• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte sportsku porodicu Noa!

Ol star centar Čikago Bulsa nije povukao sportski gen samo od oca Janika...

Žoakim Noa već drugu sezonu je najbolji igrač i lider ekipe Čikaga, u odsustvu povrijeđenog Derika Rouza.

Iako bitno oslabljeni, Bulsi su obezbijedili prednost domaćeg terena u prvoj rundi plej-ofa, a Noa je tome doprinio sa 12,6 poena, 11,2 skokova i 5,4 asistencija. U svojoj sedmoj NBA sezoni postavio je lične rekorde u svim navedenim statističkim kategorijama i drugu godinu zaredom bio učesnik Ol star meča.

Iz utakmice u utakmicu potvrđuje da ima sve kvalitete da jednog dana osvoji šampionski prsten, čime bi ušao u krug od četrdesetak košarkaša koji su bili prvaci u profesionalnoj i studentskoj konkurenciji.

Žoakima Nou svijet je upoznao prije desetak godina, kao centra Florida Gejtorsa, koji su dva puta stizali do NCAA titule.

Isprva, dok se još nije nametnuo svojim vrhunskim rezultatima, bio je medijski atraktivan kao sin nekadašnjeg teniskog asa, Janika, koji je bio osvajač Rolan Garosa 1983, treći igrač svijeta u singlu i najbolji u dublu.

Činjenicu koja mnogima nije bila poznata - da je i Žoakimov deda bio profesionalni sportista - osvijetlio je popularni blog posvećen Paninijevim samoljepljivim sličicama, "Old School Panini", koji je dužnu pažnju posvetio Zakariju Noi, centarhalfu francuskog Sedana sa kraja 50-ih i početka 60-ih.



Zakari Noa rođen je 1937. u glavnom gradu Kameruna, Jaundeu, a 1961. sa Sedanom je osvojio Kup Francuske.

Mada je zbog ozbiljne povrede okačio kopačke o klin sa samo 26 godina, Zakari je u svom DNK imao kvalitetan sportski gen, što se kasnije potvrdilo kroz odlične karijere njegovog sina i unuka i to u različitim sportskim granama.

Kuriozitet je da se Janik rodio iz Zakarijeve veze sa Francuskinjom, a Žoakim iz Janikove veze sa Šveđankom, pa se po boji kože igrača Bulsa teško može zaključiti da po dedi vuče porijeklo iz centralne Afrike!

Za razliku od oca, koji je bio čuveni plejboj i ženskaroš, Žoakim je poznat uglavnom po onom što radi na košarkaškom terenu. U svakom slučaju, bilo bi zanimljivo kada bi i on jednog dana dobio sina.

U današnje vrijeme, nema sumnje da bi već na prvom treningu Žoakima juniora bio prisutan neko iz svijeta medija, da napravi priču o budućem šampionu u... ko zna kojem sportu!

(MONDO, Foto: oldschoolpanini.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC