• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tegeltija: A kad su me napadali, ćutali ste!

Poznati novinar SOS Kanala pismom se obratio javnosti nakon što se skinuo tokom košarkaške utakmice Partizan - Radnički.

Košarkaška utakmica Partizana i kragujevačkog Radnikog u nedjelju uveče imala je epitet derbija, ali je igra i košarka bila u potpuno drugom planu.

Spontani bunt publike, trenera obje ekipe i novinara SOS Kanala Vladana Tegeltije, koji su poskidali odjevne predmete sa sebe (neki sakoe, neki majice), obilježio je nedjelju veče u "Pioniru", a mnogi su "skočili" na Tegeltiju, optužujući ga da je prevršio mjeru pristojnosti, novinarske kodekse, pa su i izjednačili njegov postupak sa onim što je uradio drugi novinar - Aleksandar Jovanović - kada je gađao loptom trenera crno-bijelih Duška Vujoševića.

Osjetivši potrebu da se solidariše sa trenerima obje ekipe, koji su iskazali protest zbog (nerazumnih) kazni čelnika Košarkaške lige Srbije, koji su se pretvorili u "modnu policiju", Tegeltija je, na poziv publike, skinuo majicu, a prethodno je trener Radničkog Miroslav Nikolić pozitivno odgovorio navijačima i skinuo sako.

U otvorenom pismu javnosti, koje je poslao sajtu Mozzarsport, Tegeltija je istakao da se ne kaje zbog skidanja majice, da je osjetio potrebu da se solidariše, prije svega sa Nikolićem i podsjetio je šta je sve tokom dugogodišnje karijere radio i izvještavao o mnogim stvarima o kojima drugi nisu htjeli/smjeli.

"Ne kajem se zbog skidanja majice, već jedino što sam zaboravio da sam prethodno skinuo potkošulju u kolima, jer je bila mokra zbog vrućine. Osjetio bih se kukavicom, bez stava i morala, da se nisam solidarisao, ne zbog poziva sa tribina da se pridružim buntu protiv onih koje kritikujem više od deceniju, već poteza mog prijatelja Miroslava Mute Nikolića. Ovo nema veze sa Zvezdom ili Partizanom, Vujoševićem ili Blagojom Ivićem iz Crnokose koji su se našli na meti ljudi koji su upropastili i upropaštavaju srpsku ligu i košarku", napisao je Tegeltija.

Poznati voditelj je naglasio da ga je na taj potez podstakao, kako je naveo, njegov prijatelj Muta Nikolić i to što se, uprkos lošim odnosima sa kolegom Vujoševićem, solidarisao sa njim, a sve zbog teško razumljivih propisa KLS.

"Na ovakav potez me potakao Muta koji je dočekan uvredama u 'Pioniru', koji je u lošim odnosima sa Vujoševićem - nedavno ga je i prozivao po novinama, mislim da i ne komuniciraju - ali je pokazao po cijenu plaćanja kazne esnafsku solidarnost, stav, bunt, građansku neposlušnost protiv kabadahija i njihovih pijuna, poslušnika koji izmišljaju pravila kojih nema nigdje u svijetu, dok nam se liga i košarka skoro gase. Muta me je oduševio pogotovo poslije nedavnog saslušavanja u Kragujevcu, ali i finansijske situacije u kojoj su i on i klub. Ovakav bunt i reakcija se desila - a da ja pamtim - samo još jednom, kada su navijači Partizana na vječitom derbiju napustili dvoranu u znak protesta zbog prekomjerne upotrebe sile prema navijačima Zvezde, prije desetak godina".

Tegeltija je istakao da mu publicitet nije potreban, niti da je bio svjestan da ga kamera snima u tom trenutku.

"Moj stav je poznat, jer se ne krijem iza inicijala ili tekstova bez potpisa. Ko nije bio u 'Pioniru' ne može da razumije kako je sve izgledalo. Mnogi nisu, a sada morališu, a znaju šta se sve dešava u našoj košarci i sportu, ali ne smiju da zucnu. Isti ti nisu smjeli da prenesu pismo javnosti direktora SOS kanala Dragiše Kovačevića od petka, ili prebijanje mog kolege sa SOS-a, u subotu na stadionu Partizana. Isti ti nisu smjeli ni do dan danas da napišu šta je sve bilo u Kragujevcu prošle godine, ili Železniku pretprošle, šta je bilo sa Jurasom u Vršcu, na arbitraži Saveza potom, ko je i kako još ulazio u sudijske svlačionice, šta je radio po hodnicima, kako je i gdje izabran ovaj komesar ili smijenjen prethodni, ko je i kako ušao u ABA ligu...".

Tegeltija je nastavio ispovijest...

"Kažem ono što mislim. Osjećam, impulsivan sam, a to u Srbiji košta. Ne robujem lažnim normama i kodeksima, nemam čega da se stidim, jer nisam nikoga udario, gađao, vrijeđao, bacao stolicu, jurio po hodnicima i tunelima.... Što bi rekao Bora Todorović u 'Maratoncima': 'Nije sramota skinuti se, već ukrasti...'. A ja dodajem da nije sramota skinuti se do pojasa, već uništavati srpsku košarku. U 'Pioniru' je prije četiri godine visio crno-bijeli transparent sa uvredom na moj račun, zbog stava koji se nije sviđao većini. Svašta je stizalo i poslije posljednje prvoaprilske šale za Kinsija. Vujošević se uključivao u emisiju sa žestokim replikama prije 12 godina, mnogi u narednim takođe. S drugima nije bilo prijatno kada su dolazili sa telohraniteljima, bilo u redakciju, bilo u emisiju u studio. Svega je bilo i biće, svih mogućih pritisaka, ukidanja sponzorstava, prijetnji, pa i tužbe zbog pjevanja igrača u svlačionici, konkretno jedne pjesme Nikoli Pekoviću. Ponoviću, nebitan sam ja, već košarkaški marginalci i njihovi nalogodavaci koji uništavaju naš trofejni sport zbog svojih ličnih interesa već 10 godina, zbog kojih je i nastao bunt. O tome niko ne smije i neće, najlakše je zamijeniti teze i hrabro moralisati o reakciji".

Podsjetio je na još neke stvari, priloge i izvještaje iz dugogodišnje karijere.

"Ponosan sam, jer smo prvi pustili dešavanja iz Vršca, bilo ispred sudijske svlačionice i sa konferencije za medije, bilo sa tribina sa navijačima Zvezde prethodno, poslije čega smo ispratili i podržali akciju arbitara. Jedini imamo snimak kako se Drobnjak odražava iz auta, prije primanja lopte i čuvene trojke, a hvala Bogu postoji još mojih snimaka razgolićenih do pola, sa velikih slavlja naše reprezentacije iz svlačionica, autobusa, sa bazena... Jedino što sam tada bio mnogo, mnogo mršaviji i mlađi. Zato mi je moj prijatelj Novica Veličković odmah poslao karticu i specijalan program kod njega u teretani".

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC