• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obradović za MONDO: Lipovij liči na Blažiča

Srpski trener radio je sa pojačanjem crveno-bijelih u dva ukrajinska kluba. Pričali smo i o Albi, Evrokupu, situaciji u Ukrajini...

Oleksandr Lipovij, novi igrač Crvene zvezde Telekom, predstavlja nepoznanicu za većinu ovdašnjih košarkaških fanova, ali postoji i naš čovek koji ga zna, takoreći, "u dušu".

To je Saša Obradović (45), aktuelni šef stručnog štaba Albe iz Berlina, koji je Lipovija trenirao jednu godinu u Kijevu, a kasnije ga doveo u Donjeck, u kome su zajedno sa Ivanom Radenovićem osvojili titulu prvaka države.

"Lipovij je kod mene stekao neka od osnovnih košarkaških znanja, tako da mislim da mogu dobro da procijenim njegove kvalitete i mogućnosti. Ima izvanredno tijelo, solidan šut, ne samo da pokriva tri pozicije u napadu, nego može i da brani tri pozicije. Malo podsjeća na Jaku Blažiča i sigurno će biti dobro pojačanje", rekao je za MONDO Saša Obradović.

"Jedina dilema je kako će se snaći u novom okruženju, pošto prvi put ide da igra van svoje zemlje. Kako će se adaptirati na pritisak koji prati igranje u Zvezdi, na pun Pionir... Dobro je što će imati pored sebe Radenovića i Nelsona, koji su mu bili saigrači".

Obradović ističe da su crveno-bijeli angažovanjem Lipovija dobili i kvalitetnu ličnost.

"U igri ne traži puno za sebe, trpi klupu, može i da preuzme odgovornost kada treba. Timski je igrač i neće narušiti hemiju u ekipi, koja je sada vjerovatno dobra".

Alba je poslije serije od 17 pobeda u svim takmičenjima (klupski rekord), izgubila jedan meč u Evrokupu i dva od posljednja tri u prvenstvu. Obradović kaže da nije zabrinut zbog toga.

"Nije me iznenadio pad poslije izvanrednog perioda. Najbitnije mi je da smo zdravi... Bilo je sitnih povreda, a mi nismo ekipa koja može bez svakoga. Spremamo se za težak mart, u kome osim Evrokupa imamo završni turnir Kupa Njemačke i tri jake utakmice u prvenstvu, između ostalih protiv Bamberga".

Alba se u osmini finala Evrokupa sastaje sa Dinamo Sasarijem. Prvi meč na programu je u srijedu na Sardiniji.

"Naš cilj na početku je bio izlazak iz grupe. Onda smo bili prvi i u drugoj fazi, tako da je ovo za nas već dobra sezona u Evropi. Od sada, pa nadalje, nismo favoriti".

"Sasari trenutno igra bolje od nas, gaje atipičan stil, mogu da ubace mnogo poena za kratko vrijeme. Uzdam se prije svih u naše iskusnije igrače, koji imaju taj kvalitet da igraju lako i rasterećeno. Mislim da smo koliko-toliko spremni za Sasarijev način igre i da su šanse za prolaz 50:50".

Nekadašnjeg reprezentativca i beka crveno-bijelih pitali smo i kako vidi par Zvezda - Lijetuvos Ritas?

"Ne sviđa mi se naročito kako Ritas igra ove sezone. Vidio sam tih posljednjih 48 sekundi utakmice njihovog prvenstva, kada su napravili veliki preokret (sa 82:72 na 82:83 - prim.aut). To jeste podvig, ali čim su toliko gubili od neke skromne ekipe, znači da ni oni nisu ono što su bili. Mislim da Zvezda ima i veći individualni kvalitet i nadam se da će to iskoristiti", završio je Saša Obradović.

ŠTETA ZBOG UKRAJINE

Kao nekadašnji stanovnik bivše sovjetske republike, Obradović pomno prati političku krizu, koja je već odnijela stotinak ljudskih života.

"Imam dosta prijatelja sa kojima sam u stalnom kontaktu. Košarkaška liga tamo je stala, ali to je samo jedna dimenzija. Najvažnije je da se izbjegne građanski rat..."

"Šteta za ukrajinsku košarku, ovo će ih sigurno vratiti unazad. Mislim da nema šanse da završe dvorane na vrijeme za Eurobasket 2015 i samim tim će vjerovatno izgubiti pravo da organizuju takmičenje".

(Ivan Bogunović, MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC