• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vujošević: Država je postala Zvezdin bankomat

"Ja ne pričam ovo sve jer mrzim Zvezdu. Ovim putem samo tražim da država poštuje Partizan i njegove navijače i da izbalansira svoja davanja".

Trener Partizana Duško Vujošević u nedjelju je gotovo jedan sat razgovarao sa novinarima o aktuelnoj finansijskoj situaciji u klubu i u sportskom društvu, što je ustvari bila šira verzija njegovih prethodnih konferencija, uz iznošenje brojnih konkretnih podataka, sa ciljem da dokaže više puta iznesenu tezu, po kojoj se prema Partizanu vodi "politika aparthejda" i da su državna ulaganja u klubove SD Crvena zvezda barem desetostruko veća od ulaganja u SD Partizan.

"Kada ja tražim 10 ili 15 hiljada evra za Partizan, pitaju me da li znam koliko beba može da se zbrine od tog novca i koliko može da se isplati penzija. Sa druge strane, za Crvenu zvezdu je država postala bankomat iz kog se uzima koliko im treba. Znači, ima para za bebe, penzije i Crvenu zvezdu. Valjda, ako nema para, onda ne treba da ih bude ni za koga".

Duško Vujošević je polemisao sa tezama i podacima koje je na svojoj konferenciji u četvrtak iznio predsjednik Zvezde Nebojša Čović. U okviru toga je sa posebnom uznemirenošću odgovorio na "izazov" da se uključi u politiku i "izmjeri svoj uticaj na izborima".

"Ja sam u karijeri ostvario sve što sam želio, jedino nisam uspio da osvojim Evroligu. Ne želim u politiku, ali politika se bavi nama i ja kao svjestan čovjek moram da iznosim u javnost neke stvari, mada time ulazim u nekomotnu situaciju i stvaram moćne protivnike. A, čak i da se bavim politikom, nikada ne bih učestvovao u fizičkoj likvidaciji svog protivnika, nego bih se služio drugim metodama".

Trener Partizana kategorički je izjavio da je pogrešno svoditi sva ova pitanja na njegov lični sukob sa Čovićem, koga kaže da poznaje još iz vremena kada su trenirali košarku u pionirima Partizana, "kada nas je Zvezda tukla sa 50-60 razlike".

Vujošević kaže da je saglasan sa Čovićevim apelom, da policija uđe u klubove i detaljno ispita poslovanje "vječitih rivala".

"I ja sam za to da uđe policija, ali ona prava, da vidi kako je u Košarakaškom klubu Crvena zvezda nastalo 16 miliona evra duga, a kako u Fudbalskom klubu 50 miliona. Dugovi u Partizanu su svakako daleko manji od tih".

Duško Vujošević naveo je da je po dolasku na funkciju predsjednika SD Partizan došao do "zaprepašćujućih informacija" oko iznosa koja javna preduzeća daju klubovima SD Zvezda.

Pomenuo je četvorogodišnji ugovor fudbalskog kluba sa kompanijom "Telekom Srbija", vrijedan tri miliona evra godišnje, zatim sponzorstvo "Gasproma" u iznosu od četiri miliona evra godišnje (obezbijeđeno uz posredovanje prethodne srpske vlade), a pomenuo je i raskid ugovora između "Dunav osiguranja" i Partizana.

"Sa nama su raskinuli ugovor navodeći kao razlog tešku finansijsku situaciju, a poslije toga Zvezdi donirali 400.000 evra da bi isplatila plate".


"Ja ne pričam ovo sve jer mrzim Zvezdu. Ja ne mrzim Moku Slavnića ni Dragan Džajića. Novak Đoković, koji je navijač Zvezde, mi je jedan od omiljenih sportista i javio mi se kada sam bio bolestan. Ovim putem samo tražim da država poštuje Partizan i njegove navijače i da izbalansira svoja davanja. A pričaću sve dok to bude potrebno. Moram to da radim zbog svojih igrača, koji krvavo rade, a nemaju žutu banku u džepu".

Kada je riječ o "politici aparthejda", ona se, prema Vujoševićevim riječima, odnosi na način regulisanja poreskog duga.

"Naš dug iznosi 149.274.836 dinara. Od toga je oko 500.000 evra osnova, a sve ostalo su kamate. Paralelno sa time plaćamo porez za ovu godinu i pride dajemo 7.000 evra mjesečno, za servisiranje garancija bankama", počeo je on.

ZVEZDA TELEKOM JE PRIVATNI ČOVIĆEV KLUB

"Mi smo svojom greškom propustili priliku da prošle godine uđemo u reprogram poreskog duga, koji podrazumijeva brisanje kamata. U toj situaciji je trebalo odmah dati novac za dvije mjesečne rate, koji mi nismo dali jer nam je bilo preče da novac podijelimo igračima. Nadali smo se da će nam kasnije biti omogućen reprogram".


Vujošević smatra da prema Partizanu vlada maćehinski odnos, jer je Zvezdi država, uz angažovanje tadašnjeg gradonačelnika Dragana Đilasa, omogućila da prihvatanjem Unaprijed pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) svede iznos prijavljenog poreskog duga na samo 2,5 odsto.

"Sada hoće da mijenjaju taj Zakon o stečaju, jer su shvatili da se pomoću njega oživljavaju vampiri. Da ne govorim o tome po kom osnovu država daje novac Crvenoj zvezdi Telekom, koja je po svim papirima privatni klub Nebojše Čovića".


Predsjednik SD Partizan naveo je da FK Crvena zvezda zbog blokade računa tri mjeseca nije izmirivala poreske obaveze.

HTIO SAM TV DUEL SA ČOVIĆEM


"Prošle godine sam prihvatio poziv da sa čelnicima Crvene zvezde pričam na SOS kanalu, ali oni nisu prihvatili. Htjela je i Olja Bećković da nas dovede u 'Utisak nedjelje'. Ja sam pristao, ali do te emisije nije došlo".


"Po pravilima reprograma, svako ko toliko zakasni gubi pravo da mu se ne obračunavaju kamate. Pitam da li će njima sada biti uskraćeno pravo na reprogram? Na takve stvari mislim kada pričam o politici aparthejda".

Govoreći iz uloge trenera crno-bijelih košarkaša, Vujošević je rekao da se plaši kako je krajnji cilj da Partizan na kraju sezone, iz nužde, proda kompletan tim.

"Oni računaju da ćemo na kraju sezone da rasprodamo igrače, namirimo dugove i svi da budu zadovoljni. Ja ću da ćutim jer sam dobio novac, igrači isto tako, a ćutaće i oni kojima će odgovarati slab Partizan".

Na pitanje zašto nije podigao glas kada su brojni klubovi SD Zvezda svojevremeno prolazili kroz velike nedaće i čak bivali ugašeni, odgovorio je da nije bilo u njegovoj nadležnosti da se bavi "propadanjem Zvezde", ali i da je država mnogo puta pomogla upravo klubu sa Malog Kalemegdana.

"Pogledajte, još od vremena kada je vladao Milošević, država je osim u dva-tri navrata uvijek bila prisutna u Zvezdi. Bili su tu Voja Stojaković, Žika Anđelković, kasnije je poslat Slobodan Vučićević".

(Ivan Bogunović - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC