• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Greg Popović: Igrači moraju da postanu gazde

Trofejni trener San Antonija se "otvorio" poslije pobjede nad Klivlendom, u kojoj je njegov tim na 43 pogotka iz igre zabilježio 39 asistencija.

Osim što po postignutim rezultatima (četiri titule, jedno finale) spadaju među nekoliko najboljih NBA franšiza u poslednjih 15 godina, San Antonio Sparsi su, bez dileme, najuticajnija organizacija u ligi.

Maltene polovina NBA timova na klupi ili na mjestima gdje se donose važne strateške odluke, ima ljude koji su učili zanat od trenera "mamuza" Grega Popovića, odnosno generalnog menadžera Ar Si Bjuforda.

Jedan od njih je trener Klivlenda Majk Braun, koji je poslije poraza od San Antonija na domaćem parketu (101:122) rekao da mu je ideal da Kavalirsi igraju kao Sparsi.

"Oni se ne rukovode nacrtanim akcijama, jednostavno igraju košarku".

Upitan šta to ustvari znači, Greg Popović je novinarima priuštio jedno od rijetkih dužih i kompleksnijih izlaganja...

"Usavršavanje igre nikada ne prestaje. Mi godinama imamo nepromijenjen 'kostur' tima, ali opet je s vremena na vreme potrebno da im na treningu ukažem na stvari koje ne radimo kako treba. Desi se da lopta dugo ostane u mjestu, desi se da pristajemo na loše šuteve...", počeo je Popović.

Zatim je objasnio važnost "dobrih i odličnih šuteva".

"Ako iz dobre pozicije za šut uspijete da dođete u odličnu poziciju, procenti u kojima poentirate idu u nebo. Šutevi preko ruke su najgori šutevi. Ako zaređate sa njima, procenti padaju za 20, bez obzira koliko ste dobar šuter..."

Greg Popović istakao je da je potrebno vrijeme da bi igrači usvojili željene principe i razumjeli kako njihova primjena vodi uspjehu tima.

Kao važan element igre u napadu izdvojio je prodor u reket.

"Želite da probijete, ne samo da biste vi poentirali, nego i vaš saigrač. Prodor je akcija poslije koje se uvijek nešto otvori. Možda za vas, možda za saigrača. Možda će se nešto desiti dodavanjem poslije vašeg dodavanja. Kada igrači počnu to da shvataju, igra postaje tečna i ekipa počinje da igra košarku, umjesto da sprovodi unaprijed pripremljenu akciju".

"Ja nemam 14 tajm-auta po utakmici i ne mogu da donesem svaku odluku umjesto igrača. Zato oni moraju međusobno da pričaju o onom što se događa na terenu. Da pričaju konstantno".

Popovićeva poruka, dakle, glasi: "Košarka košarkašima!"

"Sve to mnogo zavisi od karaktera igrača i njihovog takmičarskog duha. Karakterni igrači ne vole da im se konstantno nameće šta i kako da rade. Ja ih stimulišem da komuniciraju i da preuzmu odgovornost za ono što će odigrati..."

"Nekada im za vrijeme tajm-auta kažem da nemam šta da im kažem. 'Izgubili ste loptu šest puta, napad nam je statičan, šta hoćete da vam kažem? Izvucite se sami'. Mogu da im pričam gluposti i da se pravim da sam veliki trener, ali na njima je da nešto promijene. Ako neko drži loptu u mjestu, sigurno mu ja nisam rekao da to radi".

"Košarka pripada igračima i što kvalitetnije oni to usvoje, imaće više inicijative i igraće lakše".

Greg Popović dodao je da trener s vremena na vrijeme mora da se umiješa nekim konkretnim taktičkim zahtjevom ili obavljanjem izmjena.

"To su neke stvari koje mogu da pomognu timu da pobijedi. Ali, suština je da igrači postanu gazde, inače se nikada nećete zajedno popeti na vrh".

(MONDO, Foto: Beta/AP/John Bazemore)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC