC