• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nju Orleans se odrekao titule zbog štednje

Neki timovi dali bi sav novac svijeta za titulu, a neki su opet spremni da je se odreknu, kako bi uštedjeli novac.

 Nju Orleans se odrekao titule zbog štednje Izvor: MONDO

Kako drugačije objasniti trejd u kojem je Nju Orleans poslao Tajsona Čendlera u Oklahomu, u zamjenu za Džoa Smita i Krisa Vilkoksa!?

Hornetsi, za koje igra Predrag Stojaković, smatrani su ove sezone u NBA ligi za opasnost koja bi iz sjenke mogla da napravi dar-mar na Zapadu, ali teško da će poslije ovog poteza moći da ponove bar prošlogodišnji uspjeh kada su u sedam nezaboravnih mečeva izgubili u polufinalu konferencije od San Antonija.

Kao "kusur" u ovom trejdu, Nju Orleans dobio je pravo na Devona Hardina, kojeg je Oklahoma Nenada Krstića izabrala kao 50. pika na prošlogodišnjem draftu, ali ga nije aktivirala.

Ova dva tima sastaće se u noći između utorka i srijede, ali trejdovani igrači po svemu sudeći neće nastupiti.

Oklahoma je uspjela da sačuva brojne pikove u prvoj rundi drafta, koje je sakupila prethodnim trejdovima i očajnim rezultatima prethodnih sezona (kao Sijetl), tako da će u bliskoj budućnosti moći da dobije još nekolicinu opasnih talenata, kakve već ima u možda i "prvoj nadi lige" Kevinu Djurantu, potom Raselu Vestbruku i Džefu Grinu.

Sa Čendlerom (26 godina) u timu, Oklahoma će dobiti na čvrstini, kakvu je on donosio odličnoj ekipi Nju Orleansa. Taj grad neočekivano je postao sila u NBA ligi, zahvaljujući petorci u kojoj su bili Kris Pol, Predrag Stojaković i Dejvid Vest.

Ipak, takav sastav imao je svoju cijenu, a ona bi, da Čendler nije trejdovan prije ulaska u pretposlednju godinu svog ugovora, naredne sezone iznosila maksimalnih 77 miliona dolara (godišnje).

Zbog toga, Nju Orleans odrekao se čovjeka sa kojim u timu ove sezone ima skor 21-11, a bez njega 9-9. On je naredne sezone trebalo da zaradi 12,3 miliona dolara. U sezoni 2010/2011, posljednjoj po ugovoru sa Hornetsima, Čendlerova zarada bi se popela na 13,2 miliona.

U klubu su procijenili da to ne mogu da izdrže, a "kresanjem" budžeta uvrstili su se u grupu timova, koja će na kraju naredne sezone moći da se dočepa nekog od zvučnih imena sa statusom slobodnog agenta, kakav je recimo Amare Studemajer iz Finiksa.

Nezvanično, prvi "pik" za trejd u Nju Orleansu bio je upravo Stojaković, ali za njega nije postojao interes kod drugih timova, tako da su Hornetsi morali da se odreknu Čendlera, a olakšavajuća okolnost je njegova povreda stopala, zbog koje je ove sezone propustio 18 mečeva.

I pored problema sa nogom, Čendler je bilježio prosječno 8,8 poena i 8,3 skoka po meču, što je slabije nego prošle sezone (11,8 p, 11,7 sk).

Ipak, Čendler se smatra za jednog od najboljih defanzivaca u ligi. S njim u timu, Nju Orleans je prosječno primao 91,8 poena po meču, a bez njega 95,4, dok je hendikep u napadu lakše nadoknađivan (95,1 bez - 95,8 sa njim).

"Ne mislim da je on neko koga bismo smjeli da izgubimo. Ne stojim uz tu ideju. Ne nalaze se takvi visoki momci, a takve atlete na svakom uglu, a on je jedini igrač tog tipa kojeg imamo u timu. Ako smo planirali da idemo u plej-of, potrebna nam je visina i snaga za duele sa Portlandom, San Antoniom i Lejkersima, a nisam siguran da će nam ovaj trejd pomoći u tom smislu", kritikovao je potez uprave Čendlerov kolega pod košem Dejvid Vest.

Iste večeri, u NBA ligi došlo je do još jednog trejda, u kojem je najstariji košarkaš lige Sem Kasel (39) trejdovan iz Bostona u Sakramento u zamjenu za pik u drugoj rundi drafta do 2015. godine. Vjerovatno je da će Sakramento otpustiti Kasela i tako osloboditi mjesto u timu, što je Boston ovim trejdom uspio, uz smanjenje poreza na luksuz, jer su plate aktivnih igrača šampiona veće od dozvoljenog budžeta, odnosno selari kepa.

Kasel je tokom 16 NBA sezona osvojio tri titule, dvije sa Hjustonom sredinom 90-ih i jednu sa Bostonom prošle sezone.

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC