• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EL: Vraneš "uhvatio" pobjedu uz zvuk sirene!

Partizan pobijedio Unikahu 60:59 i došao do druge pobjede u Top 16 fazi Evrolige.

 EL: Vraneš "uhvatio" pobjedu uz zvuk sirene!  Izvor: MONDO

Pobjeda, možda i najvažnija ove sezone, prva u istoriji protiv Unikahe iz Malage, pala je pravo u ruke Partizanovog gorostasa Slavka Vraneša.

Nečim što se u statistici zove blokada, a u praksi više liči na primanje lob pasa, završen je nevjerovatan meč dva tima koja se nadaju plasmanu u četvrtfinale Evrolige. Poslije 3. kola Grupe G "Top 16" faze, bliži tom cilju su crno-bijeli košarkaši iz Beograda: Partizan - Unikaha 60:59 (10:11, 16:15, 18:15, 16:18)!

Dugo će se prepričavati ova pobjeda srpskog šampiona, a naročito posljednji minuti meča pred krcatim Pionirom.

Novica Veličković izvodio je dva slobodna bacanja četiri sekunde prije kraja meča, pogodio drugo za minimalno vođstvo svog tima (60:59), ali je prošlogodišnjem plejmekeru Crvene zvezde, a sada uzdanici andaluzijskog tima Omaru Kuku ostalo dovoljno vremena da "coast to coast" akcijom pokuša da prelomi meč na svoju stranu.

Amerikanac je uspio da se domogne blizine Partizanovog obruča, u padu uputi šut dok je "svirala sirena", ali lopta nije stigla dalje od šaka Slavka Vraneša. Španci su redom tražili da se koš prizna, jer su smatrali da je lopta bila u silaznoj putanji, ali je sudijska trojka rukama signalizirala "odrično" i proglasila pobjedu za veliko slavlje 7.000 grobara u dvorani i onih kraj TV ekrana.

Moguće da je na sudijsku odluku uticalo i to što je Kuk izbacio loptu na granici isteka vremena, što će utvrditi tek mnogobrojno premotavanje snimka, ali i to što šut nije imao željenu jačinu i teško da bi stigao do obruča čak i da je Vraneš bio kod kuće (lako je moglo da se dogodi da tamo i ostane, jer se i dalje liječi od prehlade).

Žalila se Unikaha ili ne, Partizan je stigao do druge pobjede u tri meča Top 16 faze, a CSKA iz Moskve ostao za sada jedini tim koji je pobijedio u Pioniru ove sezone. U narednom kolu, za dvije nedelje, ekipu Duška Vujoševića očekuje revanš protiv istog protivnika u Malagi, gdje je u prvom kolu već slavio Panatinaikos.

To je ujedno najveći hendikep španskog tima, jer u srijedu uveče nisu uspjeli da pobjedom u Beogradu nadomjeste "nulu" na svom terenu!

"Zbog poraza od Panatinaikosa kod kuće, košarkaši Unikahe bili su izvanredno motivisani, ali u isto vrijeme i opterećeni", rekao je poslije meča trener Partizana Duško Vujošević.

Njegov kolega Aito, čestim izmjenama, vršio je nevjerovatan pritisak nad igračima crno-bijelih, u meču u kojem su dominirale odbrane.

"Takva se košarka igra danas, a mi smo bili bolesni", aludirao je Vujošević na nedovoljno oporavljene Vraneša, Jana Veselog i Stefona Lazmea.
Unikahu je u Pioniru dočekala nevjerovatna "uka i buka", atmosfera jedinstvena u Evorpi, a opet uobičajena za Partizan, Pionir, Beograd... Ipak, sve to, uz konstrukciju u najavi utakmice "meč za četvrtfinale Evrolige", uticali su i na Vujoševićev tim, koji je u prvih osam i po minuta meča imao - sedam izgubljenih lopti.

Do poluvremena, niko od Partizanovih košarkaša nije pogodio trojku, iz sedam pokušaja, ali je srpski šampion serijom 8:0, u posljednja dva i po minuta prvog dijela igre, uspio da izbori "remi" uoči nastavka (26:26).

Ekipa iz Malage, fizički najdominantniji protivnik Partizana ove sezone, oslanjala se na igru centara u prvom poluvremenu. Skočni Ndong, Hejslip i povremeno teški Arčibald bili su kreatori vođstva od 26:18, u trenucima kada je kompletan tim Unikahe iz igre šutirao 5/19, uz 0/1 sa linije slobodnih bacanja.

Partizan nesiguran, deset izgubljenih lopti, Unikaha neprecizna, tako da se u drugom poluvremenu krenulo od nule, a na "nuli" su ostali gosti sve do rezultata 34:26! Partizan je drugo poluvrijeme otvorio serijom 8:0, kakvom je završio i prvi dio igre i tada je u Pioniru nastala buka nepodnošljiva za čovjekovo čulo sluha.

Aleksandar Rašić i Novica Veličković vezali su dvije trojke poslije sedam promašaja, a kada je Ndong promašio zakucavanje, a Partizan krenuo u kontru djelovalo je kao da ništa do kraja meča neće zaustaviti crno-bijele. Ipak, spetljali su se domaći košarkaši u tom trenutku, a gosti potom lako i vješto vratili u igru.

Uzvratili su serijom od 11:0 i ponovo bili tim koji je kontrolisao igru (34:37).

Pomislio je tada Aito da je zgodan trenutak da odmori Hejslipa, Kuka i Ndonga, što je Vujošević umio da prepozna. Partizan je spustio loptu pod koš, iz reketa su pogodili Rakočević i Tepić, tako da je na semaforu uoči posljednjih deset minuta pisalo 44:41.

Do kraja utakmice, najveću prednost imao je Partizan - 56:51, 3:05 prije kraja. Tada je Milenko Tepić ukrao loptu Kuku, ali je i izgubio pogrešnim dodavanjem nekoliko sekundi kasnije. Na njegovu sreću, Kuk je promašio trojku, a Tepić je pri istom rezultatu dobio priliku da šutira dva slobodna bacanja i oba je promašio.

Međutim, još jednom Partizan je imao priliku da "prelomi" meč, jer je Lazme bio najbolji u skoku, ali ne lezi vraže, crno-bijeli su njegovu osvojenu loptu proćerdali lošim izvođenjem auta, što je kaznio Kuk (56:53, 1:30 do kraja).

Pola minuta kasnije uslijedio je još jedan Tepićev promašaj u trenucima kada je Aito postavio zonu usmjerenu ka šuterima Partizana. "Pat poziciju" divnim potezom riješio je Veličković, on je ulazom probio zonsku odbranu i preko ruke protivnika pogodio koš za 58:55, svega 18 sekundi prije kraja i od tog koša počela je "vječnost" u Pioniru.

Najneprijatnije bilo je kada je kapiten Petar Božić trebalo da izvede loptu na polovini terena, 13 sekundi prije kraja (58:57), ali nije imao kome da doda, pa se snašao tako što je pogodio Karlosa Himeneza u tijelo. U ponovljenom izvođenju, pas je stigao do Lazmea, koji je fauliran pogodio samo jedno slobodno bacanje (59:59), a za igru je ostalo još 11 sekundi.

Tepić je čekao da Kuk potroši tri i kusur, prije nego što ga je faulirao. Amerikanac je pogodio oba bacanja (59:59), tako da se cio meč sveo na jedan napad, u kojem je udvojeni Veličković uspio da natjera Hejslipa na faul, a potom i pogodi jedno, pobjedonosno slobodno bacanje.

Partizan je protiv sebe imao ekipu, koja igra možda i najbolju odbranu "1 na 1" u Evroligi. Ipak, ni to nije bila dovoljna prepreka da se izgubi meč. Beogradska mladost pobijedila je špansko iskustvo, Partizan je napravio korak dalje ka prošlogodišnjem uspjehu i plasmanu među osam najboljih na kontinentu.

PARTIZAN: Tepić 8, Milošević 4, Rašić 5, Tripković 12, Veličković 12, 7 sk, Lazmi 9, 9 sk, Aleksić, Vitkovac 2, Božić 2, Rakočević 2, Veseli 4, Vraneš.

UNIKAHA: Kuk 12, Gomis 5, Rodriges 1, Kortaberija, Velš 12, Ndong 6, Gabrijel 5, Himenes 2, Arčibald 6, Kelati, Hejslip 10, 7 sk.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC