• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjajna Zvezda! U Rusiju sa 11 razlike!

Uniks osam minuta bez poena u četvrtoj četvrtini! Velika pobjeda crveno-bijelih pred revanš polufinala Evrokupa.

Na dan kada je osvojila prvi trofej u Evropi, Kup pobjednika Kupova 1974. godine, Crvena zvezda nagovijestila je da nešto slično i ove, 2014. godine!

U spektakularnoj atmosferi, pred 22.735 navijača i Novakom Đokovićem, košarkaši srpskog tima odigrali su odbranu za udžbenike, premotavanje i ponavljanje, dozvolili timu koji je ubacivao prosječno 81,7 poena po meču da upiše samo ČETIRI poena u posljednjih deset minuta igre i...

...pobijedila sa 11 razlike pred revanš u Rusiji.

Crvena zvezda - Uniks Kazanj 63:52 (15:18, 20:15, 15:15, 13:4), uz 15 poena Jake Blažiča, 14 Raška Katića i po deset Tadije Dragićevića i Čarsla Dženkinsa.

Ali, nije napad dobio ovaj meč dvocifrenom razlikom, razlikom koju na Malom Kalemgedanu niko nije smio ni da pomene u nedjelji uoči utakmice.

Osam minuta držali su crveno-bijeli 20 miliona evra skupu ekipu bez ubačenog poena u posljednjoj dionici! Gdje ima odbrane, ima i skoka, a tim Dejana Radonjića 12 puta bio je viši pod obručima od rivala (44:35) i tako, na "oruk", muški, dobio utakmicu koja se tako igra, tako i dobija.

Ipak, daleko je od gotovog!

Crvenu zvezdu očekuje dug put u zemlju Tatara i teška utakmica u dvorani u kojoj neće "grmiti" kao večeras u "Areni", ali u dvorani u kojoj niko nije pobijedio ove sezone...

Bilo je 39:39, kada je Zvezda početkom treće četvrtine počela da steže odbranu i ulazi u "meso" protivnicima, a kada su se najefikasnijem strijelcu domaćeg tima u prvom poluvremenu, Jaki Blažiču, pridružili i Raško Katić i Tadija Dragićević, gost je počeo da zaostaje.

Poenima Katića i Dragićevića, Zvezda je polako došla do 48:39, nerijetko i iz drugog napada, zahvaljujući ofanzivnom skoku. Nijedan promašaj Radonjićevog tima na utakmici nije prošao bar bez pokušaja da se lopta osvoji opet.

Tada je italijanski trener Andrea Trinkijeri, na kraju klupe, pronašao Tajvena Mekija, koji mu se zahvalio sa trojkom i dvojkom, za tajm-aut Zvezde i novi početak, ponovo sa "plus 2".

Ali, "Mekija" nije bilo u četvrtoj četvrtini. Branko Lazić nije silazio sa vrata prvom strijelcu "zelenih" Endrjuu Gaudloku, koji je ubacio 13 do poluvremena, a pet od tada, Dragićević je zaustavio Kostasa Kajmakoglua, a ni Nikos Zizis nije mogao da pronađe otvoren šut.

I to je tako trajalo do 2:01 prije kraja utakmice!

Tačno je da je Crvena zvezda dobila sa 11 razlike, ali treba istaći i to da je od rezultata 55:48, do teško stečenih 60:48, domaći tim nošen frenetičnim navijanjem košem završio samo dva od 12 napada. Međutim, negdje je ta enormna utrošena energija u odbrani morala da uzme danak.

Radonjić je pozvao hitan tajm-aut kada je Gaudlok pogodio prvi šut u nastavku, trojku za 61:51, kada je zahvaljujući staloženoj igri Katića, prednost bila 13 razlike.

Ohladili su se, samo naizgled, u tom trenutku crveno-bijeli i brzopleto potrošili naredna tri napada, uz prebrz šut za tri Blažiča, nerezonski ulaz Demarkusa Nelsona i promašenu ranu trojku Dragićevića, ali nijednom nisu bili kažnjeni na drugoj strani, jer Uniks uveliko nije znao šta radi sa loptom u rukama. I njegovi košarkaši igrali su znatno drugačije nego u najvećem dijelu sezone, a samu u Evrokupu imali su skor 19-1.

Kad nije išlo spolja, Zvezda je na minut prije kraja konačno odradila izolaciju za Katića, a on uspio tri sekunde prije isteka napada da izvuče faul Vladimira Veremenka i ubaci oba slobodna bacanja za 63:51.

Do kraja, samo je Čak Ejdson ubacio jedan penal, iako su i Rusi mogli ispod deset, i Zvezda na plus 13.

Ali, i 11 razlike je kapitalna prednost! I sasvim zasluženi "bis", na koji su Delije pozvale košarkaše. Kada su se vratili iz svlačionica, crveno-bijeli su burno proslavili pobedu sa navijačima, ali i najpoznatijem među njima, Đokovićem.


Na početku utakmice, gosti iz Rusije nisu bili impresionirani atmosferom, niti opterećeni salvom zvižduka - hladnokrvno su počeli utakmicu, prije svih njihov kasno kupljeni Amerikanac, Gaudlok, koji je postigao prvih šest od osam poena "zelenih" i kasnije u drugoj četvrtini jednominutnom minijaturom vratio Uniks sa "minus 6".

ZVEZDA: Novak Đoković bio je impresioniran atmosferom i dočekom.

Zvezda nije dobro počela prvo poluvrijeme šuterski, a to se nije značajno popravilo ni u drugoj četvrtini. Ipak, nepreciznost nadoknađena je velikom borbenošću i skokom, koji je domaćem timu davao drugu, pa i treću šansu za koš.

Uniks je imao 12:18, Zvezda odgovorila serijom 12:1 za 25:19, a kada je Gaudlok ubacio trojku, pa odigrao "fejd avej" protiv Branka Lazića za 25:24. To je bio poziv za napad ruskog tima, koji je iskoristio loše izolacije za Bobana Marjanovića u ofanzivi i preko Kostasa Kajmakoglua i Vladimira Veremenka stigao do 28:31, odnosno 30:33.

Da gosti ne odu na pauzu kao lideri, pobrinuo se Lazić dobrom odbranom, prvo nad Gaudlokom, pa nad Čakom Ejdsonom, uz dva ubačena slobodna bacanja na drugoj strani iz čega je izašla i mini serija Jake Blažiča - polaganje, pa akcija za Slovenca - trojka iz ugla, prva na meču iz šestog pokušaja, za 35:33.

Zvezda je, poslije još jednog promašaja Marjanovića, ipak imala posljednji napad, ali se Čarls Dženkins spetljao pod košem u trenutku odraza, tako da je ostalo "plus 2". Blažič je za 20 minuta postigao 12, Gaudlok 13 poena. Marjanović imao samo 1/7 iz igre, pa je teret pod obručima u nastavku iznio Katić.



REZULTATI POLUFINALA:

U utorak:

Valensija - Nižnji Novgorod 84:75 (20:23, 21:9, 22:17, 21:26)
/Dubljević 24, 12 sk, Lučić 7 - Tompson 25, 8 sk, Korobkov 14/

U srijedu:

Crvena zvezda - Uniks Kazanj 63:52 (15:18, 20:15, 15:15, 13:4)
/Blažič 15, Katić 14, Marjanović 3, 10 sk - Gaudlok 18/

Revanši su 9. aprila.

(MONDO, foto: Tanjug/Tanja Valić)

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

VEČITI DELIJA

ZVEZDA i dalje igra bez kiksa,velika pobjeda protiv Uniksa!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC