• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crno-bijeli iz Podgorice na ABA Fajnal for!

Košarkaši Partizana pobijedili Budućnost u "Morači" i uveli sebe i Cibonu na završni turnir - 61:65 (17:14, 11:16, 14:16, 19:19).

Partizan će braniti titulu na Fajnal foru, od 25. do 27. aprila u beogradskoj Kombank areni!

Izabranici Duška Vujoševića su trijumfom u Podgorici popravili skor na 17-8, koliko ima i Cibona, od koje su bolji u međusobnim susretima.

Ko će protiv koga na završnom turniru?

Ključeve, prije svih, drži Crvena zvezda Telekom.

Ako lider pobijedi Cibonu u Zagrebu, time će je "izabrati" za protivnika u polufinalu, dok će drugi par činiti Partizan i drugoplasirana Cedevita.


Ako Zvezda izgubi, a Partizan u Pioniru pobijedi Cedevitu, parovi će i tada biti isti kao u posljednjem kolu regularnog dijela sezone.

Samo ako izgube i Zvezda i Partizan, Cibona će zauzeti treće mjesto, a u Areni će se gledati po jedno srpsko i hrvatsko polufinale. To bi značilo da će obje zemlje imati po jednog predstavnika u Evroligi 2014/15.

Budućnost je sa skorom 15-10 osigurala peto mesto i novi plasman u Evrokup.

Partizan je u dosadašnjem toku ABA lige bio prilično loša šuterska ekipa. Ubacivao je malo više od 30 odsto pokušaja za tri poena, ali je u "paklu Morače", na prilično tvrdim obručima, pogodio osam od 17 šuteva (Bogdan Bogdanović 4/8).

Tih 47 odsto, u odnosu na domaćinovih 24 odsto (6/25) bili su jedan od presudnih faktora u, pokazaće se, ključnom meču završnice cijelog takmičenja.



Obje ekipe dobro su branile reket, Partizan je u šutu za dva poena bio nikad gori (11/45!), ali je to neutralisao koševima iz daljine i mnogo boljom defanzivom u drugom poluvremenu.

Crno-bijeli su popravili odbranu "pik" igre Ivanovića i Ćapina, brže i skladnije rotirali ka šuterima, a uz to u značajnoj mjeri zaustavili ofanzivni skok Budućnosti (na poluvremenu je odnos dva tima bio 8:5, na kraju samo 9:8).

Od velike važnosti bilo je i izvođenje slobodnih bacanja (19/22), posebno 4/4 Nikole Milutinova, koji je vratio Partizan na "plus šest" (44:50) nakon što je Budućnost u 32. minutu imala dva napada za prelazak u vođstvo. Ivanović i Ćapin promašili su trojke i uslijedila je kazna.

Pitanje pobjednika riješeno je serijom od 10:1 između 35. i 38. minuta. Bogdanović je postigao pet poena, Gagić četiri, Budućnost napravila dvije greške i Beograđani su odmakli na praktično nedostižnih 47:60.

"Praktično", jer je uslijedilo opuštanje i serija loših odluka na presing "đetića", koji su trojkom Suada Šehovića prišli na 53:60, a 50 sekundi prije kraja na samo 59:62, poslije izgubljene lopte Bertansa i zakucavanja Akindelea.

Tepić je promašio na isteku napada, a Budućnost krenula po izjednačenje, koje nije uspio da donese Šehović. Partizan se pribrao i sačuvao bodove u penal-završnici...

Budućnost je prethodno imala pobjede u "Morači" nad svim ekipama iz vrha tabele, uz poraze od Olimpije i Radničkog, dok su crno-bijeli bili prilično neubjedljivi na gostovanjima (6-6).

BUDUĆNOST: Šehović 5 (10sk), Mihailović, Subotić 1, Komatina, Vujošević, Vitkovac 9, Popović 11 (12sk), Akindele 11 (6sk, 6blk, 4izg), Ivanović 16 (3sk, 6as), Ćapin 6, Koulmen 2, Mijatović.

PARTIZAN: Tepić (4sk), Lovernj 14 (6sk), Pavlović 13 (5sk, 3as), Dalo, Milutinov 4, Bogdanović 16 (6sk, 5as), Gagić 9 (8sk), Musli (4sk), Šalić, Andrić, Bezbradica, Bertans 9.



PRVA ČETVRTINA

Crno-bijeli su poveli 0:5, na šta je Budućnost odgovorila serijom od 7:0, a briljirao je Nikola Ivanović. Partizan je vratio vođstvo u sedmom minutu (9:12) i to trojkom Bogdana Bogdanovića, nakon perioda obilježenog lošim timskim šutom iz igre, od samo 33 odsto.

Uslijedila je nova serija domaćih, sada od 8:0. Protekla je u znaku ofanzivnih skokova Popovića, Vitkovca i Šehovića, ali i faulova u napadu Milutinova i Muslija, koji su već u devetom minutu imali po dva prekršaja.

Saša Pavlović solo prodorom je smanjio na 17:14.

DRUGA ČETVRTINA

Partizan je otišao na poluvrijeme sa dva poena prednosti - 28:30, najviše zahvaljujući šutu za tri poena 5/10. Tri trojke ubacio je Bogdanović, dvije Davis Bertans.

Kod domaćih je najefikasniji Ivanović sa 10 poena, dok su sve koševe za crno-bijele dala četvorica igrača: Bogdanović devet, Lovernj osam, Pavlović sedam i Bertans šest.

Bogdanović je sredinom druge dionice vezao dvije trojke i sam preokrenuo sa 22:17 na 22:23.

Mladi bek mogao je u finišu da odvede svoj tim na "plus šest", ali mu je položena lopta izašla iz koša, što je na drugoj strani kaznio Šehović iz polukontre za 28:30.

Budućnost je uhvatila šest lopti više u ukupnom zbiru (23:17), a Duška Vujoševića posebno će zabrinuti osam ofanzivnih skokova plavo-bijelih.

Partizanu je dosuđeno 12 faulova, Budućnosti samo sedam. Musli ima tri lične greške, Tepić, Lovernj i Milutinov po dvije.

TREĆA ČETVRTINA

Dželil Akindele u ovom periodu je podijelio četiri od ukupno šest svojih blokada, ali Partizan je popravio odbranu na plejmejkerima Budućnosti i nastavio dobro da šutira spolja.

To mu je u konačnom zbiru donijelo vođstvo od 42:46 uoči posljednjih 10 minuta.

Prije toga su crno-bijeli dva puta imali "plus sedam", ali su dozvolili Aleksandru Ćapinu da im da trojku u posljednjoj sekundi i to poslije osmog ofanzivnog skoka Podgoričana.

Žofri Lovernj je sredinom treće dionice vezao dva pogotka van linije 6,75 metara (30:36, 33:39) i uz odličnu igru u odbrani preuzeo lidersku ulogu od Bogdanovića.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC