• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EL: Neka se ponovi nemoguće!

Košarkaši Partizana nadaju da će se istorija ponoviti i da će u "Top 16" fazi Evrolige ponovo pobijediti moćni Panatinaikos.

 EL: Neka se ponovi nemoguće! Izvor: MONDO

Veliki Panatinaikos nalazio se na kraju Partizanovog puta ka plasmanu u četvrtfinale Evrolige prošle sezone. Tog 19. marta 2008. godine, trener crno-bijelih Duško Vujošević rekao je: "Neka bude što biti ne može" i nemoguće se dogodilo.

Partizan je u Pioniru pobijedio tadašnjeg šampiona Evrope sa 82:73, skinuo mu krunu sa glave i napravio najveći uspjeh srpske klupske košarke, još od kada je 1992. godine i sam postao prvak Starog kontinenta.

Ove sezone, priča je slična.

Isti rival nalazi se na putu srpskog šampiona, ali sada na startu, u 1. kolu "Top 16" faze Evrolige. Atinski zeleni i beogradski crno-bijeli ponovo će se sastati - u Atini, u četvrtak, a meč počinje u 19.45.

"Kao što smo radili do sada, pokušaćemo da maksimalnom angažovanošću u odbrani, disciplinom u napadu, pružimo najbolje od sebe. Nije realno očekivati pobjedu u Atini, ali je realno da Partizan da svoj maksimum, a da je Panatinaikos apsolutni favorit", rekao je Vujošević pred put u prijestonicu Grčke.

"Panatinaikos je izuzetno kvalitetna ekipa, iako ovog momenta nije u optimalnoj formi. Ova utakmica je za njih jako važna, jedna od najvažnijih u sezoni. Sigurno će igrati bolje i naći način da se motivišu da odigraju čvrstu i dobru odbranu. Oni su favoriti, bilo kakav dobar rezultat da Partizan napravi na ovoj utakmici i uopšte u Top 16 će biti iznenađenje. Radi se o ekipi koja ima veliku snagu, izvanredne igrače, odličnog trenera i koja je opravdano favorit u tom meču", dodao je trener Partizana.

Panatinaikos je prošlog ljeta od Partizana uzeo dvojicu ključnih igrača prošle sezone, centra Nikolu Pekovića i beka Dušana Kecmana. Mnogi su tada predviđali da crno-bijeli neće uspjeti i treći put da se plasiraju u "Top 16" fazu, ali to se dogodilo.

Ovog puta Partizan će morati da razmisli kako da zaustavi Pekovića.

"Jedan od metoda kako je Peković prošle godine jako napredovao je dolazak Vraneša. Jer, kada je došao, na početku je Nikola igrao leđima, priđe košu, šutne i vidi kako lopta leti od koša. Adadptirao se na to, a to nam sada ne pomaže. To je pomoglo da on postane bolji igrač", ocijenio je Vujošević.
"Sreća, pa su ovo dobri momci"

Ipak, u tim trening dvobojima, napredovao je i Vraneš.

"Prije svega u nekoj emotivnoj stabilnosti odakle je sve krenulo. Ipak je to sada već dug period kvalitetnog treniranja. Sada ga sve to obavezuje da nastavi sa napretkom, ne smije da počne sa bilo kakvim opuštanje. On sa tom visinom, izvanrednom fizičkom građom, bez ikakvih hendikepa. On ima mogućnost da igra još bolje. Od njega zavisi, kao što je njegova zasluga što je od određenog momenta sa drugom koncentracijom prišao treningu i utakmicama", pohvalio je gorostasa Vujošević.

I ove sezone, crno-bijeli nisu u zavidnoj finansijskoj situaciji, ali se ne odriču prava na vjeru da mogu da prebrode i "Top 16" čistilište, pored Panatinaikosa, Unikahe i Rome.

"Napravljen je fenomenalan rezultat s obzirom na uslove u kojima radimo. Uopšte, upoređujući bilo šta, budžet, situaciju... Napravljen je veliki uspjeh. Samo kada se pogleda igra Partizana, sa koliko razlike smo gubili utakmice, koliko su nam koševa davali protivnici, daje nam lijepu nadu... Nastavićemo tako da igramo, ali ove druge ekipe su favoriti, imaju znatno bolju situaciju, veće budžete. Imamo iza sebe duži rad, tako da nam neke velike pare za brz uspjeh nisu potrebne. Ali, čak i da je budžet obezbijeđen, druge ekipe bi bile u prednosti. Mene bi bilo sramota, da sam menadžer nekog kluba sa 12, 14 miliona evra budžetom, da pričam da je Partizan u prednosti", prokomentarisao je Vujošević.

"Iznenađen sam totalnim neprepoznavanjem situacije. Pozivam svakoga ko može da pomogne Partizanu. Naravno, ta pomoć mu neće omogućiti da uđe u tim, da odlučuje ko treba da igra, ali sva druga prava koja bi trebalo da ima u vođenju kluba, uvijek će imati. Teško mi je da pričam o Atini u ovakvim uslovima i u sklopu ovakvih dešavanja", i dalje je Vujošević zabrinut zbog toga što su "igračima isplaćene dve, a trebalo je pet plata".

"Sreća je što su oni dobri momci i sve to podnose", dodao je selektor crnogorske košarkaške reprezentacije, koji se sa Partizanom osvojio sedam uzastopnih titula u nacionalnom prvenstvu.

Krilni centar Žarko Rakočević, koji se krajem 2008. godine teže povrijedio, odnosno polomio prst šake, priključio se treninzima tima, ali trener ne očekuje da će biti u sastavu u Atini.

Otežavajuća okolnost za našeg šampiona biće ta što će u Grčku doputovati tek u četvrtak, na dan utakmice, zbog štrajka zaposlenih na aerodromu u Atini. Prvobitno, Partizan je trebalo da poleti u srijedu u 7 časova, ali će ipak morati pravo na meč iz aviona.

"Put na dan utakmice je ogroman problem i veliki hendikep", kratko je rekao Vujošević.

PAROVI 1. KOLA TOP 16:

GRUPA E

Taukeramika - Prokom (srijeda, 20.30)
Milano - Olimpijakos (četvrtak, 20.45)

GRUPA F

Real Madrid - Barselona (srijeda, 20.30)
Makabi - Alba Berlin (četvrtak, 20.00)

GRUPA G

Panatinaikos - Partizan (četvrtak, 19.45)
Lotomatika - Unikaha (četvrtak, 20.45)

GRUPA H

Cibona - Montepaski Sijena (srijeda, 18.30)
Fenerbahče Ulker - CSKA Moskva (četvrtak, 19.15)

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC