• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opačić: Ništa strašno!

"To je kao saobraćajna nesreća. Isto se zove i kada pogine jedan čovjek i kada strada autobus sa djecom", kaže tim menadžer Crvene zvezde.

 Opačić: Ništa strašno! Izvor: MONDO

Panika, koju je među košarkašima, stručnim štabom, upravom i prijateljima Crvene zvezde izazvao napad maskiranih huligana na splitskom aerodromu u utorak kasno uveče, počela je da jenjava već narednog jutra.

Na konferenciji za medije urgentno zakazanoj oko dva časa poslije ponoći, po slijetanju na beogradski aerodrom, govorili su tim menadžer crveno-bijelih Milan Opačić i kapiten Mirko Kovač. Prilično mirno i staloženo uz konstataciju da se "ništa strašno nije dogodilo u Splitu i da je to izolovani incident".

Na sreću, niko od napadnutih nije zadobio povredu, osim Amerikanca Andrea Ovensa, koji je rasjekao nogu u pokušaju da pobjegne preko pulta za čekiranje avionskih karata.

Na pitanje MONDA da li bi tako bilo da je u jurnjavi po holu aerodroma, kada su od strane huligana ka ekspediciji iz Beograda poletjele kamenice i staklene flaše, neko ozbiljno povrijeđen ili pretučen, Opačić je odgovorio:

"To je kao saobraćajna nesreća. Isto se zove i kada pogine jedan čovjek i kada strada autobus sa djecom. Možda vama djeluje da pričamo suviše smireno i onako kako vi ne biste željeli, ali ako smo zatražili reakciju naše Ambasade u Hrvatskoj, to dovoljno govori o našoj ozbiljnosti. Mi nećemo preći preko toga uz prosto izvinjenje, ali ovaj izdvojeni incident ne predstavlja organizovanu akciju protiv srpskih klubova, niti početak nekakvog revanšističkog pokreta. Košarka mora da nastavi da se igra na ovim prostorima", rekao je Opačić.

Grupa oko 15-20 huligana, prikrivenih maskama i kapuljačama, uletjela je u "zračnu luku" u Splitu, protrčala pored članova Zvezdine ekspedicije, u kojoj je bilo nekoliko žena i jedno malo dijete, a koja se u tom trenutku čekirala, zasula ih kamenjem i flašama uz povike ohrabrenja: "Ajde!!!" i istrčala na druga vrata.

Cijela buka trajala je desetak sekundi i imala je izuzetno srećan kraj, jer niko nije teže povrijeđen.

Nezvanično, udarac u glavu dobio je doktor kluba, koji je pobjegao ka izlazu, umjesto iza pulta kao većina ostalih.

"Protrčali su pored nas. Do fizičkog kontakta nije došlo, a povrijedio se samo Ovens koji se okliznuo. Moram da istaknem da je do tog trenutka naš boravak u Splitu prošao bez ijednog incidenta, čak su košarkaši u jaknama sa obilježjima kluba šetali gradom i pili piće u kafiću. Ni na utakmici nije bilo nikakvih incidenata, a predsjednik Splita Dino Rađa poslije meča je organizovao večeru, gdje smo uz prisustvo čelnika NLB lige Radića i Bilića pričali o budućnosti takmičenja", dodao je Opačić, koji je rekao da napad na aerodromu, kao i incident prošlog vikenda u Zadru, kada je novčićem pogođen sportski direktor Partizana Dragan Todorić ne bi trebalo da govore protivno kandidaturi Zadra za organizaciju Final 4 turnira NLB lige.

"Ne plašim se reakcije naših navijača"

Ipak, on se uzda u adute Beograda, kojeg naziva najznačajnijim centrom Balkana i šire, kao grada koji bi uz uslove koje nudi Beogradska Arena i eventualni plasman Zvezde, Partizana i Hemofarma na završni turnir, trebalo da dobije organizaciju Final 4 turnira.

Prije toga, u Beogradu bi trebalo da gostuje Cibona.

"Ne plašim se eventualne rekacije naših navijača, jer ovaj događaj u Splitu nema nikakve veze sa hrvatskim klubovima i ligom. Mi ćemo tu utakmicu organizovati normalno, kao i svaku drugu, jer smatramo da je to sasvim dovoljno za bezbjednost svih u dvorani".

On je takođe odbio "teoriju zavjere", po kojoj je huliganima bio dozvoljen neometan ulazak na aerodrom, ali je i istakao da je tom prilikom načinjen veliki propusti i da je KK Crvena zvezda od srpske ambasade u Hrvatskoj zatražio da insistira na pronalaženju aktera napada.

"Porazgovaraćemo i sa ljudima iz Srbije, koji se bave pitanjem javne bezbjednosti. Specijalne jedinice policije dovezle su nas do aerodroma i otišle čim smo izašli iz autobusa, plus to što pogranična policija nije intervenisala. Nijedan policajac nije bio tu u trenutku napada", opisao je Opačić, uz dodatak da NLB liga ima bezbjednosni plan po kojem treba da postupa svaki klub i da je tu očigledno došlo do propusta.

U Crvenoj zvezdi istakli su i to da su dobili informaciju iz Spita da je pogranična policija Hrvatske već sprovela istragu zbog propusta na aerodromu.

"Preko naše ambasade zatražili smo da se otkriju napadači i organizatori incidenta, što ne bi trebalo da bude problem, jer je aerodrom prostor potpuno pokriven kamerama".

Ostaje da se vidi i kako će reagovati čelnici NLB lige, odnosno ko je po "bezbjednosnom planu" napravio propust, koji je doveo do napada. Pored navedene situacije iz Zadra, sa meča Zadar - Partizan, napad na aerodromu je sve, ali ne prvi kada su gostovanja srpskih timova u Hrvatskoj u pitanju.

Tokom Final 4 turnira u Zagrebu, 2004. godine, fizički je napadnut član uprave KK Crvena zvezda, a isto se dogodilo i vozaču predsjednika KK Partizan Predraga Danilovića.

Na meti su bili i košarkaši na samom terenu, kada je navijač Zagreba udario u leđa tadašnjeg kapitena Crvene zvezde Gorana Jeretina.

Crvena zvezda je u meču 18. kola NLB lige u utorak uveče pobijedila Split sa 67:62, a već u subotu u 17 časova dočekuje Cibonu u Pioniru. Poslije toga, u utorak u 18 časova sledi i start u "Last 16" fazi Evrokupa, protiv Pamese, takođe u Pioniru.

(N. Janković, foto: P. Stojanović - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC