• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIBA prijetila Srbiji izbacivanjem sa SP!

U košarkaškoj Superligi Srbije moraće hitno da odustanu od igranja po ULEB pravilima.

Nastup "orlova" na predstojećem Svjetskom kupu u Španiji (preimenovano prvenstvo svijeta), ovih dana je iznenada bio doveden u pitanje, saznaje MONDO.

Takmičenje u košarkaškoj Superligi Srbije prvi put u istoriji je počelo po pravilima ULEB, koja se primjenjuju u Evroligi i Evrokupu, ali i u ABA ligi. To se, naravno, nije dopalo ljudima iz Svjetske košarkaške federacije...

Informaciju da je KSS dobio oštro upozorenje iz sjedišta FIBA, za MONDO je potvrdio Dejan Tomašević, jedan od potpredsjednika Saveza.

"Proslijedili smo našoj ligi upozorenje, u kome piše da kao zemlja članica FIBA, moramo da primjenjujemo njena pravila igre u nacionalnom prvenstvu. Klubovi su shvatili ozbiljnost situacije i brzo će donijeti odluku o napuštanju ULEB pravila", rekao je Tomašević.

"Kada bi Superliga nastavila da se igra kao do sada, bili bismo izloženi ozbiljnim sankcijama i posljedicama. Pomenuto je čak i neigranje na FIBA Svjetskom kupu u Španiji".

Nekadašnji srpski as dodaje da je ove nedjelje na sastanku u Ljubljani ponovo apelovao na usklađivanje propisa, jer sadašnje "dvovlašće" nije u interesu košarke.

"Mislim da je nedopustivo da postoji više vrsta pravila i nadam se da će se to ubrzo riješiti. FIBA želi da uspostavi red i ja to podržavam. Ljudi iz FIBA i ULEB moraju da pronađu zajednički jezik. Ne vodi ničemu ako se na sport djeluje iz više centara i onda mjeri čiji je uticaj jači".

Razlike u pravilima FIBA i ULEB nalaze se u detaljima, kao što su kažnjavanje tehničke greške, broj tajm-auta i njihovo trajanje, posjed lopte na početku četvrtina, kriterijumi za dosuđivanje nesportske lične greške...

Superliga Srbije trebalo bi da se vrati na FIBA pravila od četvrtog kola, nakon Fajnal fora ABA lige.

(Ivan Bogunović - MONDO, Foto: fiba.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC