• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vujošević: Neću da ućutim

"Moja je obaveza da branim interese Partizana", konstatovao je trener crno-bijelih u još jednom opširnom izlaganju pred novinarima u "Pioniru".

Konferencija za novinare KK Partizan uoči puta u Istanbul, na gostovanje Galatasaraju, protekla je u još jednom detaljnom obraćanju javnosti trenera crno-bijelih, Duška Vujoševića.

Šef struke tima iz Humske, ujedno i predsjednik Sportskog društva Partizan, rekao je da najavljeno smanjenje upliva državnog novca u najveće klubove nije dobro, da se neće osjećati krivim za to i da je zabrinut novonastalom situacijom.

Reagujući na izjavu predsjednika SNS-a Aleksandra Vučića, koji je najavio skoru privatizaciju "vječitih rivala", Vujošević je izjavio da ne osjeća odgovornost zbog takve reakcije nosilaca vlasti u zemlji.

"Što se tiče jučerašnjih priča oko finansiranja sporta, a vidim da sam i ja pominjan, cijela moja intencija je bila da se izbalansira na neki način državno sponzorstvo koje ide preko javnih preduzeća kada se govori o dva najveća sportska brenda Srbije. Tu sam ukazao na neke stvari i saznanja do kojih sam došao, da je velika razlika, otprilike dvocifreno prema jedan kada je u pitanju SD Crvena zvezda prema Partizanu".

"Namjera mi nije bila da podižem ekstremne tenzije, već da opomenem na takvu činjenicu. Takva situacija sa premiranjem klubova je posljedica politike koja se, uslovno rečeno, vodi od 2000. godine. Za to ne snosi odgovornost sadašnja država i vlada, sada se to nastavilo, a traje dugo", rekao je Vujošević.

On je zapitao zašto je potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u iznošenju podataka o finansiranju Crvene zvezde i Partizana preskočio 2004, 2005. i 2006. godinu.

"Kada govorimo o finansiranju KK Partizan i KK sa Malog Kalemegdana, ne znam zašto se preskaču godine. Ako se izvuče koliko smo mi primili, zašto se ne izvuče koliko je primio FK Partizan, FK Crvena zvezda i Košarkaški klub Crvena zvezda. Zašto se preskaču godine kada je Zvzeda bila 'Evropska zvezda', godine kada je Vesić vodio klub... Komplikovana je situacija. Ne može šut sa rogatim. Tu sam praktično ušao u rat sa državom, i to sam, sa vrlo malo pomoći od ljudi iz Partizana".

Vujošević je govorio i zašto je protivnik brze privatizacije, dotakao se poreske politike i konstatovao da je iznio neprecizne podatke u vezi sa sponzorstvom Telekoma usmerenim ka Crvenoj zvezdi.

"Ja nemam podatke. Ne servisira me DB. Ispostavilo se da podatak za Telekom oprezno moram da kažem da nije sasvim tačan. Ne znam šta je tačno. Ja sam se oslonio na izjavu Branka Radujka poslije potpisivanja sponzorskog ugovora sa FK CZ koji je rekao da je nastalo najveće sponzorstvo u istoriji sporta... Neobično mi je da se ispostavilo da je naš ugovor sa Telekom veći od, kako je Radujko tada rekao, 'najvećeg sponzorstva u istoriji sporta'.

"Brza privatizacija bi mogla da izazove samo velike probleme, počev od toga da Partizan privatizuje neko ko nije paritzanovac, sa nekom određenom idejom.

Kada je košarka u pitanju, time bi direktno bio ugrožen KK Partizan, zato što nema sponzora od privatnika, gdje je vezan isljučivo za pare koje dobija od društvenih firmi. Jako smo zahvalni tim sponzorima, pogotovo NIS-u, koji je naš najveći sponzor"
, smatra Vujošević.

Trener Partizana rekao je da se ne plaši eventualne istrage o porijeklu njegove imovine, sa jasnom aluzijom da mu je time zaprijetio predsjednik Crvene zvezde Nebojša Čović u pauzi emisije "Utisak nedjelje".

"Dotični gospodin mi je rekao u pauzama da će se ispitati porijeklo moje imovine, porez. Dođi brate. Ja sam sve što imam zaradio. Banku ni od kakvog igrača, transfera nisam uzeo, niti bilo koga... Stvarno neću da ućutim".

Kao i tokom gostovanja u nedjeljnoj emisiji na TV B92, Vujošević je poseban dio svog izlaganja posvetio Fudbalskom klubu Crvenoj zvezdi.

"FK Crvena zvezda ima tri mjeseca blokiran račun zbog nepoštovanja reprograma i neplaćanja poreza.... Prema današnjem spisku, nema ih među 500 najvećih poreskih dužnika. Interesuje me da li su ispali iz reprograma jer ne plaćaju redovno?".

Trener crno-bijelih ponovio je i da nema želju da proziva nikoga lično, ali i da smatra da su za trenutnu situaciju najodgovorniji oni koji vode državu.

"Sport je važan segment. Ne ovoliko kolika se gužva napravila. Ne ide na dobro ovako. Klub koji vodim postaje talac mojih riječi. Kao predsjednik SD htio sam da opomenem ljude koji vode vladu kakva je situacija", objasnio je Vujošević.

Odgovorio je i na pozive da uđe u političke vode...

"Nemam želju da se bavim politikom. Hipotetički govoreći, kakav bih bio da se time bavim - uopšte neću da ulazim u to. Politika se bavi mnome, a radim sa ljudima koji nisu plaćeni i hoću da budem u miru sa samim sobom. Vlast je vlast, nije pametno zalijetati se na nju, ali osjećam obavezu da se tako nešto kažem".

"Ako je nekome bila tendencija da se ugasi Partizan, što je bilo nekih naznaka, moram da kažem da je bilo priilično efektno. Znate kao mlađi sam vkežbao džudo i tamo je osnovna stvar da oboriš protivnika njegovom snagom, to nekad prčam svojim igračima. Skoro da je to tako urađeno".

"Ne sviđa mi se što su horske te neke izjave zašto ne izađem na glasanje da vidim koliko bih glasova dobio. Prvo, neki čovjek koji vodi Ljutice Bogdana, pa ovaj koji vodi zemlju, pa onaj, pa ovaj... Horski se, kao da sve to ide iz iste glave, da se sastavlja i priča"
, podvukao je on.

Kako izaći iz trenutne situacije? Da li je moguće da se odnosi dva kluba poprave?

"Nije dobro. Mora da se ima manje sujete, više odgovornosti, pravičnosti, manje demagogije... Eto, to je ono što je imam da kažem. Nadam se ipak da će preovladati ne trenutak, ne promjene raspoloženja, ne okruženje koje je često za one koje su na vlasti najgore moguće ,ali nešto novo. Država treba da ima sistem finansiranja vrhunskog sporta, liječenja bolesne djece, svega..."

"U principu, te pare koje treba da daju za sport, pogotovo za košarku, su jako male kada je u pitanju državni budžet i neće niko bolje živjeti ako se te pare izuzmu, već će samo da propadne sport", konstatovao je Vujošević.

(MONDO, Foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC