• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koga će FIBA pozvati - jake ili bogate?

Svjetska košarkaška federacija u subotu će posljednji put dijeliti pozivnice za Mundijal. Ukupno 13 federacija želi u Španiju, "azuri" odustali.

Centralni bord FIBA narednog vikenda sastaće se u Španiji i odličiti o tome kome će uručiti pozivnice za učešće na Mundijalu, koji će se u najvećoj državi Iberijskog poluostrva održati od 30. avgusta do 14. septembra ove godine.

Biće to posljednji put da FIBA dodjeljuje popularne "vajld-karte", jer će od Svjetskog prvenstva 2019. učestvovati 32 reprezentacije umjesto dosadašnjih 24 i one će se kroz osamnaestomjesečne kvalifikacije boriti za plasman.

U subotu će biti poznata još četiri preostala učesnika. U konkurenciji je 13 timova, koji su do 30. oktobra 2013. podnijeli prijave, to su: Bosna i Hercegovina, Brazil, Kanada, Kina, Finska, Grčka, Izrael, Nigerija, Poljska, Katar, Rusija, Turska i Venecuela.

Italija i Njemačka su takođe konkurisali za mesto na šampionatu sveta, ali su u međuvremenu odustali.

FIBA je saopštila da će se "vajld-karte" dodeljivati na osnovu tri aspekta: sportsko-promotivnog, ekonomskog i samog rada košarkaških federacija.

Saopšteno je i da svaka federacija koja je konkurisala za "vajld-kartu" može da po svom izboru donira novac, koji će FIBA kasnije koristiti za promociju košarke širom svijeta.

Ova “donacija” mogla bi biti presudni faktor u dodjeli “vajld-karata", jer upravo zbog tog dijela čitave priče Njemačka i Italija odustali su od pokušaja da dođu do Svjetskog prvenstva “na mala vrata”.

Naime, svaki nacionalni savez koji želi “vajld-kartu” uz zahtjev je na adresu FIBA poslao i obavještenje koliko je spreman da donira FIBA ukoliko dobije poziv na SP. Ovo je MONDU potvrđeno i u KS BiH, jednom od saveza koji je je tražio “vajld kartu” i sam dao takvu ponudu.

Njihove ponude su tajne i stvar su direktne komunikacije nacionalnog saveza i FIBA, međutim finansijski okviri izašli su u javnosti poslije povlačenja kandidature Italije.

Predsjednik italijanskog košarkaškog saveza Đovani Petrući izjavio je da finansijski zahtjevi FIBA nisu “etički prihvatljivi” navodeći cifru od 830.000 evra, a italijanski savez je pismom obavijestio i ostale saveze kandidate o čitavoj situaciji.

Od “vajld karte” potom je odustala i Njemačka, koja je prema nezvaničnim informacijama bila spremna da plati 300.000 evra, ali se povukla kada su saznali da moraju da ponude mnogo više.

“Nećemo više učestvovati u ovome, povlačimo se. Sve ovo za nas nije dovoljno transparentno”, rekao je predsjednik Njemačkog košarkaškog saveza (DBB) Ingo Vajs, prenio je Eurosport.

U igri je međutim i dalje 13 reprezentacija, a četiri će dobiti poziv da učestvuju na Svjetskom prvenstvu.

Srbija će se sa još 23 reprezentacije u ponedeljak 3. februara naći u žrijebu grupa za Svjetsko prvenstvo. Pored "orlova" sigurni učesnici Mundijala su Španija, SAD, Angola, Egipat, Senegal, Meksiko, Portoriko, Argentina, Dominikanska Republika, Iran, Filipini, Južna Koreja, Francuska, Litvanija, Slovenija, Hrvatska, Ukrajina, Australija i Novi Zeland. Po šest selekcija biće podeljeno u četiri grupe, koje će se takmičiti u šest gradova.

Prva faza takmičenja biće održana u Bilbau, Gran Kanariji, Granadi i Sevilju, dok će se završnica igrati u Barseloni i Madridu.

(MONDO, Foto. Fiba)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC