• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I košarkaši Kosova na međunarodnoj sceni?

Košarkaški savez samozvane države Kosovo pokušava na sve načine da dobije status legalnog člana Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).

Poslije dozvole fudbalskoj i rukometnoj reprezentaciji Kosova od strane FIFA i EHF da mogu da igraju međunarodne utakmice i Košarkaški savez te države pokušava da izvrši pritisak na Svjetsku košarkašku federaciju (FIBA) da ih primi u njihov savez.

Kosovo je, sudeći prema posljednjim informacijama, vrlo blizu da to i realizuje.

Čelnici Košarkaškog saveza Kosova nedavno su održali sastanak sa funkcionerima FIBA na najvišem nivou u Ženevi, na kojem se razgovaralo o prijemu saveza te države u svetsku košarkašku familiju, ali i o razvoju igre na području Kosova, prenio je "Sport", pozivajući se na informaciju sa sajta tamošnje košarkaške organizacije.

U sastavu delegacije Kosova bili su predsjednik Erol Belegu, nekedašanji sudija saveznog ranga u SFRJ, Arben Fetahu, član skupštine saveza i Jeton Nikša, generalni sekretar saveza.

Diskusija je obavljena na osnovu dokumenata koje je pripremio KS Kosova, a koji navodno ispunjavaju legalne uslove za članstvo u FIBA.

"Trenutno prezentirani košarkaški nivo, struktura i organizacioni dio nisu problem za eventualni prijem, već kako ubijediti čelnike FIBA u političko priznavanje Kosova", izjavio je Ljubomir Kotleba, sportski direktor FIBA, za sajt kosovskog saveza.

Kotleba je pohvalio košarkašku organizaciju samozvane države za koju je rekao da je ubraja među 50-60 zemalja sa najrazvijenojim sportom pod obručima, ali i dva kluba sa Kosova koji igraju u Balkanskoj ligi.

Direktor pravne kancelarije FIBA Bendžamin Koen je na sastanku informisao goste o oficijalnim "koracima" koje bi trebalo da preduzmu da bi postali punopravna članica Svjetske košarkaške organizacije.

A kosovski savez je u međuvremenu od FIBA zatražio pomoć na nekoliko polja (od generalne strategije razvoja, rada sa mladima, edukovanja trenerskog i sudijskog kadra, ali i usaglašavanje lokalnih propisa sa međunarodnim normama). Dogovoreno je da treneri i sudije sa Kosova učestvuju u trenažnim centrima pod jurisdikcijom FIBA.

(MONDO, foto: MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC