• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TOP 16: Partizan prkosi statistici!

Da je po statistici, crno-bijeli bi davno bili eliminisani iz Evrolige. Ipak, košarka koju igra šampion Srbije prkosi brojkama...

 TOP 16: Partizan prkosi statistici! Izvor: MONDO

CSKA Moskva, Panatinaikos, Barselona, Olimapijakos, Taukeramika, Real Madrid, Montepaski i Partizan su timovi, koji će nastaviti takmičenje poslije upravo završene Top 16 faze Evrolige, koja je i ove sezone donijela neke nezaboravne mečeve.

Pored toga, oboren je i rekord u posjeti na jednom meču Evrolige i to u duelu Partizana i Panatinaikosa, pred 22.567 navijača u Areni.

Dok ne počnu četvrtfinalne serije na tri dobijena meča, 24. marta, tu je statistika koja kaže da je najkorisniji košarkaš u šest kola Top 16 faze "vječiti MVP" Mirsad Turkčan, eks Jahović, iz Fenerbahče Ulkera. Iako njegov tim nije prošao dalje, evroligaški veteran je ubjedljivo prvi na listi najkorisnijih igrača EL sa prosječnim indeksom uspješnosti 27,0 na pet mečeva.

Drugi je plej Sijene Terel Mekintajer sa prosječnim indeksom 21,6, a Amerikanac je ujedno i najbolji strijelac Top 16 faze. Igrao je na pet mečeva i bilježio prosječno 20,2 poena, ispred Turkčana (18,0) i Mirze Teletovića iz Taukeramike (17,5).

Osmi je Igor Rakočević (Taukeramika, 15,83), a 13, 14. i 15. mjesto rezervisano je za košarkaše Partizana: Novicu Veličkovića (14,17 p), Stefona Lazmea (13,83) i Uroša Tripkovića (13,83).

Lazme poentira, skače, blokira i gubi lopte...

Uzdanice crno-bijelih visoko su plasirane i među igračima sa najboljim indeksom uspješnosti. Stefon Lazme je sedmi (16,7), a Novica Veličković na diobi 12. mjesta (15,0). Treći je Nikola Vujčić iz Olimpijakosa (21,5), četvrti Huan Karlos Navaro iz Barselone (19,8), peti Nikola Peković iz Panatinaikosa (17,67), a šesti Mirza Teletović iz Taukeramike (17,0)...

Partizan je najbolja skakačka ekipa u Top 16 fazi sa prosjekom od 36 skokova po meču, a najzaslužniji za to su Lazme, koji je peti skakač sa prosjekom od 6,15 po meču i Veličković, koji se nalazi na 16. poziciji sa 5,5 skokova po meču. Prvi je, naravno, Turkčan sa 9,2 skoka...

Lazme je drugi najbolji bloker Top 16 faze sa prosjekom od dve blokade po meču. Jedini bolji je centar Barselone Fran Vaskez (2,67). Među asistentima, Milenko Tepić zauzima deseto mjesto sa 3,33 asistencije po meču, a ubjedljivo najbolji je bivši košarkaš Crvene zvezde, sada as Unikahe i reprezentacije Crne Gore, Omar Kuk (5,5).

Lazme je najčešće faulirani košarkaš na prethodnih šest mečeva Evrolige (5,5), ali i igrač koji je prosječno gubio najviše lopti (4,17). Na toj listi, Tepić je šesti (2,67).

Tripković najčešće šutira trojke u EL

Luis Bulok iz Reala pogodio je 23 slobodna bacanja iz toliko pokušaja, a stoprocentni su bili još i Mekelroj (15/15), Savas (14/14) i Domerkant (12/12). Odlično je penale izvodio i Tripković (19/21).

Uroš je košarkaš koji je uputio najviše šuteva za tri poena u Top 16 fazi, 41. Pogodio je 18 puta i po tome je drugi iza Mirze Teletovića (19/39). Sedmi je Rakočević sa 15 trojki, a 18. Veličković sa 11 iz 24 pokušaja.

Partizan je drugi najneefikasniji tim faze (70), ekipa sa najviše napravljenih faulova po meču i najviše izgubljenih lopti, sa ekipnim indeksom uspješnosti od 65, nalazi se na 13. mjestu i to je najlošiji prosjek od učesnika četvrtfinala.

Ipak, košarka koju igra Partizan dovela je šampiona Srbije u situaciju da pred posljednje kolo obezbijedi prvo mjesto u grupi, dok je statistički uspješnija Unikaha već uveliko bila eliminisana...

(N. J. - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC