• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Delije slave Dženkinsa! Zvezda u polufinalu!

Pred rekordno velikim brojem gledalaca (24.232), Čarls Dženkins vodio crveno-bijele do prvog, istorijskog plasmana u polufinale Evrokupa!

Tačno 24.232 posjetilaca Kombank arene prisustvovalo je istorijskoj večeri Crvene zvezde! Predvođena svojim američkim bekom, prvi put se plasirala među najbolja četiri tima Evrokupa!


Pobijedila je Budiveljnik, poslije produžetka, dovoljnom razlikom za trijumf u dvomeču - 79:70 (11:15, 18:16, 10:11, 24:18, 11:4)

Od kraja četvrte četvrtine, kada je Budiveljnik bio nadomak plasmana, pa do posljednjeg minuta produžetka, Čarls Dženkins ubacio je čak 19 od 21 poena crveno-bijelih!

Zvezda će u polufinalu igrati protiv Uniksa, koji se plasirao među najboljih četiri eliminisavši TED Ankaru.

Iako se 20 sekundi prije produžetka činilo da će Zvezda i treći put stati u četvrtfinalu, košarkaš iz Bruklina preuzeo je odgovornost i počeo da pogađa. U važnom trenutku, deset sekundi prije kraja, pogodio je jedno slobodno bacanje, poslije kojeg je Blejk Ejhern poklonio domaćima loptu, izbacivši je u aut.

Dženkins je ponovo uzeo loptu i, slijedivši instrukcije sa klupe, protrčao do koša protivnika i položio je u obruč, za 63:60. Darjuš Lavrinović u posljednje četiri sekunde nije uspio da pogodi težak šut iz blizine čeone linije...

Meč je otišao u produžetak, u kojem je postojao samo jedan tim i samo jedan igrač!

Ubacivši dvije trojke i polaganje, Dženkins je donio Zvezdi vođstvo 71:60. Narednom trojkom, 1,22 minuta prije kraja, odlučio je pobjednika - 74:64!

Važnim, istorijskim trijumfom, crveno-bijeli su položili značajan karaktera. Izborili su se sa borbenim rivalom, predvođenim Darijusom Lavrinovičem (17 p), ali i sa svojim ofanzivnim brojkama (21/50 za dva, 7/25 za tri), koje su im do završnice unosile nervozu, isto koliko i očekivanja ogromne i ispunjene dvorane.

Uprkos nerijetkim minutima praznog hoda pod košem rivala, tim Dejana Radonjića konstantno je čuvao koncentraciju u odbrani i sakupio čak 18 skokova više. Ukupno 55, od čega čak 22 ofanzivna!

Važne pogotke za Zvezdu postigao je i Demarkus Nelson (ukupo 8 poena), a veliki doprinos pobjedi dodao je i Ivan Radenović, sa 11 poena i 11 skokova. Jaka Blažič ubacio je 10, uz 7 skokova.

ZVEZDA: Rebić, Mitrović, Lazić 5 (5 sk), Blažič 10 (7 sk), Simonović 2 (6 sk), Marjanović 4, Radenović 11 (11 sk), Katić 7 (4 sk), Tejić, Nelson 8 (4 sk, 6 izg), Dženkins 29 (6/11, 4 sk), Dragićević 3 (4 sk).

BUDIVELJNIK: Ejherhn 10, Lavrinovič 17 (9 sk), Šalenga 2, Gorbenko 5, Neruš, Strelnieks 11, Anisimov 2, Minard 10, Samers 13 (7 sk).


PROČITAJTE TOK MEČA NA MONDU:

KRAJ: Pobjeda Zvezde!

Pogodio je još jednu i njom praktično otklonio dilemu oko imena pobjednika - 74:62!

Gdje je Dženkins stao, nastavio je i u produžetku! Pogodio je dvije trojke i stvorio razliku 71:63!

ČETVRTA ČETVRTINA:

Dženkins pogađa polaganje, 63:60! Četiri sekunde prije kraja! Sa druge strane, Darjuš Lavrinovič promašuje šut za dozvoljeni poraz Budiveljnika.

Drama! Deset sekundi prije kraja Zvezda vodi 61:60 i ima loptu.

Budiveljnik je izjednačio 20 sekundi prije kraja, Čarls Dženkins pogodio jedno slobodno bacanje, a Zvezda greškom Blejka Ejherna došla do lopte!

Bez Raška Katića, Zvezda je imala napad na početku posljednjeg minuta. Čarls Dženkins i Demarkus Nelson nisu stvorili napad, pa je američki plejmejker promašio šut za tri.

Uoči posljednja dva minuta, Zvezda vodi 60:57! Demarkus Nelson pogodio je polaganje za "plus pet", ali odigrao lošu odbranu na Strelnieksu. Dejan Radonjić zatražio je tajm.aut.

Čarls Dženkins pogađa trojku, pa polaže loptu u koš za 58:53 za crveno-bijele. Do kraja tri minuta!

Zvezda propušta veliku šansu da povede četiri minuta prije kraja. Marko Simonović promašuje dva slobodna bacanja.

Tadija Dragićević izjednačuje dalekom trojkom, 51:51. Serija Zvezde 8:2. Nakon tajm-auta, Demarkus Nelson promašuje šut o tablu. Pet minuta do kraja.

- Raško Katić preuzeo je ulogu lidera i vuče Zvezdu ka polufinalu. Pogotkom uz slobodno bacanje smanjio je zaostatak za Budiveljnikom na 48:49. Ipak, Minard brzo odgovara lakim košem za 51:48. Šest minuta do kraja.

- Nesigurnost iz napada počela je na momente da se prenosi i na odbranu Zvezde. Gosti su koševima Gorbenka, Anisimova i Minarda brzo poveli 49:43. Do kraja je ostalo osam minuta.

TREĆA ČETVRTINA:

Nervozno je počelo i drugo poluvrijeme. Budiveljnik je poveo 36:31, uz tehničku Rikiju Minardu zbog prigivora. Ukrajinci su ponovo uspostavili vođstvo 38:33, Zvezda u odbrani agresivna, ali u napadu bez konkretne ideje.

Čarls Dženkins pogodio je trojku za 38:40 u 17. minutu, poslije čega je Tadija Dragićević promašio trojku za vođstvo. Nakon toga je i Boban Marjanović promašio polaganje...

Vođeni, pa i sputani ogromnom željom, košarkaši Crvene zvezde ne uspijevaju da u napadu konkretizuju svoju dobru odbranu.

Iz igre šutiraju samo 29 odsto i veoma joj nedostaju poeni.


DRUGA ČETVRTINA

Koševima Ivana Radenovića, Zvezda je kreirala mini-seriju, kojom se primakla gostima na dva poena razlike (29:31).

Trojkom Darjuša Lavrinoviča, pa pogotkom Dehuana Samersa uz faul, Budiveljnik je poveo 25:19. Potom je prednost ukrajinskog tima rasla do 29:19, kada je prekinuo Demarkus Nelson, košem za 21:29.

Jako važan podatak - krilni centar gostiju Darjuš Lavrinović zaradio je drugu ličnu grešku u 14. minutu, pri vođstvu svog tima 19:17. Potom je i Zvezda ušla u problem, zato što je Branku Laziću dosuđen treći faul u 15. minutu. Neriješeno je, 19:19.

Odgovor Zvezde na vođstvo gostiju je čvrsta odbrana. Blažič i Dženkins su početkom druge četvrtine ukrali dve lopte, a Boban Marjanović "lupio" važnu blokadu. Crveno-bijeli su do 14. minuta izjednačili - 17:17.

PRVA ČETVRTINA

Tim Dejana Radonjića dobro je počeo meč, poveo 6:0 i prvih pet minuta zatvorio prilaze svom košu. Ukrajinci su "otvorili" utakmicu sa šest promašenih šuteva (0/6).

Jasno koncentrisani na napad na visokog Lavrinoviča, košarkaši Zvezde insistiraju na igri u napadu pod protivničkim obručem. Prvu trojku ubacio je Čarls Dženkins, za 11:11.

Ukrajinci su u finišu četvrtine stekli prednost serijom 6:0 i velikim brojem skokova (čak 11 naspram Zvezdinih 8).

(MONDO:Foto:MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC