• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Sale Nacionale": Borim se za svakog igrača

Novi selektor Srbije odbrojava dane do početka priprema za FIBA Svetski kup. Prati oko 35 igrača, a planira da radi sa njih 18.

Aleksandar Đorđević, čovek koji je i u Beogradu i u Milanu "svoj na svome".

Novinarima nije uvijek lako da dođu do legende srpske košarke, ali je teži dio posla ovog puta odradila Evroliga, koja ga je pozvala da tokom Fajnal fora učestvuje u jednoj od društveno odgovornih manifestacija u tzv. fan zoni.

"Dužnost svih nas koji smo nekada nešto odigrali na košarkaškim terenima je da dio toga vratimo zajednici. To su neke stvari koje dolaze iz NBA lige, Evropa ih 'prepisuje' i meni je izuzetno drago što sam uključen u ovakvu akciju", rekao je Đorđević na početku razgovora.

Brzo je u prvi plan izbilo ono što sve nas najviše interesuje. Kako teku aktivnosti u susret pripremama za FIBA Svjetski kup u Španiji. Okupljanje "orlova" predviđeno je za 9. jul.

"Pratimo oko 35 igrača koji su na širem spisku - kako ja lično, koliko mogu, tako i moji saradnici. Gledamo kako igraju, kako se ponašaju, kakav im je odnos prema svim obavezama. Sve ulazi u analizu".

Đorđević je najavio da će se na preliminarnom spisku naći i neki igrači koji će znati da nisu u kombinaciji za veliko takmičenje - čisto da bi dobili neku vrstu javnog priznanja.

Na pripremama će okupiti 18 košarkaša, od kojih bi debitant mogao da bude Ognjen Kuzmić, saigrač Nemanje Nedovića u Golden Stejt Voriorsima.

On je u NBA ligu otišao iz rodne Bosne i Hercegovine, preko Španije i kao debitant uglavnom igrao za razvojni tim "ratnika".

"Obavio sam jedan razgovor sa njim. Izrazio je želju da igra za Srbiju i meni je izuzetno drago zbog toga. Veoma je interesantan, s obzirom na poziciju na kojoj igra, na način igre i atletske mogućnosti. Nedostaje mu iskustvo, ali je sigurno igrač vrijedan truda. Planiram da vezano za njega i Nemanju uspostavim jasnu saradnju sa Golden Stejtom i novim trenerom Stivom Kerom", otkrio je srpskio selektor.

On planira da pozove i Miroslava Raduljicu iz Milvoki Baksa, koji je nakon neodlaska na Svjetsko prvenstvo u Turskoj 2010. bio daleko od nacionalnog tima.

"Na njega apsolutno računamo. To je igrač koji je prošao mlađe selekcije, bio i 'A' reprezentativac, osvajao je medalje. Ja ne odustajem ni od jednog igrača. Na nama je da se izborimo za njih, za njihov odnos prema dresu, da radimo sa njima i tokom sezone i tokom ljeta. Naš interes je da imamo što više igrača u najboljim ligama".

U Milanu su trenutno Teodosić, Krstić i Micov, košarkaši CSKA.

"Sa svima njima sam u direktnom kontaktu, ali ovih dana nisam htio da ih opterećujem. Navijaću za CSKA na Fajnal foru. Bilo bi sjajno da postanu šampioni, prije svega za njih trojicu, jer zaslužuju tako značajan trofej. Onda bi njihovo samopouzdanje i energija mogli da se prenesu na sve nas..."

Vladimir Lučić nedavno je sa Valensijom osvojio Evrokup, dok je Bogdan Bogdanović proglašen "Zvijezdom u usponu" Evrolige.

"Mislim da te stvari mogu da utiču na njih samo maksimalno pozitivno. Bogdanović je mlad igrač, koji drugu godinu igra na visokom nivou. Čini mi se da će se njegova uloga u reprezentaciji promijeniti, da će i on sam od sebe zahtijevati više nego na Evropskom prvenstvu".

"Lučić je igrač izuzetno bitan za hemiju ekipe. Ulazi sa klupe i sve vuče napred energijom i požrtvovanjem. U toj ulozi je jedan od najboljih igrača u Evropi i izuzetno sam srećan što je osvojio Evrokup. Čestitam mu ovom prilikom, iako sam i lično to uradio".

Foto: MN Press
PRVAKA EVROPE ODLUČUJU SITNICE

Naravno, Đorđević će u petak i u nedelju uveče biti u dvorani Mediolanum Forum, gdje će CSKA, Makabi, Real i Barselona rješavati pitanje novog šampiona Evrolige.

"Donedavno sam mislio da je Real apsolutni favorit, ali nakon poraza od Barselone u španskoj ligi, nisam siguran... Nisam dobar prognozer. Kada bih se kladio, to bi bilo na autsajdera, Makabi".

Iako je bio veliki as, Đorđević je na Fajnal foru trijumfovao samo jednom - u Istanbulu 1992. godine sa Partizanom.

"Najvažnije su mentalne karakteristike. Psihologija, samopuzdanje, velika želja. Sitnice su u pitanju, svaki tim koji je tu može da osvoji Fajnal for".

Između Mesine, Blata, Lasa i Paskvala, bira stratega Makabija.

"Najviše uživam u igri Reala, a iako sva četvorica trenera spadaju u elitni rang, poseban sam poštovalac Dejvida Blata lično i njegove filozofije, načina na koji prenosi igračima energiju, igre koja ga krasi desetak godina. Sa Rusijom je osvojio i zlato na Evropskom prvenstvu, izuzetan je stručnjak i čovek prije svega".

Đorđević se u potpunosti slaže sa izborom Serhija Rodrigeza za najkorisnijeg igrača Evrolige. Popularni "Ćaćo" došao je do vrijedne nagrade, iako u Realu nije član startne petorke.

"Teo Papalukas, kao jedan od najboljih igrača Evrope svih vremena, cijelu karijeru je izgradio na ulasku sa klupe. Spremnost Rodrigeza da prihvati takvu ulogu je znak njegove veličine. To je strašna poruka za sve igrače koji se bave košarkom na ovom nivou. Treba biti siguran u sebe i igrati za ekipu, a on upravo to radi".

(Ivan Bogunović, Foto: MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC