• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdaško sjećanje na Udine 1974.

U srijedu se navršavaju četiri decenije otkako su crveno-bijeli osvojili Kup pobjednika kupova, jedini evropski trofej u klupskoj istoriji.

Slučaj je htio da se prva utakmica polufinala Evrokupa, između Crvene zvezde Telekom i Uniksa u Kombank areni, igra tačno na 40. godišnjicu trijumfa crveno-bijelih u Kupu evropskih pobjednika kupova.

Drugog aprila 1974. u Udinama, u finalu je sa 86:75 savladana češka Zbrojovka, što je generaciji pod vođstvom profesora Aleksandra Nikolića bilo drugo od tri finala KPK između 1972. i 1975, a jedino iz koga je izašla kao pobjednik.

Kasnije je Zvezda dva puta igrala finale Kupa Radivoja Koraća, ali su bolji bili Elan Ortez (1984) i Meš Verona (1998).

Jedini evropski trofej, klubu su donijeli Goran Rakočević, Zoran Lazarević, Ivan Sarjanović, Božidar Pešić, Radivoj Žiković, Dragoje Jovašević, Dragan Kapičić, Ljubodrag Simonović, Dragiša Vučinić, Zoran Latifić, Ljupče Žugić i Zoran Slavnić.

Moka, Duci, Kaponja i drugovi su na putu do finala pobjeđivali albanski Nandori, francusku Banjolu, bugarski CSKA, italijanski Sakl i španski Estudijantes.

Članovi te ekipe u srijedu će biti specijalni gosti na utakmici protiv Uniksa.

"Mi smo dugo bili u vrhu jugoslovenske košarke i znali smo da takođe pripadamo evropskom vrhu. Plašili smo se da ne stanemo na korak do uspjeha, ali uspjeli smo da pobijedimo i u finalu", prisjeća se Dragan Kapičić.

"Tada smo igrali utakmice u jednoj maloj sali na Novom Beogradu. Bila je mnogo mala za današnje uslove, ali je sa tribina stizalo mnogo emocija. To je Crvena zvezda", dodao je kapiten tog tima crveno-bijelih.

Dragiša Vučinić rekao je da je okupljanje te ekipe počelo 1967. godine.

"Simonović i ja smo došli iz malih klubova, a Kapičić i Slavnić iz juniora. Dočekao nas je Cvetković, koji je bio već afirmisani reprezentativac. Već u prvoj godini smo nagovijestili da ćemo biti ozbiljan autoritet".

Ivan Sarjanović izrazio je zadovoljstvo što Zvezda opet učestvuje u završnim borbama za jedan značajan trofej.

"Igrački kadar je odličan, menadžment takođe. Finansije su sređene, ali sve to ne bi bilo dovoljno da nema hemije među igračima. Mene jako veseli da se Zvezda poslije toliko godina vraća, ali i da misli na nas i da ćemo biti prisutni na utakmici protiv Uniksa".

(MONDO, Foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC