• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EL: Igra je završena

Poslije dvije pobjede u Moskvi (56:47 i 77:50), CSKA je dobio i treći meč četvrtfinalne serije, pred 21.352 navijača u Areni - 56:67.

 EL: Igra je završena Izvor: MONDO

Treća sezona iz snova u Evroligi za košarkaše Partizana završena je u utorak, posljednjeg dana marta, surovim vraćanjem u realnost: šampion Evrope CSKA iz Moskve bio je previše jak rival da bi se dosanjao Fajnal for.

Poslije dve pobjede u prestonici Rusije (56:47 i 77:50), CSKA je dobio i treći meč četvrtfinalne serije, pred 21.352 navijača u Areni - 56:67 (14:15, 14:18, 10:19, 18:15).

Za podvig, pobjedu i četvrti meč ponovo u Areni, protiv surovo jakog ruskog šampiona bilo je potrebno mnogo više od onoga što su svi osim jednog košarkaša Duška Vujoševića pokazali u bučnoj dvorani, u kojoj nije oborena rekordna posjeta na mečevima Evrolige, postavljena protiv Panatinaikosa na kraju Top 16 faze (22.567).

Taj jedan igrač, dostojan veličine meča, bio je Novica Veličković. Igrao je praktično sam, postigao 26 poena, uz pet skokova, četiri asistencije, dve ukradene i tri izgubljene lopte, ali je izostala pomoć njegovih saigrača, najviše Uroša Tripkovića (nula poena, šut iz igre 0/8, dve izgubljene lopte, indeks uspešnosti -10), Stefona Lazmea (2 p), Milenka Tepića (8 p)...

Već na prvi pogled u oči upada podatak da je Veličković postigao skoro polovinu poena cijelog tima (26 od 56), a ne računajući Tepića, koji je šest od osam poena postigao u trenucima kada je meč praktično bio riješen, "najbolji" strijelci Partizana bili su Aleksandar Rašić i Jan Veseli sa šest poena (!?).

To je prvi i najveći razlog poraza, koji je po mnogo čemu ličio na prethodna dva u Moskvi. Partizan ni na jednom meču nije imao bar dvojicu izvanredno raspoloženih igrača za igru, veliku igru, za velike pobjede. U prvom meču najefikasniji bio je Tripković sa 12, a drugi strijelac bio je Veseli sa sedam poena.

U drugom, igrao je Lazme (15 p, 5 sk), Tepić dogurao do sedam poena, a Veličković recimo imao svega tri.

Partizan je dobio samo jednu od 12 četvrtina i to posljednju, trećeg susreta (18:15). Ujedno, to je period od deset minuta u kojem su crno-bijeli postigli najveći broj poena, a opet nisu premašili 20. Dakle, jasno je kao dan da je CSKA đavolski jak, i skup, tim.

Ali, zbog čega je onda tim Etorea Mesine sa godišnji budžetom malo manjim od 30 miliona evra, dobio meč, a da je 27 od 30 poena postigao sa linije slobodnih bacanja!? Da su na sve to bili malo precizniji sa linije penala, košarkaši iz Moskve postigli bi polovinu poena na taj način... Gotovo nevjerovatan podatak.

Šta će jednom timu kao CSKA pomoć sudija?

O tome kako se "igralo" na meču u kojem su sudili Grci Voreadis i Koromilas, odnosno Španac Martin, govori i podatak da su crno-bijelima dosuđene 34 lične greške, a Moskovljanima 14. Samo deset puta na utakmici Vujoševićev tim, kao domaćin, izvodio je slobodno bacanje, a to kad se pomnoži sa tri, pa doda još tri, dobije se broj pokušaja koje su imali gosti...

Crno-bijeli su bili ili bolji ili neznatno lošiji tim u svim ostalim statističkim kolonama, ali kada jedna ekipa postigne 22 poena sa penala, a druga sedam, onda je potrebno čudo da se dogodi da ovi drugi pobijede. Čudo se nije dogodilo, ali crno-bijeli nemaju za čim da žale.

Kao najmlađi i najsiromašniji tim Evrolige natjerali su cara da se prilično namuči, naročito u prvom i trećem meču i uprkos brojnim hendikepima odigrali neizvjesnu seriju sa prvakom kontinenta, čiji su košarkaši takođe ispraćeni aplauzom iz dvorane. Momci iz CSKA su to i zaslužili, svi osim možda Matjaža Smodiša, koji se nije korektno i sportski ponašao u ovom duelu.

Sudijska trojka, izazvala je neviđenu buku u Areni prilikom izlaska sa parketa, a u jednom trenutku ka njima je poletio i mobilni telefon.

Aktuelni šampion Srbije, NLB lige i osvajač Kupa Radivoja Koraća igrao je egal meč do finiša druge četvrtine, kada je trojku pogodio Smodiš za vođstvo CSKA od 25:20. Veličković i Rašić su potom uzvratili trojkama za 28:29, ali su posljednje sekunde poluvremena pripale Mesininom timu: Smodiš je pogodio za dva, a Džej-Ar Holden bio fauliran u šutu za tri poena, tako da se na odmor otišlo sa 28:33 i to nije bio tako "strašan" minus.

Strašan je bio poslije prvih nekoliko napada u trećoj četvrtini, kada je CSKA pogađao, a Partizan gubio lopte - 28:37, za plus devet.

Od toga se crno-bijeli do kraja utakmice nisu oporavili, iako je u narednom napadu Veličković digao halu na noge zakucavanjem iz kontre.

Uslijedio je period igre u kojem je gotovo svaki duel pod košem Partizana kao epilog imao slobodna bacanja za goste. Oni su u trećoj četvrtini deset od 19 poena postigli sa linije penala, primili devet manje i rešili meč, jer su crno-bijeli u posljednjih deset minuta morali da nadoknade minus od 14 poena (38:54), a da u prethodnih 11 četvrtina nisu uspjeli da pobijede istog rivala...

Tek tada uslijedili su poeni Tepića (dve trojke), ali ne i Tripkovića. Lazme i Slavko Vraneš izašli su sa pet penala, neizvjesnost se povremeno (47:55, 54:62) vraćala iz mrtvih, ali publika se nije umrtvila. Grobari su, i kada je postalo jasno da će se njihov tim drugu sezonu zaredom oprostiti u četvrtfinalu najjačeg klupskog takmičenja u Evropi, bučno bodrili momke, koji možda nisu igrali sjajno, ali su dali sve od sebe.

CSKA iz Moskve prvi je tim koji je izborio plasman na Fajnal for Evrolige u Berlinu, dok će se u ostale tri četvrfinalne serije igrati bar još po jedan meč.

PARTIZAN: Tepić 8, Milošević, Rašić 6, Tripković, Veličković 26, Lazme 2, Aleksić, Vitkovac, Božić 3, Rakočević 3, Veseli 6, Vraneš 2.

CSKA: Zizis 2, Kejru, Smodiš 18, 7 sk, Šiškauskas 20, 5 sk, Holden 5, Lorbek 10, Voronševič, Lengon 9, Šved, Kaun, Krijapa 3, Moris.

REZULTATI:

Real Madrid - Olimpijakos 71:63 - 1:2

Taukeramika - Barselona 69:62 - 2:1

Montepaski - Panatanaikos 49:60 - 1:2

Partizan - CSKA Moskva 56:67 - 0:3

Četvrti mečevi biće odigrani u četvrtak, 2. aprila na terenima ekipa koje su i u utorak bile domaćini.

Fajnal for Evrolige počinje 1. maja polufinalnim susretima, a meč za treće mjesto i veliko finale biće odigrani 3. maja u Berlinu. Titulu brani CSKA.

(MONDO, foto: Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC