• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpske talente privlači Amerika

Juniorski reprezentativac Srbije Aleksa Jugović opredijelio se za studiranje na Tenesi Teku. To je samo posljednji u nizu primjera...

Prelazak iz juniorske u seniorsku konkurenciju, često kažu stručnjaci i funkcioneri, jedan je od najvećih problema moderne srpske košarke.

Uvijek imaju talente, bilježe dobre/odlične rezultate na velikim takmičenjima, ali dobijaju malo igrača koji naprave solidnu karijeru na klupskom nivou. O vrhunskim dometima da i ne govorimo.

Kao jedan od uzroka, koji stoje iza takvog trenda, označava se slabo nacionalno takmičenje.

Perspektivnim mladićima najviše bi odgovaralo nešto između pritiska i zahtjeva koje podrazumijeva igranje u Partizanu, Zvezdi ili Radničkom i niskokvalitetne lige, kakva je Prva muška liga Srbije.

Međutim, takvih klubova, koji su "u sredini", gotovo da i nema. Potpuno usamljena na tom polju je Mega Vizura, možda sa izuzetkom FMP Železnika, koji je razvojni tim Crvene zvezde Telekom.

Svjesni da će u Srbiji teško dobiti pravu šansu i uslove za razvoj, a istovremeno uviđajući da ni odlazak u Evropu sa 17-18 godina nije najsjajnije rješenje, srpski talenti sve masovnije se okreću američkim srednjim školama i univerzitetima, koji im pored sporta nude i kvalitetno obrazovanje.

Posljednji primjer je Aleksa Jugović, do ljetos plejmejker juniora Partizana, koji je poslije Evropskog prvenstva u Letoniji otišao na "haj skul" Hamilton u gradu Čatanuga (savezna država Tenesi).

Nije mu trebalo mnogo da se nametne igrama i pristupom, pa je u januaru obezbijedio stipendiju univerziteta Tenesi Tek, gdje će igrati za "zlatne orlove".

"Primarni cilj po dolasku u SAD mi je bio da zaslužim stipendiju nekog koledža i to mi je uspjelo nakon samo dva mjeseca", rekao je Jugović lokalnim medijima.



Dušan Ristić, koji je dugo smatran Zvezdinim centrom za budućnost, nedavno je odlučio da ne potpiše profesionalni ugovor, već da "podigne sidro" i takođe se preseli u Ameriku.

Sada je zajedno sa Vasilijem Pušicom - jednim od lidera U-18 reprezentacije - u srednjoj školi Sanrajz u Vičiti (savezna država Kanzas).

Mada to još nije zvanično, Ristić će od jeseni biti na univerzitetu Arizona, među popularnim "divljim mačkama". Tim tog koledža 13 puta je bio šampion NCAA lige, a otkako je draft 1989. godine skraćen na dvije runde, Arizona je dala čak 31 NBA igrača.

Vasilije Pušica trenutno razmatra ponude nekoliko univerziteta, Luka Anđušić (U-19 reprezentativac i mlađi Danilov brat) trebalo bi da ode na Saut Alabamu, Nikola Vujović (ex-Mega) na Monmaut... I to su samo oni poznatiji igrači.

Od starijih momaka, koji su sa "orlićima" pravili uspjehe na prvenstvima Evrope i svijeta, centar Stefan Nastić je na univerzitetu Stenford, a "četvorka" Marko Gujaničić na Džordž Mejsonu.

Čak i ako niko od njih ne izraste u košarkaškog asa, sa 20 i "kusur" godina će svi imati diplome u džepu i biti živi i zdravi. Svakako u boljoj poziciji od njihovih vršnjaka, koji za par stotina evra mjesečno brane boje srpskih prvoligaša, treniraju u hladnim salama i pitaju se šta će raditi sutra.

(Ivan Bogunović, MONDO, foto: FIBA Europe/Romans Koksarovs, MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC